Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΚΥΣΟΙΠ: Συντονιστική Επιτροπή θα αναλάβει την προετοιμασία για την αναδιάρθρωση του χρέους - Αξιολογούνται οι τράπεζες

tags :
ΚΥΣΟΙΠ: Συντονιστική Επιτροπή θα αναλάβει την προετοιμασία για την αναδιάρθρωση του χρέους - Αξιολογούνται οι τράπεζες
Οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο για την ίδρυση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας - Έρχονται εκθέσεις αποτίμησης για τα αποτελέσματα των ανακεφαλαιοποιήσεων
(upd4)Συγκροτεί συντονιστική επιτροπή για το χρέος η ελληνική κυβέρνηση όπως αποφασίστηκε στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που είχε ως θέμα συζήτησης το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να καλέσει την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να συντάξουν και να υποβάλουν, προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή, Εκθέσεις οι οποίες θα αποτιμούν τα αποτελέσματα των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών και θα αξιολογούν τη γενικότερη πορεία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις αρχές της κρίσης μέχρι και σήμερα.
Παράλληλα, εγκρίθηκε η εισήγηση του υπ. Οικονομικών σχετικά με την προετοιμασία των επικείμενων συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής, υπό τον υπουργό Οικονομικών, η οποία θα αναλάβει το έργο της τεχνικής προετοιμασίας, της υποδοχής και της αξιολόγησης τυχόν προτάσεων από ερευνητικά κέντρα, ακαδημαϊκούς, ειδικούς επιστήμονες και άλλους φορείς.
Η Συντονιστική Επιτροπή θα εισηγείται σχετικά προς το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. το οποίο και θα διαμορφώνει τη στρατηγική της Κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος.
Τέλος, το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. κατόπιν εισήγησης του υπ. Οικονομικών, οριστικοποίησε το πλαίσιο των κυβερνητικών θέσεων σχετικά με την ίδρυση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι συζητήσεις με τους Θεσμούς κατά τις προσεχείς ημέρες.
Το Ταμείο, το οποίο θα συσταθεί στις αρχές του 2016, θα εδρεύει στην Ελλάδα, την διαχείρισή του θα έχουν οι ελληνικές Αρχές, θα λειτουργεί σύμφωνα με το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο περί ανωνύμων εταιρειών και θα έχει ως μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.

Νωρίτερα το bankingnews.gr ανέφερε

Συνεχίζεται έπειτα από 2 και πλέον ώρες η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), με θέμα συζήτησης το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.
Επί τάπητος τίθεται και το ασφαλιστικό, ένα από τα πλέον καυτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.
Το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα πρέπει να ψηφιστεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τσακαλώτος: Λύση για το χρέος έως τον Μάρτιο του 2016 - Σωστή η απόφαση για την περικοπή πρόωρων συντάξεων

Για λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους έως τον Μάρτιο του 2016 έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε έναν «ενάρετο κύκλο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο στο 26ο ετήσιο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
«Τον Μάρτιο του 2016 θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο και η στρατηγική είναι να έχουμε τελειώσει με τα τρία βήματα του χάρτη για να περάσουμε από τον φαύλο κύκλο στον ενάρετο κύκλο», ανέφερε ο υπουργός.
Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος, θα απελευθερωθεί η συμπιεσμένη ζήτηση στην ελληνική οικονομία, εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης για περικοπή των πρόωρων συντάξεων.
«Ήταν σωστό που κόψαμε τις πρόωρες συντάξεις; Ήταν!
Και τι κάνουμε όμως αν μένει άνεργος κάποιος στη Βόρεια Ελλάδα και δεν βρίσκει δουλειά.
Δεν μπορεί το ασφαλιστικό να λύσει άλλα προβλήματα, της πολιτικής δημιουργίας απασχόλησης, του φορολογικού συστήματος κλπ», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο υπουργός χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη, στο θέμα των προσφύγων, σχετικά με το αν μπορεί να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αξίες το πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.
«Το κλειδί είναι αν αυτή η αλληλεγγύη μπορεί να επεκταθεί και στα οικονομικά ζητήματα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Πληρωμές 7,8 δισ. σε μισθούς, ομόλογα - δάνεια σε ΕΚΤ και ΔΝΤ περιλαμβάνει ο Δεκέμβριος για το ελληνικό δημόσιο

Μήνας μεγάλων αποφάσεων για την κυβέρνηση και σημαντικών εξόδων για το κράτος είναι ο Δεκέμβριος του 2015, ο οποίος κάνει… ποδαρικό στα ταμεία με υποχρεώσεις ύψους 7,8 δισ. ευρώ.
Σε αυτό τον «λογαριασμό» δεν εντάσσονται οι οφειλές των 5,9 δισ. ευρώ που χρωστά το Δημόσιο στους ιδιώτες -μέρος των οποίων θα εξοφληθεί με την υποδόση των 2 δισ. ευρώ- παρά μόνο οι ανελαστικές δαπάνες που έχει τον επόμενο μήνα ο προϋπολογισμός, στο portfolio του οποίου περιλαμβάνονται:
από το 1,2 δισ. ευρώ των τριών εκκρεμών δόσεων που έχει η Αθήνα προς το ΔΝΤ και τους τόκους των 200 εκατ. ευρώ που αναλογούν στα δάνεια που μας χορήγησαν οι δανειστές, μέχρι και το «ακούρευτο» ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ που έχει στο «χαρτοφυλάκιό» της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και δυστυχώς για τη χώρα μας «ωριμάζει» τις επόμενες μέρες.
Μόνο οι πληρωμές για μισθούς και συντάξεις φτάνουν το 1,577 δισ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα περίπου, ήτοι 1,580 δισ. ευρώ, θα πρέπει να εκταμιευθούν προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία (επιδόματα ανεργίας, σε πολύτεκνους κ.ά.).
Άλλες δαπάνες, που μπορεί να μην ασκούν τρομακτική πίεση στον προϋπολογισμό από τη στιγμή που δεν είναι τόσο υψηλές αλλά αν «μαζευτούν» δυναμώνουν τον πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, είναι οι πληρωμές οι οποίες αφορούν:
την κάλυψη των εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης που κατέπεσαν τα δάνειά τους, εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, διάφορες καταναλωτικές δαπάνες και εισφορές στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πρώτος στη λίστα με τις πληρωμές του κράτους είναι ο δεύτερος με βάση τα προηγούμενα Μνημόνια χρηματοδότης της Ελλάδας, το ΔΝΤ, που για την ώρα συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα με τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, μέχρις ότου αποκρυσταλλωθούν οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ανήμερα της άφιξης της Ντέλια Βελκουλέσκου, εκπροσώπου του ΔΝΤ στη χώρα μας, που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα πρέπει να πληρώσει στον Διεθνή Οργανισμό το ποσό των 298,6 εκατ. ευρώ. Εννέα μέρες αργότερα, στις 16 Δεκεμβρίου, εκπνέει άλλη μία δόση προς το Ταμείο η οποία ανέρχεται στα 560 εκατ. ευρώ.
Υπάρχει και τρίτη οφειλή, λιγότερο φαρμακερή σε σχέση με τη δεύτερη προς την… Κριστίν Λαγκάρντ, που θα πρέπει να πληρωθείς στις 21 Δεκεμβρίου, με το ποσό αυτής να φτάνει τα 336 εκατ. ευρώ.
Για την κυβέρνηση δεν… τρέχουν μόνο τα έξοδα.
Εκκρεμούν σημαντικές αποφάσεις απέναντι σε κορυφαία ζητήματα, όπως είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Πρόκειται για την πιο «καυτή» ατζέντα με τις αλλαγές που προβλέπεται να οδηγούν σε μεγάλες ανατροπές για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, φορολογουμένους και εργαζομένους στο Δημόσιο.
Μόνο η αύξηση της φορολογίας των αγροτών ή η κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών ή το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που πρέπει να εφαρμοστεί από την προσεχή χρονιά αποτελούν δύσκολες και κομβικές για την κυβέρνηση αποφάσεις.
Αν μη τι άλλο θα δοκιμάσουν τη συνοχή της μπροστά στις νέες γενικευμένες αντιδράσεις που θα προκαλέσουν ο νέος ΕΝΦΙΑ, η αναθεωρημένη φορολογική κλίμακα στην οποία θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης -την οποία προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι θα καταργήσει- αλλά και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια.
Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για ένα «βουνό» επώδυνων μέτρων και παρεμβάσεων εντός του οποίου περιλαμβάνεται και η εφαρμογή του νέου πλαισίου που συμφωνήθηκε για τα «κόκκινα» δάνεια και η λήψη των τελικών αποφάσεων για το ποια δάνεια θα μπορούν να πωληθούν σε funds «γύπες». Το οικονομικό επιτελείο έχει δύο εβδομάδες περιθώριο για να εφαρμόσει τα 13 νέα προαπαιτούμενα μέτρα που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση 1 δισ. ευρώ και στην έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου.
Το δεύτερο αυτό πακέτο προαπαιτούμενων είναι μεν «ελαφρύτερο» από το προηγούμενο, αλλά ο συντελεστής δυσκολίας του κάθε άλλο παρά χαμηλός είναι, δεδομένου ότι περιλαμβάνει και άλλες παρεμβάσεις, όπως ο σχεδιασμός του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και άλλα.


(Πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 16:25)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης