Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πυρετός ζυμώσεων για επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης - Για τις τραπεζικές συναλλαγές ενημερώθηκε το κλιμάκιο του ΔΝΤ

Πυρετός ζυμώσεων για επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης - Για τις τραπεζικές συναλλαγές ενημερώθηκε το κλιμάκιο του ΔΝΤ
Οι συζητήσεις κυβέρνησης και δανειστών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για οριστική συμφωνία το αργότερο μέχρι τις 18 Αυγούστου
(upd4)Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, καθώς πλέον αναλαμβάνουν δράση οι επικεφαλής των δανειστών.
Κατά τις πληροφορίες, στην Αθήνα βρίσκεται από τις 17:30 περίπου η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Delia Velculescu, μετά από μια μέρα καθυστέρησης.
Η Delia Velculescu αναμενόταν στην Αθήνα από χθες Τετάρτη - μαζί με τους άλλους επικεφαλής των δανειστών - ωστόσο μετά από απόφασή της να αναβάλλει κατά μια μέρα το ταξίδι της, φτάνει τελικώς σήμερα.
Στο μεταξύ, θέματα τραπεζικών συναλλαγών, καθώς η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς capital controls, τέθηκαν στο μικροσκόπιο του επταμελούς κλιμακίου του ΔΝΤ - από τη μόνιμη αντιπροσωπεία του Ταμείου στην Ελλάδα - που βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.
Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε στις 16:30 και ολοκληρώθηκε μετά από περίπου μια ώρα.
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ συναντήθηκε με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ν. Φράγκο.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Ενσωματώνεται από σήμερα στο κουαρτέτο των δανειστών η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου που λόγω έκτακτου Δ.Σ. του Ταμείου δεν ήρθε χθες βράδυ στην Αθήνα με τους υπόλοιπους επικεφαλής.
Έτσι η διαπραγμάτευση μπορεί να μπει στο «ψητό» αν και το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά ταύτα, συνεχίζονται οι συζητήσεις κυβέρνησης και δανειστών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για οριστική συμφωνία το αργότερο μέχρι τις 18 Αυγούστου.
Οι συζητήσεις με την τεχνική αντιπροσωπεία για τα δημοσιονομικά, τα φορολογικά, τα ενεργειακά αλλά και το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων συνεχίστηκαν, χθες, δεύτερη μέρα των συνομιλιών χωρίς προβλήματα.
«Όλες οι επαφές έγιναν σε πάρα πολύ καλό κλίμα και ακολουθήθηκε πλήρως η ροή του προγράμματος, ενώ οι θεσμοί επισκέφθηκαν εκ νέου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» αναφέρει κυβερνητική πηγή.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ ακολούθησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον Μηχανισμό που θα την αναλάβει.
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα με τους θεσμούς:
*Τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν την συλλογή στοιχείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να εκτιμήσουν το εύρος της ύφεσης και εν συνεχεία να καθορίσουν τους δημοσιονομικούς στόχους.
*Παράλληλα συνεχίζονται και τα ραντεβού με υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων και άλλων φορέων, στο ξενοδοχείο που διαμένουν οι θεσμοί, με αντικείμενο τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις του νέου τριετούς μνημονίου.
*Επαφές έγιναν και με τις τράπεζες, ενώ αναμένονται συναντήσεις και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή ο πρώτος κύκλος των τεχνικών συναντήσεων για να προχωρήσει από εβδομάδα η ουσιαστική διαπραγμάτευση με ορίζοντα την χωρίς προβλήματα κάλυψη του ομολόγου των 3,5 δισ. ευρώ της ΕΚΤ που λήγεις τις 20 Αυγούστου.
Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα αφορούν σε 2 κείμενα που γράφονται παράλληλα. Τη νέα δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο που θα την συνοδεύει. Σε πολιτικό και νομοθετικό επίπεδο το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι τα νέα προαπαιτούμενα.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά ότι τα περί νέων προαπαιτούμενων δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής (12.07.2015), ούτε από τις επιστολές του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.
Κύκλοι της ευρωζώνης επιμένουν ότι στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται είτε μέτρα που δεν υπάρχουν «ρητά» στην συμφωνία (όπως οι παρεμβάσεις στους αγρότες και στο ασφαλιστικό), είτε δεσμεύσεις της συμφωνίας όπως οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, στην αντιστάθμιση των αποφάσεων του ΣτΕ για το συνταξιοδοτικό, η αναστροφή-αντιστάθμιση μονομερών ενεργειών ή «υπόλοιπα» της απόφασης του Eurogroup όπως η ενίσχυση του δημοσιονομικού συμβουλίου και το πάγωμα της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Σε κάθε περίπτωση αυτές τις ημέρες η προσπάθεια επικεντρώνεται στη συλλογή στοιχείων για την κατάσταση στις τράπεζες, στα έσοδα, στα ταμεία και την ύφεση.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ύφεση στο 2%-3% φέτος αντί για ανάπτυξη 0,5% προ κεφαλαιακών ελέγχων. Γίνεται λόγος και για πρωτογενές έλλειμμα αντί για πλεόνασμα 1% φέτος που ήταν αρχικός, αλλά όχι επίσημος στόχος. Δεδομένος στόχος της συνόδου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Πρώτη ενημέρωση: 00:32, Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης