Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κτηματολόγιο: Καταγεγραμμένο το 23% των τίτλων ιδιοκτησίας, επί συνόλου 38 εκατομμυρίων τίτλων

Κτηματολόγιο: Καταγεγραμμένο το 23% των τίτλων ιδιοκτησίας, επί συνόλου 38 εκατομμυρίων τίτλων
Η ΕΚΧΑ ΑΕ είχε αποθεματικό 280 εκ. ευρώ, που μεταφέρθηκε προ τριμήνου στην ΤτΕ – Απόφαση που οδήγησε στην παραίτηση των μελών της
Πολύ αργά και μάλλον καθόλου σταθερά συνεχίζεται από το 1995 και με την προοπτική να ολοκληρωθεί ως το 2020 η καταγραφή των τίτλων ιδιοκτησίας που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Το ελληνικό Κτηματολόγιο, δηλαδή, που μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί κατά 23%, επί συνόλου 38 εκατομμυρίων τίτλων.
Για να καταγραφεί και το υπόλοιπο 77% απαιτούνται περίπου 500 εκ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να διατεθεί από εθνικούς πόρους, καθώς οι προοπτικές χρηματοδότησης από την ΕΕ είναι σχεδόν μηδαμινές.
Πάντως, η ΕΚΧΑ ΑΕ είχε αποθεματικό της τάξης των 280 εκ. ευρώ, τα οποία προ τριμήνου και ύστερα από πολιτική απόφαση μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε και στην παραίτηση όλων των μελών του ΔΣ.
Έκτοτε δεν έχουν αντικατασταθεί.
Σύμφωνα επίσης με την ΕΚΧΑ Α.Ε., από το 2000 μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν διαθέσει περί τα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία αξιοποιήθηκαν κυρίως για υποστηρικτικές εργασίες.
Από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί  700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ απαιτείται επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες στην Αθήνα δήλωσαν την περιουσία τους εδώ και μία επταετία και πριν από περίπου τρεις μήνες άνοιξαν οι φάκελοι για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, δείχνει ότι ανεξάρτητα από το οικονομικό ο δρόμος είναι έτσι κι αλλιώς πολύ μακρύς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης