Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Μόνο με ελάφρυνση χρέους η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα - Αναμένει το εκλογικό αποτέλεσμα

ΔΝΤ: Μόνο με ελάφρυνση χρέους η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα - Αναμένει το εκλογικό αποτέλεσμα
ΔΝΤ: Πολιτική αβεβαιότητα και μεταρρυθμιστική κόπωση απειλούν την ελληνική οικονομία
(upd2)Το πάγιο αίτημα το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν έχει προηγηθεί νέος γύρος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επανέλαβε σήμερα Πέμπτη 3/9 ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, William Murray.
«Θα πρέπει να υπάρξει σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους.
Αυτό είναι προϋπόθεση για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας», διεμήνυσε.
«Το λέμε εδώ και καιρό... Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας προϋποθέτει σημαντική ελάφρυνση χρέους», πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη απαιτείται συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, καθώς η νέα ελάφρυνση του χρέους δεν αρκεί από μόνη της.
Ερωτηθείς να σχολιάσει το ρευστό πολιτικό σκηνικό της χώρας, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 20ης Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έλαβε - παραδοσιακά - απόσταση ασφαλείας, σημειώνοντας πως «Πρέπει να περιμένουμε να γίνουν οι εκλογές.
Δεν σχολιάζουμε πολιτικές εξελίξεις που είναι σε εξέλιξη.
«Θα δουλέψουμε με την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, μόλις είναι έτοιμη».

ΔΝΤ: Πολιτική αβεβαιότητα και μεταρρυθμιστική κόπωση απειλούν την ελληνική οικονομία
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2016 κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σε σημείωμά του ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Άγκυρα, το ΔΝΤ προειδοποιεί για επιδείνωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.
Παρά τη μείωση των κινδύνων λόγω της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, ενδέχεται να προκαλέσει πιέσεις στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα το ΔΝΤ προειδοποιεί τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων, καθώς οι κυριότερες οικονομίες αναμένεται να βρεθούν εκτός προβλέψεων όσον αφορά τις προσδοκίες για την ανάπτυξη στις αρχές του 2016.

ΔΝΤ: Η ΕΚΤ να διευρύνει το QE εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα - Συστάσεις και στην Bank of Japan
Την επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε περίπτωση που οι δείκτες πληθωρισμού παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.
Αυτό προτείνει σε σημείωμά του προς τους ηγέτες του G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, το ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι στην παγκόσμοι οικονομία έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του QE, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός επιμένει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Μάλιστα, θεωρεί ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι καίριας σημασίας για τις αναπτυγμένες οικονομίες.
Προτείνει επίσης η Bank of Japan να είναι έτοιμη για περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης.

Μεγαλύτερες από ότι προβλεπόταν οι επιπτώσεις από την επιβράδυνσης της κινέζικης οικονομίας
Την θέση ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, παρότι ήταν αναμενόμενη, έχει σημαντικότερες συνέπειες από ό,τι προβλεπόταν διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σημείωμά του εν όψει της αυριανής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) στην Τουρκία για την προετοιμασία της Συνόδου τον ερχόμενο Νοέμβριο.
«Η μετάβαση της Κίνας σε έναν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, αν και γενικά ανταποκρίνεται στις προβλέψεις (που είχαν γίνει), μοιάζει να έχει διασυνοριακές επιπτώσεις πιο σημαντικές από αυτές που αναμένονταν προηγουμένως, κάτι που αντανακλάται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών και (στις αναταράξεις) στις χρηματαγορές», επισημαίνει το ΔΝΤ.
Όπως υπογραμμίζει το ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν βραδύτερη από εκείνη που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, «αντανακλώντας την επιβράδυνση (της δραστηριότητας) στις αναπτυσσόμενες χώρες και μια ασθενέστερη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες».
Στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι οποίες έσυραν την παγκόσμια ανάπτυξη όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, «οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί», εκτιμά το ΔΝΤ.
Στους σημαντικότερους κινδύνους συγκαταλέγει την περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, την περαιτέρω μείωση των τιμών των πρώτων υλών, την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου και την αντιστροφή των ροών κεφαλαίων ως τους κυριότερους.
Όπως επισημαίνει, η προοπτική θα είναι ακόμη δυσμενέστερη αν κάποιοι από αυτούς τους κινδύνους πραγματωθούν ταυτόχρονα.
Επιπλέον, το ΔΝΤ προβλέπει ότι «η οικονομική δραστηριότητα στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό φέτος και την επόμενη χρονιά», εν μέρει χάρη στην πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενώ συστήνει τη συνέχιση της νομισματικής πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 09:25)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης