Τελευταία Νέα
Οικονομία

Euro Working Group: Κλείδωσαν οι λίστες - Προθεσμία έως τα μέσα Οκτωβρίου για την υλοποίηση 48 προαπαιτούμενων

Euro Working Group: Κλείδωσαν οι λίστες - Προθεσμία έως τα μέσα Οκτωβρίου για την υλοποίηση 48 προαπαιτούμενων
Εν όψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού τη Δευτέρα η Αθήνα περιμένει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν για τα μακροοικονομικά μεγέθη
(upd4)Περιθώριο έως τα μέσα Οκτωβρίου έχει η Ελλάδα, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση 48 συγκεκριμένων προαπαιτούμενων δράσεων, ώστε να συμμορφωθεί με τις επιταγές του νέου μνημονίου.
Αυτό αποκαλύπτει το Bloomberg, επικαλούμενο κορυφαίους αξιωματούχους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Euro Working Group κι ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου.
"Ζητήθηκε από την Ελλάδα να ολοκληρώσει την υλοποίηση 48 προαπαιτούμενων δράσεων έως τα μέσα του τρέχοντος μηνός", αναφέρει το πρακτορείο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Κλείδωσε» η λίστα με περισσότερα από 40 προαπαιτούμενα
Το Euro Working Group συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής 2/10 μέσω τηλεδιάσκεψης
«Κλείδωσε» η λίστα με περισσότερα από 40 προαπαιτούμενα, όπως επιβεβαιώνει κορυφαίος αξιωματούχος από τους διαδρόμους των Βρυξελλών.
Όπως τόνισε, ολοκληρώθηκε η μακροσκελής λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το Euro Working Group, που συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής 2/10, μέσω τηλεδιάσκεψης, επικύρωσε έναν κατάλογο άνω των 40 μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες.

Euro Working Group: Στην πρώτη λίστα οι εκκρεμότητες του Αυγούστου, στη δεύτερη λίστα φορολογικό, ασφαλιστικό, ΑΔΜΗΕ
Εγκρίθηκαν στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group οι δύο λίστες των προαπαιτούμενων στη βάση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, η υλοποίηση των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη λίστα περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του Αυγούστου, καθώς και εκείνες που έπρεπε, βάσει του μνημονίου, να υλοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.
Στη δεύτερη λίστα υπάρχουν τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η πώληση του ΑΔΜΗΕ ή η εύρεση ισοδύναμου, η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων κ.ά.
Στην τηλεδιάσκεψη, που διήρκησε περίπου μία ώρα, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Στο EuroWorking Group κρίνεται η τύχη για προαπαιτούμενα και υπο-δόση των 2 δισ. ευρώ
Στην τελική ευθεία, εν όψει της πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου από τους δανειστές, μπήκε η χώρα.
Λίγο πριν το σημερινό EuroWorking Group που αναμένεται να συμφωνηθεί η πρώτη λίστα προαπαιτούμενων που συνδέεται με την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, κλιμάκιο του ΔΝΤ επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να τον ενημερώσει για «το τι μέλλει γενέσθαι» από δω και πέρα, ενώ Βρετανός εμπειρογνώμονας από την ομάδα τεχνικής βοήθειας της Κομισιόν πέρασε από το τμήμα στατιστικής του ΙΚΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον του ευρωπαίου τεχνοκράτη επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα των εισπράξεων από την ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προ το ΙΚΑ αλλά και στην υλοποίηση μνημονιακών δράσεων με αιχμή αυτή της αύξησης της εισφοράς από 4% σε 6% για υγειονομική περίθαλψη που τέθηκε σε εφαρμογή από το καλοκαίρι.
Ταυτόχρονα, άλλη ομάδα της τεχνικής αντιπροσωπείας έχει λάβει εντολή να παρακολουθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ τις επιχορηγήσεις του ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015 ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας έχει αντλήσει το 75,2% των πόρων που δικαιούται φέτος από τα κρατικά ταμεία, ήτοι 1,883 δισ. ευρώ έναντι 2,505 δισ. ευρώ που δικαιούται συνολικά.
Το αντίστοιχο περσινό διάστημα το ΙΚΑ είχε απορροφήσει κονδύλια ύψους 1,760 δις. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ασφαλιστικό αποτελεί για το κουαρτέτο των δανειστών η «καρδιά» των μεταρρυθμίσεων και για το λόγο αυτό βρίσκεται πρώτη στο «κάδρο» της αξιολόγησης από τους πιστωτές.
Μένει να καθορισθεί αν οι αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε επώδυνες αλλαγές για τους ασφαλισμένους θα εφαρμοστούν εφάπαξ ή κάποιες μεμονωμένες δράσεις μετατεθούν για αργότερα.
Και ενώ τα τεχνικά των θεσμών έχουν αρχίσει να «πιάνουν» θέσεις στην Αθήνα, ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, Γουές Μακ Γκρου, συνοδευόμενος από υπηρεσιακά στελέχη του Ταμείου επισκέφθηκε χθες τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Αυτό συνέβη δύο μόλις 24ωρα μετά της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν να υπήρξε συνέχεια σε αυτό το ζήτημα με τον Αμερικανό υπήκοο να μεταφέρει νεότερες σκέψεις της «σιδηράς κυρίας» του Ταμείου.
Κατά πως φαίνεται μπορεί οι επίσημες συζητήσεις να μην ακόμη ξεκινήσει ακόμη με όλες τις ενδείξεις να δείχνουν για τον Δεκέμβριο και αφού έχει ολοκληρωθεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στο παρασκήνιο όμως αυτές δίνουν και παίρνουν…
Για την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο και το ταξίδι «γνωριμίας» των δανειστών με τη νέα κυβέρνηση.
Αυτό τουλάχιστον λένε οι πληροφορίες που απέχουν παρασάγκας από την πραγματικότητα από τη στιγμή που η σύνθεση του οικονομικού παρέμεινε μετεκλογικά η ίδια.
Εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου η Αθήνα περιμένει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν για τα μακροοικονομικά μεγέθη προκειμένου να τις ενσωματώσει σε αυτό το κείμενο.
Στις 9 - 11 Οκτωβρίου είναι και η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθούν αυτές οι προβλέψεις.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί από την άλλη ότι λόγω εκλογών δεκάδες εφαρμοστικοί νόμοι δεν έχουν εκδοθεί κάτι που θα καθυστερήσει την αξιολόγηση άρα και τα 3 δισ. της δόσης που αναμένει η Ελλάδα.

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015, ώρα 07:08)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης