Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κομισιόν: Συμφωνία στο EWG για τη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα - Τα 13 επώδυνα μέτρα για κόκκινα δάνεια, μισθολογικό

tags :
Κομισιόν: Συμφωνία στο EWG για τη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα - Τα 13 επώδυνα μέτρα για κόκκινα δάνεια, μισθολογικό
Κυβέρνηση και θεσμοί προσπαθούν να αποκρυσταλλώσουν τα μέτρα που θα περιληφθούν σε αυτό το «πακέτο»
Πίστωση χρόνου μόνο για τις μεγάλες και επώδυνες αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογία και όχι για το δεύτερο «σετ» προαπαιτουμένων που θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τις 15 Δεκεμβρίου, έλαβε και επίσημα χθες η κυβέρνηση από την ομάδα τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group, EWG).
To Euro Working Group συμφώνησε στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Mina Andreeva.
H εκπρόσωπος της Ε.Ε. δήλωσε ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Όπως τόνισε η κ. Andreeva απομένουν κάποιες λεπτομέρειες.
Οι συζητήσεις της Ομάδας των 19 εκπροσώπων μπορεί να ξεκίνησαν νωρίς χθες το απόγευμα ( στις 18:00 ώρα Αθήνας) διήρκησαν όμως μέχρι αργά το βράδυ λόγω του δείπνου Εργασίας που ακολούθησε στο οποίο τη χώρα μας εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ συνεχίστηκαν και σήμερα, προκειμένου οι δύο πλευρές να αποκρυσταλλώσουν τα μέτρα που θα περιληφθούν σε αυτό το «πακέτο» που συνδέεται με την εκταμίευση του εναπομείναντος 1 δισ. ευρώ από την πρώτη μεγάλη δόση του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος.
Τα νέα δεινά για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες της εκτείνονται: από την εφαρμογή της στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια και τις κοστοβόρες αποφάσεις για το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο μέχρι το «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Άλλες μνημονιακές δράσεις που θα περιληφθούν στο ίδιο πολυνομοσχέδιο είναι η υλοποίηση προτάσεων του ΟΟΣΑ για τις αγορές προϊόντων, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η νέα δομή της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
Ήδη, χθες, βγήκε στον «αέρα» η προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης.
Την σχετική απόφαση υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, κατά το χρονικό διάστημα από 30-11-2015 έως 6-12-2015.
Σύμφωνα με το κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος βαρύτητα θα δοθεί σε όσους έχουν εμπειρία στη φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα εν γένει αλλά και σε θέσεις ευθύνης που σχετίζονται με διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, κατάρτιση στρατηγικών σχεδίων, διαχείριση έργων και δραστηριοτήτων (project management), στοχοθεσία, συντονισμό ομάδων και παρακολούθηση επίτευξης στόχων.
Η θητεία του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα είναι για δύο χρόνια, ενώ με την ανάληψη των καθηκόντων του θα υπογράψει συμβόλαιο αποδοτικότητας στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις και οι ποσοτικοί του στόχοι.
Σε ότι αφορά τις ανατροπές που σε ασφαλιστικό εργασιακό και φορολογία οι δανειστές αποδέχθηκαν το αίτημα της κυβέρνησης να μη συμπεριληφθούν στο πακέτο αυτό οι επώδυνες παρεμβάσεις στη φορολογία των αγροτών και των ενοικίων, καθώς και η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.
Έτσι, η ελληνική πλευρά κερδίζει πολιτικό χρόνο και η υιοθέτηση των επίμαχων μέτρων μετατίθεται για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, η οποία, ακόμα και αν ξεκινήσει τυπικά τον επόμενο μήνα, είναι σαφές ότι θα πραγματοποιηθεί επί της ουσίας στις αρχές του 2016.
Βεβαίως, για τους φορολογουμένους δεν αναμένεται να αλλάξει τίποτα, καθώς οι επιβαρύνσεις αναμένεται να εφαρμοστούν με αναδρομική ισχύ, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Ειδικά για τα ασφαλιστικό, οι πιστωτές έχουν επίσης δηλώσει ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης