Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Αμετάβλητο διατηρεί το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ - Δεν αυξάνεται το haircut

tags :
Reuters: Αμετάβλητο διατηρεί το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ - Δεν αυξάνεται το haircut
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα πυροδοτήσει ραγδαίες αλλαγές»
Αμετάβλητο στα 89 δισ. ευρώ αναμένεται να διατηρηθεί το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές της ΕΚΤ.
Μία τέτοια απόφαση δεν αλλάζει τα δεδομένα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς τα 89 δισ. δεν επαρκούν ώστε οι τράπεζες να ανοίξουν τις επόμενες ώρες.
Τουλάχιστον, εξηγεί το Reuters, η διατήρηση του ELA δεν θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες στη χρεοκοπία.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα πυροδοτήσει ραγδαίες αλλαγές» τονίζει αξιωματούχος της ΕΚΤ, μιλώντας στο Reuters.
Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα.
Καταλήγοντας, η ίδια πηγή απορρίπτει το ενδεχόμενο αύξησης του «κουρέματος» στις εγγυήσεις (collaterals) των ελληνικών τραπεζών.
To δημοσίευμα του Reuters επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του bankingnews, το οποίο είχε μεταδώσει πρώτο ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το haircut στα ελληνικά collaterals, μεταθέτοντας τη σχετική απόφαση στις 8 Ιουλίου.


Το δημοσίευμα του bankingnews.gr

Οι εξελίξεις είναι δραματικές, καθώς μετά το συντριπτικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα σε ποσοστό 60%, το ενδιαφέρον στρέφεται στις τράπεζες, στο ELA, στην τύχη των καταθέσεων και των χρημάτων στις θυρίδες.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη συνάντηση των τραπεζιτών με στελέχη της κυβέρνησης στα γραφεία της Εθνικής τράέζας.
Η κατάσταση είναι πολύ οριακή καθώς η ρευστότητα που έχει απομείνει μόλις που φθάνει τα 700 εκατ.
Υπάρχουν εισηγήσεις ότι άπαξ και η ΕΚΤ δεν αυξάνει το ELA, να μειωθεί το όριο ανάληψης μετρητών από 60 ευρώ (ήδη έχει μειωθεί στα 50 ευρώ) στα 40 ή 20 ευρώ με πιθανότερο σενάριο τα 20 ευρώ.
Επίσης οι δηλώσεις της Βαλαβάνη της Αν. υπουργού Οικονομικών για τις θυρίδες ότι δεν θα μπορούν οι πολίτες να παίρνουν χρήματα προκάλεσε μεγάλη σύγχυση.
Η δήλωση αναιρέθηκε...αλλά η αβεβαιότητα έμεινε.
Εν τω μεταξύ αίτημα για αύξηση του ELA κατά 6 δισεκ. θα αιτηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος ώστε αύριο 6 Ιουλίου η ΕΚΤ να αξιολογήσει τα δεδομένα.
Η ΤτΕ υποβάλλει αίτημα για να χορηγηθεί ELA γιατί οι τράπεζες βρίσκονται σε κίνδυνο να χρεοκοπήσουν καθώς η ρευστότητα είναι οριακή.
Τα 125 δισεκ. της παρεχόμενης ρευστότητας 88,6 δισεκ ELA και 36 δισεκ. απευθείας χρηματοδότηση δεν επαρκούν να καλύψουν το τραπεζικό σύστημα, το οποίο διαθέτει ρευστότητα μόλις 800 εκατ ευρώ.
Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες αύριο 6 Ιουλίου η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το ELA αλλά δεν θα αυξήσει και τα haircuts στα ελληνικά collaterals των τραπεζών.
Η ΕΚΤ δεσμεύεται από το καταστατικό της, ωστόσο θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα την Τετάρτη 8 Ιουλίου.
Αν μέχρι τότε υπάρχουν ενδείξεις συμφωνίας η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το ELA κατά 2 με 2,5 δισεκ. αρχικά.
Η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα είναι οριακή.
Τα χαρτονομίσματα στα ATMs επαρκούν έως τις 15 Ιουλίου αν μειωθεί το όριο ανάληψης μετρητών στα 20 ευρώ.
Με 50 ευρώ όριο ανάληψης μετρητών το σύστημα αντέχει έως τις 8 Ιουλίου το πολύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης