Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πέφτουν τα κόστη της ΔΕΗ, όχι όμως τα τιμολόγια - Πού πήγαν τα 3 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» των μισθών;

tags :
Πέφτουν τα κόστη της ΔΕΗ, όχι όμως τα τιμολόγια - Πού πήγαν τα 3 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» των μισθών;
Ούτε ένα ευρώ δεν πήγε στους καταναλωτές δηλαδή στη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ
Περίπου 3 δισ. ευρώ μειώθηκετο μισθολογικό κόστος της Δημοσίας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού από το 2010 έως το 2014.
Το περίεργο και εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι ούτε ένα ευρώ δεν πήγε στους καταναλωτές δηλαδή στη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, τα οποία να σημειωθεί αυξήθηκαν έως 50% από το 2008 μέχρι τα τέλη του 2013.
Αν αυτό δεν είναι κακοδιαχείριση από τους διορισμένους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τι άλλο μπορεί να είναι;
Πρόκειται για έναν ακόμη ελληνικό ...θαύμα το οποίο όμως έχεις ως ...πιστούς τους καταναλωτές που πληρώνουν αδρά τις υπηρεσίες που εμφανίζονται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
Την καταγγελία αυτή κάνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ Γιώργος Αδαμιίδης μιλώντας στο bankingnews.
Το διαχρονικο ερώτημα που απευθύνει ο πρόεδρος κ. Γ. Αδαμίδης προς τις διοικήσεις της επιχείρησης και προς της κυβερνήσεις είναι:
Που πήγαν τα λεφτά απο τη μείωση των αμοιβών των υπαλλήλων;
Γιατί δεν πήγε ούτε ένα ευρώ στην κατανάλωση με τη μορφή μείωσης των τιμολογίων του ρεύματος;
Όπως δεν πήγε, επίσης και στον μέτοχο, μέσα από την αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας.
Ο κ. Αδαμίδης δίνει όμως τη δική του απάντηση για το που πήγε , ο πακτωλός των χρημάτων.
Ο ίδιος αναφέρει ότι χρηματοδοτήθηκαν άλλες ενεργειακές ανάγκες όπως είναι τα Πιστοποιητικά Διαθεσιμότητάς Ισχύος δηλαδή σε μονάδες παραγωγής ρεύματος που βγήκαν εκτός παραγωγής διότι κρίθηκαν ακριβές αλλά συντηρούνται για το ενδεχόμενο, να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από τη ΔΕΗ , όταν παραστεί ανάγκη.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα που προέκυψε από το “κούρεμα” της μισθοδοσίας πήγε στη συντήρηση του ενεργειακού συστήματος της χώρας, επισημαίνοντας ότι δεν περίσσεψε ούτε ένα ευρώ για τον καταναλωτή που πληρώνει αγόγγυστα τους ...φουσκωμένους λογαριασμούς Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ το κόστος της μισθοδοσίας μειώθηκε από τις αρχές του 2012 και όχι από το 2009 όπως υποστηρίζουν στελέχη της ΔΕΗ.
Χθες η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου 2015.
Προκύπτει ότι τα καθαρά κέρδη της ήταν αυξημένα μόλις κατά 5,9 εκατ ευρώ έναντι 121,8 εκατ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Μεταξύ άλλων προκύπτει ότι οι δαπάνες για υγρά καύσιμα , για φυσικό αέριο, τα στερεά καύσιμα τρίτων και για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 315 εκατ ευρώ σε σχέση με το εννεάμηνο του 2014.Επίσης η συνολική μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού έπεσε κατά 19,1 εκατ ευρώ και διαμορφώθηκε σε 684,7 εκατ ευρώ το εννεάμηνο του 2015 έναντι 703,8 εκατ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Γ. Αδαμίδης υποστηρίζει ότι η μισθοδοσία ήταν στο 1,2 δισ ευρώ το 2009 και σήμερα έχει διαμορφωθεί χαμηλότερα κατά 600 εκατ ευρώ .
Ο μέσος μικτός μισθός διαμορφώνεται στις 3000 ευρώ το μήνα.
Ωστόσο ο υπάλληλος ορυχείου μετά από 25 χρόνια δουλειάς παίρνει 2.000 ευρώ καθαρά και ο διοικητικός υπάλληλος δεν ξεπερνά τα 1100 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ προχώρησε σε προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών της χαμηλής και της μέσης τάσης και ανήλθαν σε 603 εκατ ευρώ έναντι 195,3 εκατ ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 407,7 εκατ. ευρώ.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η μείωση των τιμολογίων είναι μια δύσκολή άσκηση για τη διοίκηση του κ. Παναγιωτάκη όπως και για την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου διότιστα επόμενα πέντε χρόνια η ΔΕΗ θα χάσει μερίδια αγοράς όπως προβλέπειτο Μνημόνιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Σήμερα ελέγχει το 97% και θα πρέπει να υποχωρήσει στο 50%.
Είναι προφανές ότι η ΔΕΗ θα πληρώσει τα σπασμένα της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων ετών ίσως και δεκαετιών.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης