Τελευταία Νέα
Οικονομία

Xριστοδουλάκης: Στόχος η άρση των capital controls έως τα τέλη του έτους - Η δήλωση για το... στρώμα capital και το ΕΣΠΑ της κρίσης

Xριστοδουλάκης: Στόχος η άρση των capital controls έως τα τέλη του έτους - Η δήλωση για το... στρώμα capital και το ΕΣΠΑ της κρίσης
Tο μέλλον της χώρας είναι ο ιδιωτικός τομέας - Ξέρει να επιβιώνει, να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και να τους πληρώνει όλους
Ένα «ΕΣΠΑ Κρίσης» χρειάζεται η Ελλάδα, όπως και έναν νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα προβλέπει την οικονομική κρίση των τελευταίων πέντε ετών.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, σε συνέντευξη Τύπου, ανέδειξε τις οικονομικές ατέλειες και δυσκολίες στην εφαρμογή υλοποίησης των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ και των αναπτυξιακών νόμων...
Ο υπουργός ανέφερε ότι με τον αναπτυξιακό νόμο του 2011 εντάχθηκαν μόλις 1200 επενδυτικά προγράμματα εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν τα 9.
Αντίστοιχα στο νόμο του 2004 είχαν ενταχθεί αρχικά 10.000 επενδυτικά προγράμματα εκ των οποίων μόλις τα 5.100 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, ενώ 2000 έργα παρέμειναν ανενεργά, καθώς δεν υπήρξε καμία χρηματοδότηση.
Ο υπουργός κ. Νίκος Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι θα αρχίσει διαπραγμάτευση με την Κομισιόν έτσι ώστε να λάβει χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν έργα βιώσιμα τα οποία όμως σταμάτησαν λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Για «Μέρισμα της Κρίσης» έκανε λόγο ο υπουργός, δηλώνοντας αισιόδοξος για αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ Νίκος Χριστοδουλάκης με αρκετή αγωνία περιέγραψε ότι το μέλλον της χώρας είναι ο ιδιωτικός τομέας.
Είναι ο τομέας που ξέρει να επιβιώνει, να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και στο τέλος τους πληρώνει όλους.
Σε μια αποστροφή του λόγου είπε ότι τα τελευταία χρόνια όλοι είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο Δημόσιο Τομέα και την ίδια στιγμή άφησε αιχμές για όσους υπόσχονται δημοσίους λεωφόρους που μπορούν να κάνουν τα πάντα.
Ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι μέχρι το 2020 η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις ύψους 100 δισ ευρώ και η συμμετοχή του ΕΣΠΑ ανέρχεται μόλις στα 20 δισ ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 80 δισ ευρώ πρέπει να βρεθούν από ιδιώτες.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει συμπεριλάβει καινούργια κριτήρια ένταξης των εταιρειών Ανάμεσα σε αυτά θα είναι η καινοτομία, ο εξαγωγικός προσανατολισμός και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στο νέο αναπτυξιακό νόμο θα προβλέπεται η δημιουργία ενός Οργανισμού κεφαλαίου, ο οποίος μπορεί να είναι εισηγμένη εταιρεία έτσι ώστε να υπάρχει ο έλεγχος της αγοράς.
Επίσης οι εταιρείες που θα εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο θα αποδεχτούν τον πιστοληπτικό έλεγχο.
Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δανειακών τους αναγκών με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ενταχθούν σε αναπτυξιακό νόμο.
Η βασική αιτία για όλα αυτά είναι η έλλειψη ρευστότητας.
Ο υπουργός κ. Νίκος Χριστοδουλάκης εξέφραζε την πεποίθηση ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν αρθεί οι περιορισμοί των capital controls. Ωστόσο ζήτησε από τις τράπεζες να περιορίσουν τις υψηλές προμήθειες που επιβάλουν οι τράπεζες λόγω των capital controls. Επίσης κάλεσε τις τράπεζες να δώσουν κίνητρα στους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματα τους στις τράπεζες, κάνοντας λόγο για στρώμα capital.

Τέλος έδωσε εντολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να διενεργήσει έρευνα στην αγορά των καυσίμων στα νησιά διότι παρατηρήθηκαν φαινόμενα ενιαίων τιμών στην αγορά καυσίμων. Εντολή ελέγχου στα πρατήρια καυσίμων δόθηκε και στο ΣΔΟΕ
Αναφορικά με τη χαλάρωση των Capital Controls το bankingnews είχε αναφερθεί στις επικείμενες αλλαγές. Στα 10 εκατομμύρια ευρώ ανά τράπεζα θα ανέλθει το όριο ια τις επιχειρήσεις από 7 εκατομμύρια ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Επίσης οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα αξιοποίησης των υπολοίπων δηλαδή χρήματα που δεν αξιοποιήθηκαν από τις επιχειρήσεις.
Τα υπόλοιπα δεν θα χάνονται και θα μεταφέρονται την επόμενη εβδομάδα.
Επίσης θα επιτραπεί προς τις επιχειρήσεις να κάνουν αναλήψεις χρημάτων έως 5000 ευρώ χωρίς δικαιολογητικά και άλλα παραστατικά.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε στο bankingnews ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η σταδιακή άρση των περιορισμών των τραπεζικών συναλλαγών που έφερε η εφαρμογή των Capital Controls.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό υποχρεώνονται σε υψηλές προμήθειες στα επίπεδα του 10% όπως μας κατήγγειλαν επιχειρηματίες.
Από την πλευρά τους τα επιτελεία των τραπεζών υποστηρίζουν ότι πριν την εφαρμογή των Capital Controls οι παραπάνω συναλλαγές γίνονταν μέσω e-banking και δεν υπήρχαν χρεώσεις.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι νέοι φοιτητές και οι υποψήφιοι βουλευτές θα μπορούν να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.banklingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης