Τελευταία Νέα
Οικονομία

Plan B για το ασφαλιστικό αναζητά η κυβέρνηση - Προς απόρριψη του σχεδίου Κατρούγκαλου

tags :
Plan B για το ασφαλιστικό αναζητά η κυβέρνηση - Προς απόρριψη του σχεδίου Κατρούγκαλου
Οι δανειστές αξιώνουν ασφαλείς μετρήσιμες παρεμβάσεις που δεν είναι άλλες από την περικοπή συντάξεων
Με τους αγρότες να ετοιμάζουν «απόβαση» στην Αθήνα και τους υπόλοιπους θιγόμενους κλάδους να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αναζητώντας  plan b  για να αντιμετωπίσει τα πυρά των δανειστών.
Μετά την αναχώρηση των θεσμών, η ανταλλαγή στοιχείων για το ασφαλιστικό θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο των τεχνικών κλιμακίων.
Ωστόσο  οι αλλεπάλληλες ενστάσεις που ήδη προέβαλαν στις πρώτες συναντήσεις δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να απορρίψουν  το σχέδιο Κατρούγκαλου και να αξιώσουν ασφαλείς μετρήσιμες παρεμβάσεις που δεν είναι άλλες από την περικοπή συντάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν περαιτέρω μείωση του πλαφόν των πολλαπλών συντάξεων που στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου έχει οριστεί στις 3000 ευρώ  καθώς και μείωση  των επικουρικών είτε με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος είτε με άλλο τρόπο  προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Μόνο με την περικοπή κατά 6% μεσοσταθμικά  των επικουρικών που εισπράττουν  1,2 εκ συνταξιούχοι, εξασφαλίζονται 330 εκ ευρώ ετησίως.
Αν η μείωση γίνει κλιμακωτά 15%, 20% και 30% για συντάξεις άνω των 170 ευρώ, η απόδοση ανέρχεται σε 300 εκ ευρώ.
Αντίθετα η περικοπή  των υψηλών επικουρικών άνω των 400 ευρώ έχει μικρό δημοσιονομικό όφελος, μόνο 10 εκ. ευρώ.
Με βάση την ατζέντα που έχει διαμορφωθεί και περιλαμβάνει το σύνολο των ενστάσεων των θεσμών, τα φλέγοντα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι τα εξής:
-Εθνική σύνταξη
Οι δανειστές επιμένουν να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 που προτείνει το νομοσχέδιο.  
Θεωρούν μάλιστα υψηλό για βάση συζήτησης το ποσό των 384 ευρώ  και ζητούν τη μείωση της  εθνικής σύνταξης.
Μία εναλλακτική πρόταση που παρουσιάστηκε είναι το ποσό της εθνικής σύνταξης να κατέβει στα 330-350 ευρώ για όσους συμπληρώνουν από 15 έως 20 έτη ασφάλισης.
- Μείωση συντελεστών υπολογισμού των νέων συντάξεων
Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές 66%-80% βάσει των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ  με 15- 25 έτη ασφάλισης, οι συντάξεις που  κυμαίνονται από 475- 560 ευρώ θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.  
-Αύξηση εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης για τρία χρόνια
Οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση υποστηρίζοντας ότι θα αμβλύνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Ωστόσο πληροφορίες από κύκλους της κυβέρνησης  αναφέρουν ότι οι δανειστές προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση, δέχονται μικρότερη αύξηση εισφορών  0,50%-1%.
- Υπέβαλλαν ενστάσεις σε σχέση με την απευθείας σύνδεση της ασφαλιστικής εισφοράς με το εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, επισημαίνοντας ότι μόνο η φορολογία συνδέεται απευθείας με το εισόδημα.

Φανή Θεοδοσίου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης