Τελευταία Νέα
Οικονομία

Oμαδικώς στη Δικαιοσύνη για το κούρεμα που υπέστησαν το 2012 σπεύδουν οι ομολογιούχοι - Απέναντί τους οι τράπεζες

Oμαδικώς στη Δικαιοσύνη για το κούρεμα που υπέστησαν το 2012 σπεύδουν οι ομολογιούχοι - Απέναντί τους οι τράπεζες
Τραπεζικό στέλεχος εκτιμά ότι οι διοικήσεις των τραπεζών μπορούν να συμβάλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών
Κύμα αγωγών κατά των τραπεζών προκαλεί η δικαίωση μίας ομολογιούχου η οποία με τη νομική συνδρομή του δικηγορικού γραφείου Kyros Law Offices έχει πλέον στα χέρια της απόφαση του Δικαστηρίου που τις επιτρέπει να αποζημιωθεί για το «κούρεμα» που υπέστη από το PSI το 2012.
Το κόστος θα το αναλάβει η τράπεζα που έχασε την υπόθεση.
Η πρωτόγνωρη απόφαση γα ελληνικά δικαστικά δεδομένα αλλάζει άρδην την στρατηγική των δικηγορικών γραφείων που μέχρι πρότινος όλοι είχαν στραφεί κατά του ελληνικού Δημοσίου.
Ο κ. Γιάννης Κυριακόπουλος διαχειριστής της υπόθεσης και της δικαίωσης της ομολογιούχου είπε στο bankingnews ότι οι αιτήσεις αγωγών ανέρχονται σε δεκάδες σε καθημερινή βάση.
Ανάμεσα σε αυτές είναι και Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία επιθυμούν την προσφυγή κατά της Τράπεζας της Ελλάδος διότι τη χρονική στιγμή είχε ρόλο πωλητή των ελληνικών ομολόγων ενώ οι διοικήσεις τους δεν γνώριζαν τους κινδύνους που αναλάμβαναν.
Ο κ. Γιάννης Κυριακόπουλος υποστηρίζει ότι και οι μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις μπορεί να δικαιώσουν τους πελάτες τους αλλά αυτό δεν θα επιφέρει επιπλέον οικονομικό κόστος για τις τράπεζες διότι η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος προέβλεπε τη ζημιά από το κούρεμα των ομολόγων.
Η πρώτη συλλογική αγωγή κατά του κουρέματος των ομολόγων είναι των υπαλλήλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας με το συνολικό τους αριθμό να φθάνει σε 800 άτομα.
Την αποπληρωμή του προσωπικού της Ο.Α. με κρατικά ομόλογα είχε αναλάβει η Εθνική Τράπεζα καθώς ήταν και ο διαχειριστής εκκαθάρισης της εταιρείας και ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν και η καταβολή αποζημιώσεων.
Οι απαιτήσεις του γραφείου Kyros Law Offices έναντι της Εθνικής Τράπεζας ανέρχονται σε 25 εκατ. ευρώ το ποσό θεωρείται σχετικά μικρό και δεν αποκλείεται και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Ο κ. Γιάννης Κυριακόπουλος εκτιμά ότι η πρώτη απόφαση δικαίωσης της ομολογιούχου δημιουργεί δεδικασμένο και δύσκολα ανατρέπεται.
Τραπεζικό στέλεχος εκτιμά ότι οι διοικήσεις των τραπεζών μπορούν να συμβάλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών έναντι των κρατικών ομολόγων διότι για τους ιδιώτες επενδυτές έκλεισε ο κύκλος κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.
Πρόσθεσε ότι η αγορά των ομολόγων κινείται σε τιμές που υπολείπονται από τις αρχικές ονομαστικές τους αξίες και δύναται να δώσουν σημαντικές υπεραξίες στους επενδυτές.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες που πληρώθηκαν σε κρατικά ομόλογα για οφειλές των νοσοκομείων.
Να σημειωθεί ότι αρκετές εταιρείες της κατηγορίας έβαλαν τα κουρεμένα ομόλογα ως εγγύηση για την χρηματοδότηση τους ως κεφάλαιο κίνησης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης