Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο Eurogroup στις 11/2 η συνέχεια του «θρίλερ» της διαπραγμάτευσης – Σχέδια για φορολογικούς συντελεστές τύπου Θάτσερ

Στο Eurogroup στις 11/2 η συνέχεια του «θρίλερ» της διαπραγμάτευσης – Σχέδια για φορολογικούς συντελεστές τύπου Θάτσερ
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι το πιο ακανθώδες ζήτημα της αξιολόγησης και αποτελεί το πρόκριμα για να «κλείσει» το νέο φορολογικό
Λύση σε πολιτικό επίπεδο για το φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού επιζητά η κυβέρνηση μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και κυρίως με το ΔΝΤ.
Όλα πλέον θα κριθούν στο Eurogroup της Πέμπτης που θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός της προόδου της αξιολόγησης.
Στη τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου επιβεβαιώθηκε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι το πιο ακανθώδες ζήτημα της αξιολόγησης και αποτελεί το πρόκριμα για να «κλείσει» το νέο φορολογικό όσο και να ανοίξει ο δρόμος για την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής (2017-2020).
Οι δανειστές μπορεί να κατανοούν την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, πλην όμως θα πρέπει, κατά τους ίδιους, να μειωθεί κατά 1,8 δις. ευρώ η ασφαλιστική δαπάνη, ώστε να προσεγγίσει τα 10 δις. ευρώ που είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωζώνης.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση της πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος, υπό την ασφυκτική πίεση και της κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχουν αναλάβει την έναρξη διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς.
Το ασφαλιστικό ωστόσο δεν είναι το μοναδικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά και την κοινωνία.
Το έτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση σε αυτό το πεδίο έχει εξελιχθεί σε ρώσικη ρουλέτα για την κυβέρνηση, με αιχμή του νέους συντελεστές φορολόγησης που θα ισχύσουν για τα φετινά εισοδήματα, τα οποία θα δηλωθούν το 2017.
Το σχέδιο που έχει υποβάλλει το οικονομικό επιτελείο στους δανειστές προβλέπει δύο διαφορετικές κλίμακες, μια για μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα και μια δεύτερη για τα ενοίκια.
Κομβικό σημείο αυτών των δύο προτάσεων είναι οι συντελεστές καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάσσεται υπέρ της υψηλής φορολόγησης των εισοδημάτων που υπερβαίνουν τα 50.000-60.000 ευρώ.
Επί της ουσίας πρόκειται για το βρετανικό μοντέλο φορολόγησης, το οποίο ίσχυσε επί Θάτσερ, την περίοδο που ο Ελληνας υπουργός ήταν φοιτητής στην Οξφόρδη, και ο καταληκτικός συντελεστής για τους έχοντες έφθανε το 93%!
Μια παραλλαγή αυτού του μοντέλου πρότεινε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ και τους υπόλοιπους, με το σενάριο να κάνει λόγο για την επιβολή ανώτατου συντελεστή που θα κυμαίνεται στη ζώνη του 50% ακόμα και του 55% για τα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια (άνω των 60.000 ευρώ).
Ο συντελεστής αυτός θα έχει εφαρμογή στην κλίμακα που ισχύει σήμερα για μισθωτούς, συνταξιούχους (22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, 32% μέχρι 42.000 ευρώ, 42% μέχρι 60.000 ευρώ και 50% άνω των 60.000 ευρώ).
Στην κλίμακα αυτή, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών θα υπαχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που σήμερα φορολογούνται με 26% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για πάνω από αυτό το όριο.
Στην ίδια κλίμακα θα «ανέβουν» τα εισοδήματα από τόκους και μερίσματα, κέρδη από μετοχές, μπόνους και επαγγελματικές αμοιβές.
Σε ότι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια, το Μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών από το 11% που είναι σήμερα στο 13% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για μεγαλύτερα.
Μελετάται η καθιέρωση ενός ακόμα συντελεστή 40%-45% για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 40.000 ευρώ.
Ο εισπρακτικός στόχος από τις αλλαγές στη φορολόγηση εισοδημάτων και ενοικίων τοποθετείται στα 500 – 550 εκατ. ευρώ.
Τον τελευταίο λόγο για τις αλλαγές αυτές θα έχουν οι δανειστές που για την ώρα διαφωνούν ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον υψηλό συντελεστή 50% στο εισόδημα καθώς θεωρούν ότι θα ήταν πιο προσοδοφόρος αν «δάγκωνε» φορολογούμενους με χαμηλότερα εισοδήματα.
Εκτιμούν ότι είναι προτιμότερο να επιβληθεί συντελεστής φορολόγησης 45% -47% στα εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Οι διαβουλεύσεις με τις αλλαγές στους φόρους θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Πέμπτης (Eurogroup) o Eυκλείδης Τσακαλώτος να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση.
Στην ίδια συνεδρίαση θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός της προόδου της αξιολόγησης ενώ μια πρώτη «γεύση» για τις διαθέσεις των θεσμών δώσει ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του Euroworking Group, στην καθιερωμένη άτυπη ενημέρωση της Τρίτης.
Ορόσημο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης παραμένει, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το τέλος Φεβρουαρίου. «Εχουμε κάθε προσδοκία ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα έρθουν εντός χρονοδιαγράμματος (σ.σ στις 15/2) , ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία της φάση» δήλωσε ο Ελληνας υπουργός .
Όπως μάλιστα ανέφερε, όλες οι πλευρές κατανοούν το θέμα της «εύλογης συμφωνίας σε εύλογο χρόνο».
Σημείωσε ότι καταγράφηκαν αρκετά σημεία σύγκλισης και άλλα όμως «στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο».

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης