Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem (Eurogroup): Με... δόσεις η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Σε 15 χρόνια θα χρειαστεί νέα παρέμβαση

tags :
Dijsselbloem (Eurogroup): Με... δόσεις η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Σε 15 χρόνια θα χρειαστεί νέα παρέμβαση
Υπάρχει συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την επιβολή ετήσιου ορίου στο κόστος εξυπηρέτησης του στο 15% του ΑΕΠ τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup
(upd)Την θέση ότι υπάρχει συμφωνία των κυβερνήσεων των κρατών – μελών της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να γίνει μέσω της τοποθέτησης του ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ της χώρας δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.
Σε δηλώσεις του στο Reuters ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι αφού η Ελλάδα περάσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση, τότε θα τεθεί επί τάπητος αν η ελάφρυνση αυτή θα είναι εμπροσθοβαρής, αν θα πρέπει να γίνει σταδιακά και εφόσον ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις ή αν θα πρέπει να συνδυαστούν οι δύο αυτές προτάσεις.
«Υπάρχει ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που πρέπει να επιλέξουμε, και αυτή αφορά την εξέταση των ετήσιων αναγκών του χρέους.
Φαίνεται να υπάρχει, επίσης, μια ευρεία αποδοχή ότι ένα καλό ύψος για το όριο θα ήταν να τεθεί στο 15% του ΑΕΠ το μέγιστο.
Και τρίτον, και σε αυτό εργαζόμαστε με τη Κομισιόν και το ΔΝΤ, ότι θα πρέπει να έχουμε μια κοινή βάση για τα σενάρια εφαρμογής, δηλαδή ποιες είναι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο; Ή θα συμβεί σε ένα δυσμενές σενάριο όσον αφορά την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό;» υποστήριξε ο Dijsselbloem, ο οποίος τάχθηκε κατά μιας συμφωνίας για μια πλήρη και πρόωρη μείωση του χρέους, επισημαίνοντας ότι αυτό ίσως να μην ήταν η καλύτερη λύση.
«Θα εξετάσουμε αν υπάρξουν "κορυφές" στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια.
Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια.
Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα - είναι πολύ μακριά» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Όπως είπε ο Dijsselbloem, αν και το ΔΝΤ «πάντα εργάζεται με τη λογική του 15%», αν κριθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα «τότε θα πρέπει να το συζητήσουμε με το ΔΝΤ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η Ελλάδα ίσως να χρειαστεί πιο γενναιόδωρους όρους με τα ετήσια κόστη να περιορίζονται στο 10% του ΑΕΠ.
Βάσει του δημοσιεύματος, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συζητήσεις λένε ότι το ΔΝΤ πιέζει για μείωση του χρέους της Ελλάδας την ώρα που το ίδιο περιμένει να αποπληρωθεί πλήρως.
«Με τα 86 δισ. του ESM αυτό που κάνουμε είναι να αποπληρώσουμε το ΔΝΤ γιατί το ΔΝΤ είναι πολύ ακριβό.
Τα αποπληρώνουμε με τα δάνεια του ESM που είναι πολύ-πολύ φθηνότερα.
Ένα μέρος του τρέχοντος προγράμματος είναι να μειώσουμε σταδιακά τα δάνεια του ΔΝΤ και το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών δανείων» υπογραμμίζει ο Dijsselbloem, τονίζοντας πάντως ότι είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα ακόμα και χωρίς να δανείσει νέα χρήματα.
Πάντως χτες, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος επί των οικονομικών θεμάτων, P. Moscovici έβαλε φρένο στις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για το μείζον θέμα του χρέους.
Είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσει ο διάλογος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος, μόλις μια μέρα μετά την προτροπή του Γάλλου προέδρου, Fr. Hollande προς τους Ευρωπαίους, πως "ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους".
Σαν να απαντά στον Γάλλο πρόεδρο, ο επίσης Γάλλος αξιωματούχος P. Moscovici τόνισε πως είναι ακόμη νωρίς.
"Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους", εξήγησε ο επίτροπος, μιλώντας στο Bloomberg, από τη Λίμα του Περού όπου βρίσκεται, προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
"Απομακρυνόμαστε από την ελληνική κρίση", παραδέχθηκε για να προσθέσει πως "η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πλέον τις υποχρεώσεις της, έχει δεσμευτεί για την τήρηση του προγράμματος και έχει αίσθημα ευθύνης".

Dijsselbloem: Η Ελλάδα είναι πολιτικά σταθερή και το πρόγραμμά της είναι πάλι σε τροχιά
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι πολιτικά σταθερή και πλέον το πρόγραμμά της ξαναμπήκε σε τροχιά διατύπωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, υποστήριξε πως για να είναι σαφής χρειάζονται ένα - δύο πρόσθετα μέτρα και διαβεβαιώσεις πριν συμμετάσχουν.
Ειδικότερα, ανέφερε πως «εα από αυτά είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, κάποιες διαβεβαιώσεις για τα δημοσιονομικά και φυσικά το θέμα του χρέους», γνωστοποιώντας πως το θέμα του χρέους θα συζητηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.
«Θεωρώ ότι η προσέγγιση γίνεται όλο και πιο καθαρή», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «θα εξετάσουμε πώς θα μπορεί η Ελλάδα να διαχειρίζεται το χρέος της σε ετήσια βάση», ήτοι την εξυπηρέτηση του χρέους.
Παράλληλα, ανέφερε πως «όπως γνωρίζετε, έχουμε κάνει πολλά για να μειώσουμε τα επιτόκια που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα και έχουμε δώσει περίοδο αποπληρωμής 32,5 ετών».
«Επομένως δεν αναμένεται να υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση του χρέους. Αλλά, θα μιλήσουμε για αυτό με το ΔΝΤ. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουμε» κατέληξε ο Dijsselbloem.

Lagarde (ΔΝΤ): Πρώτα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μετά η απόφαση του Ταμείου για συμμετοχή στο πρόγραμμα

Σαφές μήνυμα τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τους Ευρωπαίους δανειστές της απέστειλε από το μακρινό Περού η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, C. Lagarde.
Μιλώντας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ενόψει της έναρξης των εργασιών της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Lagarde κατέστησε σαφές πως σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα, το Ταμείο περιμένει πρώτα να δει μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μετά θα αποφασίσει το ίδιο τη συμμετοχή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, μέσω χορήγησης νέων δανείων.
Το ΔΝΤ θα ήθελε να δει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τη χορήγηση νέων δανείων, τόνισε, για να προσθέσει πως το ελληνικό χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμο.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία εμφανίζεται, ακόμη πολύ επιφυλακτική απέναντι σε οποιοδήποτε μέτρο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μολονότι το Βερολίνο είχε θέσει ως προϋπόθεση της συμμετοχή του ΔΝΤ για την έγκριση του τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα.
"Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει επί του συγκεκριμένου θέματος", διεμήνυσε η Lagarde, ελάχιστα μάλιστα 24ωρα πριν την κρίσιμη συνάντηση που θα έχει μαζί της - την ερχόμενη Κυριακή 11/10 - ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, που επίσης βρίσκεται στη Λίμα του Περού.
Αναφερόμενη στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ προειδοποίησε πως πρέπει να μπει φρένο στην υπερβολική εξάρτηση των ανά τον κόσμο οικονομιών από τις αδύναμες συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, χαρακτήρισε προβλεπόμενη την επιβράδυνση της οικονομίας της, καλώντας ταυτόχρονα τις αγορές να το... συνηθίσουν, καθώς, όπως τόνισε, αυτή είναι η ώρα αναμόρφωσης της κινεζικής οικονομίας.
Βέβαιος ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Michel Sapin.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει τελικά στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο προς το παρόν έχει εγκριθεί μόνο από τους Ευρωπαίους» είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει κάνει γνωστό ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτό το τρίτο διεθνές πρόγραμμα, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, εάν οι Ευρωπαίοι δεν δεσμευτούν να απομειώσουν το ελληνικό χρέος.
«Δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι δεδομένο αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι το ΔΝΤ, που συμμετέχει σήμερα, θα συμμετέχει και αύριο» είπε ο Γάλλος υπουργός στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξάγεται στη Λίμα του Περού.
«Το ΔΝΤ ήταν εκεί τη στιγμή των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του Ιουλίου, το ΔΝΤ είναι παρόν στην αξιολόγηση της κατάστασης, το ΔΝΤ κάνει προτάσεις σήμερα» συνέχισε ο Sapin.

(Πρώτη Ενημέρωση: 8:53, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015) 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης