Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γραφειοκρατικό βασανιστήριο η πώληση ενός ελληνικού νησιού - Απαιτούνται τουλάχιστον 32 άδειες και Ιώβειος υπομονή

tags :
Γραφειοκρατικό βασανιστήριο η πώληση ενός ελληνικού νησιού - Απαιτούνται τουλάχιστον 32 άδειες και Ιώβειος υπομονή
Η αγορά ενός ελληνικού νησιού είναι ένας γραφειοκρατικός γρίφος που για να το λύσει κάποιος θα απαιτηθούν μήνες έως και χρόνια
Ο δισεκατομμυριούχος Γουόερν Μπάφετ δεν δύναται να αγοράσει ελληνικό νησί όπως και όποιος άλλος δισεκατομμυριούχος στρέψει το βλέμμα του σε ένα μικρό νησί του Ιουνίου ή του Αιγαίου.
Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα είναι ανίκητη και αντιστέκεται και στους πιο ζάμπλουτους.
Η είδηση ότι αγοράζει νησί ο Γουέρεν Μπάφετ διαψεύστηκε ταχύτητα αφού επρόκειτο και διαφημιστικό τέχνασμα από έναν Ιταλό κτηματομεσίτη που ήθελε να κάνει ντόρο γύρω από το όνομα του και την εταιρεία του.
Η αγορά ενός ελληνικού νησιού είναι ένας γραφειοκρατικός γρίφος που για να το λύσει κάποιος θα απαιτηθούν μήνες έως και χρόνια.
Το χαρτοβασίλειο δεν κάνει εξαιρέσεις ούτε στους πλούσιους εκτός αν ο αγοραστής έχει μπάρμπα στην Κορώνη όπως έγινε το 2012 με τον Εμίρη του Κατάρ Sheikh Hamad bin Khalifa Al – Thani ο οποίος απέκτησε την Οξειά με νομοθετική παρέμβαση που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά.
Η κτηματομεσιτική εταιρεία E- Real Estates παρουσιάζει μέσα από το bankingnews το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα πώλησης ενός νησιού.
Επίσης η έρευνα της εταιρείας καταγράφει ένα προς ένα τα διάσπαρτα νησιά τους ιδιοκτήτες, την έκταση του και την αξία πώλησης.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Θέμης Μπάκας υποστηρίζει ότι το νομοθετικό πλαίσιο χρειάζεται αναθεώρηση, έτσι ώστε να γίνει πιο φιλικό για επενδύσεις τόσο στο στάδιο της αγοράς όσο και στο επόμενο που είναι η αξιοποίησή του.
Πιο αναλυτικά:
Η Ελλάδα διαθέτει περίπου 6.000 νησιά. Το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών προς πώληση έχει διπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα και αυτό συνδέεται με την οικονομική κρίση, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες νησιών τα έχουν κληρονομήσει και τώρα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα φορολογικά έξοδα, αλλά και στα έξοδα συντήρησης.
Οι τιμές πώλησής τους είναι αρκετά δελεαστικές και σχεδόν πάντα αρκετά διαπραγματεύσιμες.
Όταν ο πωλητής γνωρίζει ότι ο αγοραστής είναι υπαρκτός η διαπραγμάτευση μπορεί να διαμορφώσει έως 30% πιο χαμηλά σε σχέση με την αρχική τιμή.
Οι ξένοι επενδυτές κάνουν σύγκριση με την αξία ενός διαμερίσματος στον Λονδίνο και όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι προσφερόμενες τιμές είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με αυτές στη διεθνή αγορά.
Η αγορά νησιού αποτελεί αίγλη για λίγους στον πλανήτη Γη , δεν είναι για όλους και ο αριθμός τους είναι περιορισμένος. Αμερικανοί μεσίτες αναφέρουν ότι, τα προς πώληση ιδιωτικά νησιά στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως προσιτά οικονομικά αφού στοιχίζουν λιγότερο κι από ένα σαλέ στο Άσπεν του Κολοράντο των ΗΠΑ.
Η προσέλκυση αγοραστών γίνεται πάντα με πολλές αναφορές στον Αριστοτέλη Ωνάση και την αγορά του Σκορπιού τη δεκαετία του ’50, τονίζοντας πως η απόκτηση ενός ελληνικού νησιού είναι από τότε σημάδι εξαιρετικού πλούτου.
Η γραφειοκρατία όμως σταματά και τον πιο φιλόδοξο αγοραστή.
Είναι δύσκολο έως βασανιστικό να θέλεις να αγοράσεις ένα ελληνικό νησί αφού ο αγοραστής θα εισέλθει σε μια βασανιστική διαδικασία χωρίς τέλος.
Συνολικά απαιτούνται 32 άδειες. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι εγκρίσεις τεσσάρων υπουργείων. Συγκεκριμένα, από το Εθνικής Άμυνας, το Γεωργίας, το Περιβάλλοντος και Χωροταξίας και το Πολιτισμού. Επιπλέον απαιτείται έγκριση από το Πολεμικό Ναυτικό και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ πρέπει να γίνει προσύμφωνο με διαλυτική αίρεση για έξι μήνες προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές άδειες στο όνομα του αγοραστή (αρθρ. 25-30 ν. 1890/92 και ν. 2148/52).
Ενώ πολλά πιστοποιητικά μπορεί να κάνουν να εκδοθούν ακόμη και 12 μήνες.

Βεβαιώσεις και άδειες από:
1. Αρχαιολογία
2. Πιστοποιητικό πληρωμής φόρων
3. Δασαρχείο
4. Καθορισμός Αιγιαλού
5. Υπουργείο Άμυνας
6. Υπουργείο Περιβάλλοντος
7. Υπουργείο Εξωτερικών
8. Υπουργείο Πολιτισμού
9. Υπουργείο Ναυτιλίας
10. Υπουργείο Ανάπτυξης
11. Υπουργείο Δημοσίας Τάξης
Υπογραφές από το Λιμενικό και όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το εκάστοτε υποθηκοφυλακείο.
Να αναφερθεί ότι πολλά από τα νησιά έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 γεγονός που καθιστά ανέφικτη την αξιοποίηση τους.
Επομένως, υπό το υφιστάμενο πλαίσιο ούτε η μακροχρόνια μίσθωση ούτε ακόμη περισσότερο η πώληση ιδιωτικών νησιών είναι εφικτή.
Αν αντέξει κάποιος με τη γραφειοκρατία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων που απαγορεύουν στην υλοποίηση μας συμφωνίας που έχει κάνει ο αγοραστής με το κράτος.
Στον Παγασητικό Κόλπο στη νησίδα Αταλάς, μια κυπριακή εταιρεία παλαιότερα είχε προσπαθήσει να εκμισθώσει τη νησίδα για 50 χρόνια ώστε να προβεί σε κατασκευή τουριστικής μονάδας 950 κλινών.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και το ΤΕΕ Μαγνησίας εξέφρασαν σοβαρότατες ανησυχίες για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα προκαλούσε η τουριστική αξιοποίηση της νησίδας.
Επίσης, πολύ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Antoine Maalouf γενικού διευθυντή της επενδυτικής εταιρείας MMC Group με έδρα το Μόναχο.
Το 2008 ο Maalouf εκπροσωπώντας μια ομάδα επενδυτών επιθυμούσε να αγοράσει το νησί Πάτροκλος –ένα νησί 1.000 στρεμμάτων στον Σαρωνικό κόλπο– έναντι 120 εκατομμυρίων ευρώ.
Η επενδυτική ομάδα ήθελε να δημιουργήσει στο νησί ένα θεματικό πάρκο στα πρότυπα του Las Vegas με καζίνο, πολυτελές ξενοδοχείο, γήπεδο γκολφ, καταλύματα για 50.000 άτομα και μαρίνα για χιλιάδες σκάφη.
Το project θα δημιουργούσε περίπου 8.000 θέσεις εργασίας. Ο Maalouf πρόσφερε εγγυήσεις 15 δισ. δολαρίων από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Όταν όμως ζήτησε μια επίσημη γραπτή δέσμευση από την κυβέρνηση ότι θα συνέδραμε για να ξεπεραστεί η ελληνική γραφειοκρατία, ο Maalouf πήρε την ευλογία της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να πάρει ποτέ κανένα επίσημο έγγραφο.

Προφίλ αγοραστών Νησιών
1. Ενδιαφέρον για την απόκτηση ελληνικών νησιών έχουν εκφράσει και πολλοί κροίσοι που επιθυμούν να αγοράσουν ένα νησί για να απολαμβάνουν σε αυτό στιγμές ηρεμίας μακριά από πολυσύχναστα μέρη. Ενώ πολλοί επώνυμοι που επιθυμούν την αγορά νησιού, τα θέλουν να τα αναπτύξουν τουριστικά, όχι για να φτιάξουν εκεί το καταφύγιό τους.
2. Επένδυση, γνωρίζουν ότι τώρα είναι ευκαιρία να επενδύσουν στην Ελλάδα στην αγορά ενός νησιού με κόστος διαμερίσματος στο Λονδίνο και σε 3-5 το πολύ 10 χρόνια θα έχουν τη δεκαπλάσια αξία.
3. Ιατρικός Τουρισμός.
4. Τουριστικές μονάδες υψηλών προδιαγραφών.
5. Πετρέλαια, υπάρχουν φήμες ότι πολλοί είναι οι ξένοι επενδυτές που πλέον ψάχνουν να επενδύσουν στο Ιόνιο σε νησιά λόγω των 15 οικοπέδων με Υδρογονάνθρακες.
6. Σημάδι εξαιρετικού πλούτου.

Προφίλ πωλητών Νησιών
1. Τα νησιά που έχουμε προς πώληση στην Ελλάδα είναι από ιδιώτες και είναι κατά κανόνα προϊόντα κληρονομιάς που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά.
2. Δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν επενδυτικά λόγω έλλειψης ρευστότητας.
3. Υπέρογκα κόστη κατοχής και διατήρησης της ιδιοκτησίας.
4. Οι δηλώσεις το 2010 του γερμανού πολιτικού Φρανκ Σέφλερ, που προέτρεπε την Ελλάδα να πουλήσει νησιά για να χρηματοδοτήσει το χρέος της, πυροδότησε μια καταιγίδα ενδιαφέροντος στη διεθνή αγορά, πρωτίστως βέβαια από Ρώσους .
5. Οικονομική ύφεση στην Ελληνική οικονομία, συμπίεση του ιδιωτικού πλούτου.

Έλληνες Ιδιοκτήτες Νησιών
Επώνυμοι Έλληνες που έχουν στην κατοχή τους ιδιωτικό νησί είναι μεταξύ άλλων
1. Η οικογένεια Γουλανδρή που έχει το Ρευματονήσι, δίπλα στην Πάρο,
2. Η οικογένεια Καρνέζη που έχει τους Πεταλιούς στον Ευβοϊκό κόλπο,
3. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπ. Λιβανός που έχει το Σκορπίδι στο Ιόνιο πέλαγος.
4. Επίσης το 50% του νησιού Ρένες δίπλα στη Σκυροπούλα φαίνεται να ανήκει στην κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά , σύμφωνα με τη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλε το 2008.
5. Σπετσοπούλα, αυτό το υπέροχο καταπράσινο νησάκι απέναντι από τις Σπέτσες, ανήκει στην οικογένεια Νιάρχου
6. Το νησί Σκυροπούλα που μέχρι πρότινος ανήκε στον Ναύαρχο Αντωνιάδη, φημολογείται ότι αγοράστηκε από τον Mr. Easy Jet οΣτέλιος Χατζηιωάννου
7. Η οικογένεια Τσάκου έχει έναν επίγειο παράδεισο , το ιδιωτικό του νησί Άτοκος που βρίσκεται κοντά στην Ιθάκη στο Ιόνιο Πέλαγος.
8. Το νησί Χριστιάνη που βρίσκεται κοντά στη Σαντορίνη ανήκει στην οικογένεια Νομικού.
9. Μεγαλόνησος, μεγάλο μέρος από το όμορφο νησί του Αιγαίου κατέχουν οι οικογένειες Εμπειρίκου και Καρνέζη, ενώ 200 στρέμματα ανήκουν στα παιδιά του Ισπανού καλλιτέχνη, τον Κλοντ και την Παλόμα Πικάσο.
10. Ο Πάτροκλος, της οικογένειας Γιατράκου
11. Αγία Τριάδα, νήσος κοντά στην Ερέτρια, που ανήκει στην οικογένεια Παπανικολάου.

Νησίδες που ανήκουν στο κράτος
Είναι προφανές πως η πώληση νησίδων που ανήκουν στο κράτος απαγορεύεται ρητά.
«Επιτρέπεται μόνο η μακροχρόνια μίσθωση δημόσιων νησίδων και αυτή υπό συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις. Μόνο με το μοντέλο της παραχώρησης δικαιώματος χρήσης, το Δημόσιο δεν πουλάει τη γη, αλλά παραχωρεί στον επενδυτή την εκμετάλλευσή της για περίοδο ως και 99 χρόνια.
Βέβαια, το νομικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των δημόσιων νησίδων δυστυχώς σήμερα είναι ακόμη αρκετά ασαφές και εμπεριέχει μεγάλη γραφειοκρατία.
Ένας τρόπος είναι η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την εύρεση επενδυτή από την Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Θα πρέπει, εν τούτοις, να υπάρξει υπουργική απόφαση παραχώρησης της χρήσης των κοινόχρηστων χώρων του αιγιαλού και των παραλιών της νησίδας προς εκμετάλλευση. Για τη μίσθωση δημόσιων νησίδων απαιτούνται, εκτός από την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, η σύμφωνη γνώμη των γενικών επιτελείων και η κοινή υπουργική απόφαση με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (αφού προηγηθεί έλεγχος από την ΕΥΠ).
Χρειάζονται εγκρίσεις από τα αρμόδια αρχαιολογικά γραφεία, τις κατά τόπους πολεοδομίες και πλήθος άλλων φορέων.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η γραφειοκρατία είναι τεράστια και η μέχρι στιγμής αξιοποίηση κάποιων νησίδων έχει καταστεί αδύνατη.
Το 2002, μάλιστα, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη μακροχρόνια μίσθωση των νήσων Νέων Στύρων στην Εύβοια για ανάπτυξη σύγχρονων τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων που θα βελτίωναν το τουριστικό προϊόν και τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο διαγωνισμός απέβη άγονος».

Νησιά Προς Πώληση 2015
1. Νήσος Γαία στο Ιόνιο Πέλαγος 43 στρέμματα . Τιμή Πώλησης : EUR 3,700,000
2. Νήσος Στρογγυλό στο Αιγαίο Πέλαγος 54 στρεμμάτων που βρίσκεται κοντά στο δημοφιλές νησί του Μαράθου , στο Αιγαίο Πέλαγος.
Τιμή Πώλησης: EUR 4,500,000
3. Νήσος Σοφία, μέρος του συγκροτήματος Εχινάδες, 44 στρέμματα.
Τιμή Πώλησης : EUR 5,500,000
4. Νήσος Μάκρη, στο κέντρο του Ιονίου Πελάγους είναι μία από τις νότιες Εχινάδες, 245 στρέμματα EUR 13,500,000
5. Νησί κοντά στην Αθήνα, μισή ώρα με ταχύπλοο . Είναι κατάλληλο για όλες τις χρήσεις όπως οικιστική για βίλες ή νοσοκομειακές μονάδες.
Τιμή Πώλησης: EUR 35,000,000
6. Νήσος Όμορφη, στο Ιόνιο Πέλαγος 1.200 στρέμματα.
Τιμή Πώλησης : EUR 50,000,000
7. Νήσος Δολίχη στο Ιόνιο Πέλαγος κοντά στην είσοδο του κόλπου της Κορίνθου και αποτελεί μέρος των Εχινάδων νήσων . 1.345 στρέμματα.
Τιμή Πώλησης : EUR 40,000,000
8. Νήσος Καρδιώτισσα στην καρδιά του Αιγαίου θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε κοντά στη Φολέγανδρο και τη Σίκινο.280 στρέμματα
Τιμή Πώλησης : EUR 6,500,000
9. Νήσος Μόντι στο Ιόνιο Πέλαγος ,πλησίον Κεφαλονιάς. 51 στρέμματα. Τιμή Πώλησης EUR 1,200,000
10. Νήσος Κάτω Αντικέρι στις Κυκλάδες, 272 στρεμμάτων.
11. Νήσος Τραγονήσι βρίσκεται κοντά στην Αθήνα στον Σαρωνικό, 90 στρέμματα
12. Χερσόνησος Λυχνάρι, στη περιοχή της Κορίνθου. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Κατακάλι. 95 στρέμματα. Τιμή Πώλησης EUR 3,000,000
13. Νήσος Βούβαλος, βρίσκεται στον Αμβρακικό Κόλπο , στη βορειοδυτική Ελλάδα ,31 στρέμματα με ελαιώνες, δάση, λόφους και βραχώδεις ακτές .
Τιμή Πώλησης EUR 3,000,000
14. Νήσος Αγίου Θωμά , στον Σαρωνικό Κόλπο. Προσβάσιμο από την Κόρινθο με θαλάσσιο ταξί , περίπου 20 λεπτά, και από την Αθήνα 45 λεπτά . 300 στρέμματα. Τιμή Πώλησης EUR 15,000,000
15. Νήσος Άγιος Αθανάσιος, στον Κορινθιακό Κόλπο , 1,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Ιτέας και σε μικρή απόσταση από τους Δελφούς , το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και το Γαλαξίδι , 10.811 τ.μ. Τιμή Πώλησης : EUR 1,500,000
16. Νήσος Άγιος Ιωάννης,στο Σαρωνίκο. Μόλις 2 ώρες από την Αθήνα , 15 λεπτά με το καραβάκι από το γραφικό ψαροχώρι του Κόρφου ,750 στρέμματα.
17. Νήσος Θηλιά , στο Ιόνιο Πέλαγος, 100-150 μέτρα από το Μεγανήσι.
Τιμή Πώλησης : 18.000.000 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης