Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δανειστές: Ανεβάζουν στα 3 δισ. το δημοσιονομικό κενό του 2015 - Καθορίζονται οι όροι για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Δανειστές: Ανεβάζουν στα 3 δισ. το δημοσιονομικό κενό του 2015 - Καθορίζονται οι όροι για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων
Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας
Από τις αλλαγές στο εισόδημα, τα Εργασιακά, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και την Εισφορά Αλληλεγγύης μέχρι τα «κόκκινα» δάνεια, τις ανάγκες για νέα κεφάλαια των Τραπεζών και την «προίκα» έως 50 δισ. του νέου Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων.
Είναι λίγα μόνο από τα θέματα που άνοιξαν μέσα σε 48 ώρες οι εκπρόσωποι των θεσμών ευρισκόμενοι στην Αθήνα, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο, που αναμένεται να κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση, η «βεντάλια» με τα προαπαιτούμενα εκτιμάται ότι θα ανοίξει για τα καλά…
Εκκρεμούν οι συζητήσεις στις οποίες θα καθοριστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό «κενό», τη φορολογία των αγροτών, τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις απολύσεις στο Δημόσιο.
Οι συνομιλίες για το δημοσιονομικό «κενό» μόνο εύκολες δεν θα είναι, καθώς οι δανειστές ανεβάζουν τις εκτιμήσεις τους για το 2015 τουλάχιστον στα 3 δισ. ευρώ, εξαιτίας της διαφοράς του στόχου που είχε τεθεί για πλεόνασμα 1% και του ελλείμματος που υπολογίζεται μεταξύ 0,7% και 1%.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ότι μετά τη διαπραγμάτευση αυτό θα κλείσει στα 500 εκατ. ευρώ, ποσόν το οποίο μπορεί να καλυφθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα.
Να σημειωθεί ότι ο αρχικός στόχος για πλεόνασμα 2,8% το 2018 «κουρεύτηκε» στο 3,5%.
Το άλλο μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης είναι το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.
Οι θεσμοί ζητούν περικοπή δαπάνης για τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι αν εφαρμοστεί όπως τη ζητούν, θα φέρει και νέες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αντίστοιχα στο Εργασιακό, οι δανειστές επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
Οι θεσμοί απαιτούν παράλληλα μεγάλες περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου.
Όχι μόνο στα επιδόματα, τα οδοιπορικά και τα εκτός έδρας, αλλά και στο μισθολογικό κόστος.
Η χθεσινή πρώτη «μαραθώνια» συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη Οικονομικών και Οικονομίας αντίστοιχα, μόνο «γνωριμίας» δεν ήταν, όπως λέγανε χθες, χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Οι συζητήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10 το πρωί και διήρκεσαν μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Και αυτό γιατί οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) έπρεπε να διακόψουν τις συνομιλίες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε νέα συνάντηση που είχαν με τον Διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές αναλώθηκε στους όρους και τις προϋποθέσεις που θα διέπουν το νέο μεγάλο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα πρέπει να φέρει έσοδα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2023.
Το Ταμείο Δημόσιου Πλούτου, όπως προβλέπεται να ονομαστεί και θα εποπτεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, θα λειτουργεί ως κρατικός φορέας στον τομέα του real estate και δεν θα διαθέτει μόνον ακίνητα.
Θα διαχειρίζεται επίσης επιχειρήσεις και μετοχικά πακέτα του Δημοσίου, με συνολική αξία 50 δισ. ευρώ.
Με βάση τη συμφωνία, το 50% των εσόδων προβλέπεται να διατεθεί για να καλύψει την «τρύπα» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το υπόλοιπο θα μοιραστεί στα δύο, και θα πάει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.
Υπολογίζεται ότι το Δημόσιο διαθέτει περίπου 80.000 ακίνητα, τα οποία χαρακτηρίζονται «εντός συναλλαγής» και επομένως επιτρέπεται να μεταβιβαστούν, από αυτά όμως το 65% έχει καταπατηθεί από ιδιώτες και θεωρείται χαμένο.
Η συνολική τους επιφάνεια ξεπερνά τα 400.000 στρέμματα, αλλά μόνον 246.201 στρέμματα αποτυπώνονται σε χάρτες της Κτηματικής Υπηρεσίας.
Στις ίδιες συνομιλίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών πίεσαν για την άμεση εφαρμογής της πρώτης εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Δηλαδή να απελευθερωθεί πλήρως το καθεστώς του γάλατος, να επιτραπεί η πώληση πέρα από τα φαρμακεία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και να θεσμοθετηθεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. «Σε κάποια ζητήματα υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς, σε άλλα όχι» τονίζουν αρμόδιες πηγές.
Αργά το απόγευμα εκπρόσωποι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είδαν τους θεσμούς για το θέμα του ΑΔΜΗΕ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης