Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παγώνουν λόγω εκλογών κομβικές μνημονιακές υποχρεώσεις - Μετατίθενται προϋπολογισμός, Μεσοπρόθεσμο

Παγώνουν λόγω εκλογών κομβικές μνημονιακές υποχρεώσεις - Μετατίθενται προϋπολογισμός, Μεσοπρόθεσμο
Η κυβέρνηση πρέπει να καταρτίσει σχέδιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα
Σοβαρές καθυστερήσεις στην προώθηση κρίσιμων γραφειοκρατικών διαδικασιών που άπτονται της υλοποίησης των μέτρων που προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές, προκαλεί η «απορρύθμιση» λόγω εκλογών, με συνέπεια το «πάγωμα» ουσιαστικά της εκταμίευσης της υποδόσης των 3 δισ. ευρώ η οποία προορίζεται σχεδόν στο σύνολό της για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Ενώ το Εurogroup συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα έχοντας στην ατζέντα του και το ελληνικό ζήτημα, η χώρα μας, λόγω προεκλογικής περιόδου μεταθέτει για αργότερα την υλοποίηση κομβικών μνημονιακών υποχρεώσεων.
Οι υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνουν από την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016 και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019 έως την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα δώσει στην εφορία τη δυνατότητα πρόσβασης στο ιστορικό των τραπεζικών λογαριασμών και την προετοιμασία της φορολογικής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να καταρτίσει σχέδιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, και να αποπληρώσει τέσσερις δανειακές δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), συνολικού ύψους 1,537 δισ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο προετοιμασίας του άτυπου Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, η εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας θα ελέγχεται σε τριμηνιαία βάση.
Το έγγραφο ξεκαθαρίζει ότι οι έλεγχοι θα διεξάγονται με αποστολές τεχνοκρατών στην Αθήνα, αποκαλύπτει πως η απελθούσα κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι η χώρα μας «θα συνεργάζεται πλήρως με τους θεσμούς και θα τους παρέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την παρακολούθηση του προγράμματος» και σημειώνει πως η πρώτη αξιολόγηση σχεδιάζεται για το φθινόπωρο.
Μετά τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, χθες Τετάρτη και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκτίμησε ότι οι επικείμενες εκλογές μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση στη διεξαγωγή του ελέγχου και στην εκταμίευση δανειακής βοήθειας.
Σε έγγραφό του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, ο Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως το ελληνικό ζήτημα θα είναι το πρώτο που θα συζητηθεί στο άτυπο Eurogroup και Ecofin στις 11-12 Σεπτεμβρίου στο Λουξεμβούργο και τονίζει ότι οι εκλογές πιθανόν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως τα 3 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο) που απομένουν από την πρώτη δόση του δανείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα δοθούν μόνο όταν διαπιστωθεί «συμμόρφωση με την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων».
Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι εξαιτίας των εκλογών ο πρώτος έλεγχος για την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου υπάρχει κίνδυνος να μετατεθεί κατά ένα μήνα και να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.
Στα μέτρα που πρέπει να προωθήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, συγκαταλέγονται: η υπουργική απόφαση για την επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών, ώστε οι ελεγκτές της εφορίας να αποκτήσουν πρόσβαση στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων την τελευταία 10ετία, η κατάρτιση των νέων διατάξεων για το ποινολόγιο της εφορίας, ο καθορισμός των λεπτομερειών για τη σταδιακή εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε εθνικό επίπεδο από τον Απρίλιο του 2016, η σύνταξη του «χάρτη πορείας» για τη μεταρρύθμιση στην αδειοδότηση επιχειρήσεων, η αναδιάρθρωση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Πάντως, αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο Ντάισελμπλουμ εκτίμησε χθες στο ολλανδικό κοινοβούλιο ότι οι εκλογές δεν θα την καθυστερήσουν.
Το νέο ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει ότι θα διατεθούν 15 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο για τη στήριξη των τραπεζών, μετά τα πρώτα 10 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκαν τον Αύγουστο.

Το χρέος
Εν τω μεταξύ, κάλεσμα στην Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευση έναντι της Αθήνας για σημαντική ελάφρυνση χρέους θα απευθύνουν οι ΗΠΑ στο περιθώριο της G20, που πραγματοποιείται στην Άγκυρα αυτό το Σαββατοκύριακο.
«Θα ενθαρρύνουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις τους και να παράσχουν αξιοσημείωτη ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα», υπογραμμίζει αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, θα ζητηθεί από το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, όπως δηλώνει στο MNI στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης