Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2015; - Τι προβλέπει το 3ο Μνημόνιο

tags :
Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2015; - Τι προβλέπει  το 3ο Μνημόνιο
Βήμα προς βήμα οι υποχρεώσεις της Ελλάδος με βάση το μνημόνιο
Ένας καυτός κυβερνητικός μήνας μόλις άρχισε για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και για το πολυπληθές υπουργικό συμβούλιο.
Οι δράσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου με βάση το Μνημόνιο  και όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή των  Ελλήνων στις  14 Αυγούστου 2015.
Πρόκειται για το manual της χώρας το οποίο αν δεν τηρηθεί όπως προβλέπετε δεν μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και είναι  πολύ πιθανό να  σταματήσει και η χρηματοδότηση της χώρας.
Το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα ο αναπληρωτής  υπουργός, κ. Τρύφων Αλεξιάδης που σηκώνει το βάρος των εσόδων του κράτους.
Η πορεία  τους θα καθορίσει και το τέλος του προγράμματος και μπορεί να σηματοδοτήσει την έξοδο από το Μνημόνιο. 
Ο στόχος  αυτός  μπορεί  να επιτευχθεί  από την  καταπολέμηση  της  φοροδιαφυγής  και τη φοροκλοπή  του ΦΠΑ.
Η πλειονότητα των  υπουργών  έχει αναλάβει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις  οι οποίες  έχουν ως  σκοπό τον περιορισμό  της γραφειοκρατίας, με την προσδοκία  προσέλκυσης  επενδύσεων.
Το bankingnews αναφέρει μία προς μία τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης μέχρι τα τέλη  Οκτωβρίου όπως προβλέπονται  από το  3ο Μνημόνιο  

Τομέας Ιδιωτικοποιήσεων

Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξαγγείλουν δεσμευτικές ημερομηνίες  υποβολής προσφοράς  για τους λιμένες Πειραιά και Θεσσαλονίκης και για  την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Προβλέπεται  ο διορισμός  ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης η οποία θα εντοπίζει εναλλακτικές δυνατότητες και θα καταρτίζει συστάσεις όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους, τη δομή  και τη διακυβέρνηση του Ταμείου που πρόκειται να συσταθεί

Τακτοποίηση  των μη εξυπηρετούμενων  δανείων

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς και αξιολόγηση της ικανότητας των τραπεζών να αντιμετωπίζουν κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων  

Τομέας Ενέργειας

Οι αρχές θα λάβουν μη αναστρέψιμα μέτρα συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της ημερομηνίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης μεταφοράς ηλεκτρικής  ενέργειας ΑΔΜΗΕ εκτός αν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα αναφορικά με  τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές επενδύσεων.

Τομέας  Δημόσιας  Διοίκησης

Οι αρχές θα προβούν σε μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου με ισχύ από την 1ης Ιανουαρίου 2016.
Οι αρχές θα καθορίσουν εντός  της νέας Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής ανώτατα όρια  για τις μισθολογικές δαπάνες  και τα επίπεδα απασχόλησης στο δημόσιο που θα συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και με την εξασφάλιση φθίνουσας πορείας για την περίοδο 2016- 2019

Τομέας Δικαιοσύνης

Οι αρχές θα προβούν σε εξορθολογισμό και στην εφαρμογή επιλεκτικών αυξήσεων στα δικαστικά τέλη και σε αύξηση της διαφάνειας.
Οι αρχές θα προτείνουν μέτρα για τη διασφάλιση της πρόσβασης ευπαθών ατόμων στη δικαιοσύνη.

Τομέας καταπολέμηση της διαφθοράς

Οι αρχές  θα εκδώσουν νομοθεσία για την στεγανοποίηση της διεξαγωγής  ερευνών για το οικονομικό έγκλημα και διαφθορά από πολιτικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις.
Επίσης οι αρχές θα τροποποιήσουν και θα εφαρμόσουν το νομικό πλαίσιο για τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Οι αρχές θα διενεργήσουν αξιολόγηση της μείωσης των ποινών για οικονομικά εγκλήματα αν κριθεί αναγκαίο.
Ακόμη το Μνημόνιο προβλέπει δράσεις για το τομέα των επενδύσεων και  σε περίπτωση η εφαρμογή  καθυστερεί  καθοδηγεί  τους υπεύθυνους σε άλλες λύσεις.
Να αναφερθεί  ότι έως τον Οκτώβριο του 2015 οι αρχές  θα εφαρμόσουν πλήρως τον ν.4314/2014 για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά  Ταμεία, θα εγκρίνουν όλες τις κατ' εξουσιοδότηση πράξεις που απαιτούνται για την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και θα εφαρμόσουν όλες τις  προϋποθέσεις.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης