Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προσαρμογή - σοκ ύψους 8 δισ. ευρώ προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2016 - 2019

Προσαρμογή - σοκ ύψους 8 δισ. ευρώ προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2016 - 2019
Ο «λογαριασμός» μπορεί να αυξηθεί από τη στιγμή που μέσα στο Μεσοπρόθεσμο υπάρχει ο «αστερίσκος» για την άμεση κάλυψη των αστοχιών με πρόσθετες παρεμβάσεις
Μέτρα 8,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2019 προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) που έχει ξεκινήσει να καταρτίζει η κυβέρνηση προκειμένου αυτό να παραδοθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που παρουσίασαν χθες οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017 ανέρχονται σε 1,305 δισ. ευρώ ή στο 0,75% του ΑΕΠ ενώ άλλα 0,435 εκατ. ευρώ θα έρθουν με τον προϋπολογισμό του 2018.
Αν σε αυτό το «πακέτο» προστεθούν και τα 6,4 δισ. ευρώ της διετίας 2015 - 2016 τότε τα βάρη που θα επωμισθούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φορολογούμενοι στην τετραετία 2016 - 2019 φθάνουν τα 8,15 δισ. ευρώ.
Ο «λογαριασμός» μπορεί να αυξηθεί από τη στιγμή που μέσα στο Μεσοπρόθεσμο υπάρχει ο «αστερίσκος» για την άμεση κάλυψη των αστοχιών με πρόσθετες παρεμβάσεις.
Αυτό σημαίνει ότι αν τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται των μηναίων στόχων προκαλώντας έτσι μεγάλα εισπρακτικά «κενά» στα ταμεία τότε η αναδιάρθρωση στους ειδικούς φόρους και τον ΦΠΑ θα είναι άμεση έτσι ώστε να μην απειληθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Από την άλλη, σε εφαρμογή μπαίνει με το νέο Μεσοπρόθεσμο και ο «αυτόματος κόφτης» στις συντάξεις στις περιπτώσεις που η δαπάνη του κάθε ασφαλιστικού φορέα ξεφεύγει από τα προβλεπόμενα όρια χρηματοδότησης του προϋπολογισμού.
Σε «βαριές» περιπτώσεις, θα μπαίνει Επόπτης των δανειστών σε αυτούς τους φορείς.
Για τους φορείς της Γενικής κυβέρνησης ο συγκεκριμένος «κανόνας» έχει μπει ήδη σε ισχύ.
Κατόπιν τούτων μπροστά είναι οι μεγάλες «καταιγίδες» με τα μέτρα του Μνημονίου που δεν έχουν τελειωμό μετά και τις τελευταίες αιχμές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Το Ταμείο στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί στους Ευρωπαίους για δραστική μείωση του ελληνικού χρέους, αμφισβητεί τις προβλέψεις τους για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου θα οδηγήσουν σε πρωτογενή πλεονάσματα που θα φθάσουν σωρευτικά την τετραετία 2015-2018 το 3,3% του ΑΕΠ, ενώ οι Ευρωπαίοι ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 5,5%.
Η διαφορά των 2,2 ποσοστιαίων μονάδων αντιστοιχεί σε χρηματοδοτική «τρύπα» 3,9 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς και προοιωνίζεται πρόσθετα μέτρα.
Τον δρόμο για το νέο Μεσοπρόθεσμο (2016-2019) άνοιξαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που έπιασαν από χθες δουλειά στην Αθήνα.
Τα «γκρουπ» των ξένων ανέλαβαν επίσης να προετοιμάσουν το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση ενώ θα εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση των εκκρεμών 2+1 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης