Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δήλωση σοκ από τον Oettinger: Η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάζεται να εκδώσει IOUs για να πληρώνει μισθούς

tags :
Δήλωση σοκ από τον Oettinger: Η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάζεται να εκδώσει IOUs για να πληρώνει μισθούς
H Ελλάδα είναι μέλος του ευρώ...χωρίς να έχει καθόλου ευρώ....
Σε δήλωση σοκ προέβη ο Γερμανός Επίτροπος Guenther Oettinger για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει την έκδοση IOUs για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις και να εξοφλήσει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα ήταν λάθος να παραμείνει στην ΕΕ.
«Μια αφερέγγυα χώρα που εισάγει ένα παράλληλο νόμισμα δεν ταιριάζει στη ζώνη του ευρώ» ανέφερε ο επίτροπος, Guenther Oettinger σε συνέντευξη του.
«Βρισκόμαστε σε μια περίεργη κατάσταση κατά την οποία η Ελλάδα είναι μέλος της ζώνης του ευρώ, αλλά δεν έχει σχεδόν καθόλου ευρώ αυτή τη στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Oettinger είπε ότι δεν είχε νόημα να πραγματοποιήσουν νέες συνομιλίες με την Ελλάδα εάν η Αθήνα συνέχισε να απορρίπτει  τις μεταρρυθμίσεις.
Επίσης σημείωσε ότι τα κεφάλαια της ΕΕ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ελλάδος.
Ο ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι αυτή είναι μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών καθώς οι τελευταίοι εμφανίζονται πλέον πιο ευέλικτοι.
Μιλώντας στην Deutschlandfunk ο επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Günther  Oettinger, τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι θα ωφελήσει το κούρεμα του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπάρχουν δύο καλές εξελίξεις - ο νέος υπουργός Οικονομικών και μια άνευ προηγουμένου ενότητα των ελληνικών κομμάτων.
"Η νέα ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών διαφέρει από την προηγούμενη. Ο Ευκ. Τσακαλώτος δεν έχει την ίδια στάση με τον Γιάννη Βαρουφάκη. Επιπλέον, η συμμετοχή του ήδη στις διαπραγματεύσεις του δίνει προβάδισμα γιατί γνωρίζει τα στοιχεία και τις αξιώσεις των δανειστών οι οποίοι εμφανίζονται πλέον ιδιαίτερα ευέλικτοι" υπογραμμίζει.
"Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδα θα έρθει σήμερα στις Βρυξέλλες με νέες προτάσεις  για μεταρρυθμιστικές. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη διαπραγματευτική προσέγγιση από σήμερα ως και την Παρασκευή απ ότι υπήρχε πριν από μία εβδομάδα."  
Ο Oettinger τάχθηκε κατά του κουρέματος του ελληνικού χρέους  σε αυτή τη χρονική στιγμή λέγοντας ότι "δεν θα ωφελήσει σε τίποτα" εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει πρώτα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως αυτού του φορολογικού της συστήματος.
Έντονη ήταν η αναφορά του και στο γεγονός ότι  οι έλληνες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο  ακόμη και σε τρόφιμα. Συνεπώς, είναι απαραίτητη μια ανθρωπιστική βοήθεια.
"Το θέμα είναι ότι η δημόσια ζωή στην Ελλάδα είναι σε κίνδυνο. Φάρμακα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ακόμη και τα τρόφιμα είναι λιγοστά. Γι 'αυτό πιστεύουμε ότι η  ελληνική κυβέρνηση έρχεται σήμερα με τις ανάλογες προτάσεις για να πετύχει μια πολύτιμη συμφωνία στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά μας θα απελευθερώσουμε τα απαραίτητα κονδύλια για να παρέχουμε στο λαό ανθρωπιστική βοήθεια για να προλάβουμε τα χειρότερα.
Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΚΤ, υποστηρίζει ότι μέχρι σήμερα είναι  συνετή, διάφανη και ισορροπημένη.
"Και θα διατηρήσει αυτή της τη στάση  όσο είναι σίγουρη ότι υπάρχει πραγματική ελπίδα για συμφωνία στην ευρωζώνη, με όλα τα κράτη μέλη και την Ελλάδα" υποστήριξε.
Ερωτηθείς για τις οικονομικές επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Günther  Oettinger, τόνισε ότι το ευρώ αντιστέκεται στις πιέσεις και οι αγορές έχουν αντιδράσει ομαλά μέχρι στιγμής αν και ο κίνδυνος είναι πάντα ορατός.
"Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, είμαστε εταίροι της Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Αλλά δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις αγορές" υποστήριξε.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε και για την πορεία άλλων κρατών της ΕΕ όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία που πέρασαν παρόμοιες οικονομικές κρίσεις και βρίσκονται σήμερα σε πορεία ανάκαμψης αλλά και την Ιταλία που έχει ανατρέψει σημαντικά την αρνητική εικόνα που παρουσίαζε πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης