Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για την πώληση προβληματικών δανείων της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για την πώληση προβληματικών δανείων της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Τι λέει το σχετικό νομοσχέδιο
Αυστηρό εποπτικό έλεγχο σε όσους θα αγοράζουν πακέτα δανείων που θα πωλούν οι τράπεζες προνοεί το νομοσχέδιο που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα και ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.
Το νομοσχέδιο, που δημοσιεύει αυτούσιο η StockWatch, σκοπεύει στη ρύθμιση της δραστηριότητας της αγοραπωλησίας πιστωτικών διευκολύνσεων ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Δημοκρατία και η προστασία των μικρών δανειοληπτών.
Με το νομοσχέδιο η ΚΤ ευελπιστεί ότι θα μετριαστεί το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων που λιμνάζουν σήμερα στα βιβλία των τραπεζών και περιορίζουν τη δανειοδοτική τους ικανότητα.
Το νομοσχέδιο παρέχει εξουσιοδότηση στην Κεντρική Τράπεζα να αδειοδοτεί, να ρυθμίζει και να εποπτεύει τη δραστηριότητα της αγοραπωλησίας πιστωτικών διευκολύνσεων, περιορίζοντας τη μεταφορά πιστωτικών διευκολύνσεων σε πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις καταλληλότητας όπως αυτές διέπονται από σχετικές οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας.
Με γνώμονα τους περιορισμούς που τίθενται σε τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις ιδίως σε σχέση με το δίκαιο της ΕΕ που αφορά την ελεύθερη αγορά και διακίνηση κεφαλαίου, το νομοσχέδιο διέπεται από την αρχή της διαφύλαξης των δικαιωμάτων των ασθενέστερων τάξεων των δανειοληπτών σε ενδεχόμενη διαδικασίας πώλησης των πιστωτικών τους διευκολύνσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα σε τρίτα μέρη.
Κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, ως ασθενέστερες τάξεις κρίθηκαν οι δανειολήπτες ο δανεισμός των οποίων δεν υπερβαίνει το €1 εκ. και είναι είτε φυσικά πρόσωπα είτε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα μόνα νομικά πρόσωπα που επιτρέπεται να εξαγοράζουν πιστωτικές διευκολύνσεις είναι εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων που συστάθηκε στη Δημοκρατία στην οποία χορηγήθηκε άδεια από την ΚΤ, αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα, πιστωτικό ίδρυμα που έλαβε άδεια λειτουργίας και εποπτεύεται από αρμόδια αρχή άλλου κράτους μέλους, το οποίο δικαιούται να παρέχει υπηρεσίες στη Δημοκρατία ή να εγκαθιστά υποκατάστημα στη Δημοκρατία και χρηματοδοτικό ίδρυμα το οποίο είναι θυγατρική πιστωτικού ιδρύματος με έδρα σε κράτος μέλος και το οποίο παρέχει υπηρεσίες στη Δημοκρατία ή διεξάγει εργασίες στη Δημοκρατία μέσω υποκαταστήματος.
Για να χορηγηθεί άδεια από την ΚΤ πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια όπως είναι η καλή φήμη και επαρκής γνώση των μετόχων και των συμβούλων της, η επαρκής οργανωτική δομή και η διασφάλιση ότι δεν δημιουργείται αρνητικός αντίκτυπος στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η ΚΤ έχει το δικαίωμα να τερματίσει τις δραστηριότητες οποιασδήποτε οντότητας έχει ήδη αδειοδοτήσει για αγοραπωλησία πιστωτικών διευκολύνσεων και να αναστείλει ή να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της.
Δάνεια πέραν του €1 εκ. μπορούν να πωληθούν σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο χωρίς να απαιτείται προηγουμένως έγκριση από την ΚΤ.
Στόχος, τονίζεται, είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων με την αποφυγή της μεταφοράς, πώλησης των πιστωτικών τους διευκολύνσεων σε οντότητες που δεν υπόκεινται στο ρυθμιστικό καθεστώς.
Σε περίπτωση που η εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων αποφασίσει να τερματίσει τις δραστηριότητες της ή ανακληθεί η άδεια της, υποβάλλει προς έγκριση στην ΚΤ σχέδιο δράσης που να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μεταβίβαση των πιστωτικών διευκολύνσεων σε άλλη οντότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης