Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 3,03 δισ. ευρώ τα έσοδα του κράτους από τα τσιγάρα το 2015 - Πως θα χτυπηθεί το λαθρεμπόριο;

tags :
Στα 3,03 δισ. ευρώ τα έσοδα του κράτους από τα τσιγάρα το 2015 - Πως θα χτυπηθεί το λαθρεμπόριο;
Οι υπηρεσίες προωθούν άμεσα τη μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων και την εφαρμογή νέων ταινιών σήμανσης υψηλής τεχνολογίας στα πακέτα τσιγάρων
Σε πρώτη προτεραιότητα βάζει το υπουργείο Οικονομικών την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και των τσιγάρων.
Οι υπηρεσίες προωθούν άμεσα την μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων και την εφαρμογή νέων ταινιών σήμανσης υψηλής τεχνολογίας στα πακέτα τσιγάρων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης έδωσε την έγκριση υλοποίησης των σχεδίων με απώτερο σκοπό να φθάσουν στη Βουλή ως νομοθετήματα για να αρχίσει η απόδοση των μέτρων πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων που υπολογίζεται στο 1 δισ ευρώ το χρόνο.
Ειδικά για την εγκατάσταση του μοριακού ιχνηθέτη στα καύσιμα απαιτεί την τεχνολογική εμπειρία πολυεθνικών ομίλων οι οποίοι και στο παρελθόν ήταν έτοιμοι να δώσουν τη τεχνογνωσία τους , που θα συνέβαλλε αποφασιστικά στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Στις φορολογικές δεξαμενές καυσίμων θα εισέρχεται ένας κωδικός που θα είναι ανιχνεύσιμος από ειδικό μηχάνημα.
Οι έλεγχοι θα γίνονται σε όλα τα σημεία πώλησης και στα μέσα διακίνησης των καυσίμων.
Πολύ εύκολα οι ελεγκτές του κράτους θα γνωρίζουν ότι τα καύσιμα βγήκαν αρχικά από τις νόμιμες φορολογικές δεξαμενές καυσίμων των διυλιστηρίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φορέας που φέρνει αντιδράσεις στην εφαρμογή εγκατάστασης ιχνηθετών ήταν το Γενικό Χημείο του Κράτους το οποίο ηρνείτο να γνωμοδοτήσει για την εγκυρότητα του συστήματος.
Πάντως το περιστατικό που διηγούνται κάποιοι ελεγκτές του ΣΔΟΕ όταν πήγαιναν δείγματα ελέγχου τους ρωτούσαν να μάθουν από πιο πρατήριο καυσίμων προήρχετο το δείγμα ελέγχου.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών είπαν στο bankingnews ότι η εφαρμογή των δύο μέτρων πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων και των τσιγάρων μπορεί να μπουν σε εφαρμογή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων καταθέτει σήμερα όλο το σχέδιο πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών προϊόντων στους Θεσμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρατικά έσοδα από τα καπνικά προϊόντα φέτος κινήθηκαν υψηλότερα από τους αρχικούς στόχους.
Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 3.034.917.372,71 ευρώ το 2015 έναντι 3.054.087.905,23 ευρώ.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η αγορά των καπνικών προϊόντων έχει βρει σημείο ισορροπίας παρότι ο κρατικός μηχανισμός είχε ελλείψεις σε ότι αφορά την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων.
Στελέχη της καπνοβιομηχανίας θεωρούν ότι η αγορά σταθεροποιήθηκε διότι δεν υπήρξαν αλλαγές στη φορολογική πολιτική και κυρίως η πολιτική ηγεσία έκανε σαφές ότι δεν ήταν πρόθυμη να αλλάξει το μείγμα της φορολογίας διότι αναγνώρισε ότι έτσι θα βοηθούσε στην ανάπτυξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων.
Το 2012 τα συνολικά έσοδα έφθαναν τα 3.435.699.549 ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η απώλεια των εσόδων από το 2012 μέχρι σήμερα κατευθύνθηκε στην παράνομη αγορά.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που αλίευσαν οι ελεγκτικές Αρχές είναι ότι η αξία της μεταφοράς και διακίνησης παράνομων τσιγάρων έχει μειωθεί έως και 70% σε σχέση με πέρυσι.
Η κατακόρυφη πτώση των εσόδων των παράνομων διακινητών αυξάνει το ρίσκο της διακίνησης με αποτέλεσμα να μην μένει κέρδος για τους παράνομους διακινητές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης