Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στη Βουλή για ψήφιση νέο Μνημόνιο και Δανειακή Σύμβαση έως τις 18 Αυγούστου - Τα ανοικτά «μέτωπο» στα εργασιακά

Στη Βουλή για ψήφιση νέο Μνημόνιο και Δανειακή Σύμβαση έως τις 18 Αυγούστου - Τα ανοικτά «μέτωπο» στα εργασιακά
Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει να γράφουν το κείμενο με τα μέτρα και τους στόχους του νέου Μνημονίου
Στο φουλ έχει βάλει τις μηχανές η κυβέρνηση προκειμένου η νέα δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ, μαζί με το τρίτο Μνημόνιο που πάνε «πακέτο», να έχουν έρθει για ψήφιση στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 18 Αυγούστου.
Μόνο έτσι η Αθήνα θα μπορέσει να πάρει τα 25 δισ. ευρώ της δόσης του δανείου με τα οποία στις 20 του μήνα θα πληρώσει το «ακούρευτο» ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) ύψους 3,188 δισ. ευρώ και τόκους 500 εκατ. ευρώ.
Από τα υπόλοιπα λεφτά ένα πρώτο ποσό που φθάνει τα 10 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί προς τις τράπεζες και για τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης, 5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες, ενώ με τα 7,16 δισ. ευρώ που θα περισσέψουν στο ταμείο θα εξοφληθεί το πρώτο δάνειο - γέφυρα.
Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει να γράφουν το κείμενο με τα μέτρα και τους στόχους του νέου Μνημονίου, προκειμένου αυτό να είναι έτοιμο μέσα στο Δεκαπενταύγουστο για να προλάβει στη συνέχεια να περάσει και από τα ξένα κοινοβούλια.
Εφόσον κάποια κράτη - μέλη χρειαστεί να εγκρίνουν νωρίτερα το νέο Μνημόνιο πριν αυτό ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, τότε η ψήφος τους θα είναι ένα «ναι» που θα έχει ισχύ μόνο αν αυτό το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής περάσει επιτυχώς και από την δική μας ολομέλεια.
Σε αυτή την περίπτωση ανήκει η Φιλανδική βουλή που θα συνέλθει στις 14 Αυγούστου προκειμένου να εγκρίνει την παροχή νέας βοήθειας προς τη χώρα μας.
Για την ώρα οι διαπραγματεύσεις στα περισσότερα ζητήματα κινούνται με διαδικασίες «fast - truck», παρά τα «αγκάθια» σε εργασιακό, κόκκινα δάνεια και ιδιωτικοποιήσεις.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι επαφές με τους δανειστές και την πρόοδο που σημειώνεται, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί τελικά δεύτερο δάνειο-«γέφυρα».
«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος ενώ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνεργασία» που επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς».
Σημείωσε, επίσης, ότι αν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι δυνατό να γίνει εγκαίρως, προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου από την πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον ESM.
Νωρίτερα και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, είχε εκφράσει την ικανοποίηση της Επιτροπής για τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ, Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESΜ και Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ.
Κεντρικό θέμα αυτής της συνάντησης ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο ρόλος του νέου Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο παραμένουν οι διαφορετικές θέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, κυρίως για νομικού χαρακτήρα ζητήματα.
«Σε κάθε περίπτωση αυτά μπορούν να ξεπεραστούν», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν μεταβιβαστεί ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ και επί των οποίων έχει συμφωνηθεί η αποκρατικοποίηση να τρέξουν από το υφιστάμενο σχήμα.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο φαίνεται να εστιάζονται κάποιες από τις διαφωνίες.
Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι συζητήσεις επικεντρώνονται στα δημοσιονομικά και συγκεκριμένα στη νέα μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου (2016 – 2019).
Υπάρχει ένα βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουν οι δύο πλευρές και το οποίο στηρίζεται στην παραδοχή ότι η ύφεση το 2015 θα ανέλθει στο 3,2% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος για πλεόνασμα 1% φέτος καθίσταται έωλος με αυτό το δεδομένο. Έτσι εξετάζεται ο τρόπος που η ελληνική οικονομία θα οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Και ενώ το κομμάτι των «μάκρο» παραμένει ανοικτό, οι συζητήσεις για τα εργασιακά έοχυν μπει στο «ψητό».
Ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλιστικός νόμος παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας των εκκρεμοτήτων στα εργασιακά, μετά και τη χθεσινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων του «κουαρτέτου» των πιστωτών με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
Μπορεί να υπήρξε συμφωνία ως προς το χρονοδιάγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει έως το τέλος του έτους να έχουν καταλήξει σε κοινές προτάσεις που θα νομοθετηθούν, αλλά οι διαφωνίες σε κεφαλαιώδη εργασιακά ζητήματα παραμένουν.
Ειδικά για τις ομαδικές απολύσεις, η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί την παραμικρή μεταβολή, παρά το γεγονός ότι η... αντίπερα όχθη - και ειδικά το ΔΝΤ - απαιτούν μόνιμα, από την έναρξη της κρίσης, την πλήρη απελευθέρωσή τους.
Χθες συμφωνήθηκε να αξιοποιηθούν οι «βέλτιστες πρακτικές» που ισχύουν σήμερα στην υπόλοιπη Ε.Ε. και για τον λόγο αυτόν θα ζητηθεί η στήριξη από εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Η τελευταία, έχει την ευθύνη της τήρησης και της εφαρμογής του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει συνέχεια των διαπραγματεύσεων που θα επικεντρωθεί και στο σκέλος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Τα «αγκάθια» εκεί εστιάζονται στην ύπαρξη η μη τριετιών για τις μισθολογικές αυξήσεις, στη διεύρυνση ή όχι του χρόνου ισχύος των συμβάσεων, έτσι ώστε να ακολουθήσει η μετενέργειά τους, για να μην καταρρεύσουν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα και στη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Έως τώρα, παρά την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων, η υπαγωγή στον ΟΜΕΔ γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να επιστρέψει το παλαιό καθεστώς, όταν η υπαγωγή μπορούσε να γίνει μονομερώς.
Στο σκέλος του συνδικαλιστικού νόμου, οι αλλαγές που κυοφορούνται αφορούν τις άδειες των συνδικαλιστών, αλλά ακόμα περισσότερο τον τρόπο που στο εξής θα προκηρύσσονται απεργίες.
Η πλευρά των δανειστών επιθυμεί η πλειοψηφία για την προκήρυξη απεργίας να προκύπτει από το σύνολο των εργαζομένων ενός κλάδου, αλλά όχι από όσους παρίστανται σε μια γενική συνέλευση.
Σήμερα, οι δύο υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης θα έχουν νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν όλα τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.
Επιμέρους θέματα που θα συζητηθούν θα είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και άλλα που άπτονται του τομέα της Δικαιοσύνης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης