Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές - Πολιτική λύση για το Ασφαλιστικό θα αναζητήσει η κυβέρνηση

tags :
«Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές - Πολιτική λύση για το Ασφαλιστικό θα αναζητήσει η κυβέρνηση
Dombrovskis: Εποικοδομητική η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης για την Ελλάδα - Χρειάζεται ακόμα δουλειά
(upd)Σε πολιτική λύση στο ζήτημα του Ασφαλιστικού οδηγείται η κυβέρνηση μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των δανειστών.
Παρά τη μικρή πρόοδο που σημειώθηκε σε ορισμένα σημεία της διαπραγμάτευσης, δεν κατέστη εφικτό οι δύο πλευρές να βρουν κοινά σημεία σύγκλισης για τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ.
Έτσι, ο στόχος που είχε θέσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για συμφωνία, επί των βασικών παραμέτρων, στα δύο αυτά «καυτά» προαπαιτούμενα δεν κατέστη εφικτός, με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω και η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2017-2020).
Άλλωστε, χωρίς την ποσοτικοποίηση των μέτρων από την ασφαλιστική και τη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα οδηγήσουν σε μείωση της δαπάνης για συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ και σε αύξηση της φορολογίας (φυσικά και νομικά πρόσωπα) κατά 300 εκατ. ευρώ, είναι τεχνικά αδύνατο για τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου να συντάξουν νέο Μεσοπρόθεσμο - έστω και αν πρόκειται για το βασικό σενάριο.
Στο μεταξύ, την πλάτη γύρισαν στην ηγεσία του υπουργείου εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστημονικοί κλάδοι οι οποίοι  δεν εμφανίστηκαν στις διαδοχικές συναντήσεις που τους είχε καλέσει ο κ. Κατρούγκαλος  σήμερα το πρωί.
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν να συζητηθούν οι νέες βελτιωμένες προτάσεις που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο για την ελάφρυνση των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν με το νέο σύστημα.
Οι φορείς ( ΤΕΕ, δικηγορικός σύλλογος, γιατροί, έμποροι) ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις  κατά του ασφαλιστικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο  θα υποβάλλει νέα βελτιωμένη πρόταση, σύμφωνα με την οποία, αν η νέα εισφορά που προκύπτει με βάση το 20% του καθαρού εισοδήματος  υπερβαίνει τη σημερινή, η έκπτωση θα ξεκινάει από 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Εν συνεχεία θα μειώνεται κατά 1% για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ, ώστε να καταλήγει σε έκπτωση 5% για εισοδήματα άνω του 55.000 ευρώ.

Dombrovskis: Εποικοδομητική η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης για την Ελλάδα - Δεν έχει ολοκληρωθεί

Την εκτίμηση ότι η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι εποικοδομητική εξέφρασε σήμερα, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
Πιο συγκεκριμένα φέρεται να υποστήριξε ότι οι συζητήσεις του κλιμακίου των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση ήταν εποικοδομητική, αλλά και ότι σημειώθηκε πρόοδος.
Παρά την πρόοδο, η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, υποστήριξε, επίσης, ο ευρωπαίος αξιωματούχος, καθιστώντας σαφές ότι όχι μόνο η αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε, αλλά απαιτείται ακόμα προσπάθεια.
Υπενθυμίζεται ότι το κλιμάκιο των θεσμών αποχωρεί σήμερα από την Ελλάδα, μετά τον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα επιστρέψουν για τη συνέχεια και ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τσακαλώτος: Υπήρξαν σημεία σύγκλισης με τους δανειστές - Χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο

Με σημεία σύγκλισης, και άλλα στα οποία χρειάζεται περισσότερο πρόοδος, ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη φάση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής από τους επικεφαλής των θεσμών.
Μάλιστα, τόσο στον φόρο εισοδήματος, όσο στο ασφαλιστικό, υπήρξε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική τους όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι όλες οι πλευρές κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε εύλογο χρόνο.
«Καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα, ενώ θα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν.
«Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε, ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία φάση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Προσέθεσε ότι «και οι εκπρόσωποι θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά παραμένει ως ορόσημο η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Φεβρουαρίου».
«Το καλό είναι ότι και στον φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό έχουμε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική.
Στη λογική των μεταρρυθμίσεων έχουμε κοινή βάση», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μην μειωθούν οι συντάξεις», σημείωσε.
Αν με ρωτούσατε - είπε- «είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα σε σχέση με την πρώτη μέρα». Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα δημοσιονομικά είπε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και για αυτά.

(Πρώτη Ενημέρωση: 15:11, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης