Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δανειστές: Χωρίς περικοπές συντάξεων δεν καλύπτεται ο στόχος - Μείωση και στην εθνική σύνταξη

Δανειστές: Χωρίς περικοπές συντάξεων δεν καλύπτεται ο στόχος - Μείωση και στην εθνική σύνταξη
Την ίδια ώρα επιστημονικοί φορείς και επαγγελματίες προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους
Ασφαλείς μετρίσιμες παρεμβάσεις που δεν είναι άλλες από την περικοπή συντάξεων, απαιτούν οι δανειστές για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Μια γεύση από τις προθέσεις κυρίως του ΔΝΤ έδωσε και η Κριστίν Λαγκάρντ, που ζήτησε μείωση της κρατικής δαπάνης για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος, τονίζοντας ότι τα ελλείμματα είναι η βασική αιτία αύξησης του δημοσίου χρέους.
Οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να δώσουν συνολικές απαντήσεις για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, όταν επιστρέψουν σε 15 μέρες, αλλά οι αλλεπάλληλες ενστάσεις που ήδη προέβαλαν στις πρώτες συναντήσεις δείχνουν ότι απορρίπτουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου.
Το κουαρτέτο επιμένει η εθνική σύνταξη να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 που προτείνει το νομοσχέδιο.
Θεωρούν μάλιστα υψηλό για βάση συζήτησης το ποσό των 384 ευρώ και ζητούν τη μείωση της εθνικής σύνταξης.
Επιπλέον, θεωρούν ότι ο δημοσιονομικός στόχος δε θα καλυφθεί αν δεν μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις (οριζόντια ή κλιμακωτά) και αν δεν περικοπεί περαιτέρω το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις που ορίζεται στις 3000 ευρώ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, από 3600 που είναι σήμερα.
Την ίδια ώρα επιστημονικοί φορείς και επαγγελματίες προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους (οι μηχανικοί ήδη αποφάσισαν αποχή έως τις 12/2) και αρνούνται να προσέλθουν σε διάλογο με το υπουργείο εργασίας τονίζοντας ότι «η συνέχιση ενός διαλόγου χωρίς στοιχεία, μελέτες και ποσοτικά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα, διότι δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα».
Στην κοινή επιστολή που απέστειλε σήμερα το Συντονιστικό των Επιστημονικών Φορέων και των Ελευθέρων Επαγγελματιών της χώρας στον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Ν. Φράγκο αναφέρεται ότι « το υπουργείο παρουσιάζει απλώς από ένα πίνακα εκπτώσεων στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης.
Οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς τονίζουν ότι:
• δεν παρέχεται καμία περαιτέρω διευκρίνιση για το χρόνο ισχύος τους
• δεν παρέχεται καμία περαιτέρω διευκρίνιση για τη βάση υπολογισμού τους
-Δεν υπάρχουν • αναλογιστικές μελέτες και ποσοτικοποιημένα στοιχεία με αριθμό επιστημόνων ανά εισοδηματική κατηγορία

Φανή Θεοδοσίου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης