Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα εμπλοκή στο ασφαλιστικό: Η αύξηση των εισφορών μειώνει τα φορολογικά έσοδα

tags :
Νέα εμπλοκή στο ασφαλιστικό: Η αύξηση των εισφορών μειώνει τα φορολογικά έσοδα
Οι δανειστές ζήτησαν το ασφαλιστικό και το φορολογικό να «πάνε πακέτο»
Νέα εμπλοκή εμφανίζεται στο ασφαλιστικό παρά τα θετικά μηνύματα που έστειλαν οι Βρυξέλες για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Οι δανειστές ζήτησαν το ασφαλιστικό και το φορολογικό να «πάνε πακέτο» επισημαίνοντας ότι πρέπει να «κουμπώσει» η λύση θεμάτων που προκύπτουν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με τη φορολογία εισοδήματος.
Το «τεχνικό» ζήτημα το οποίο επισήμαναν αφορά τη μείωση εσόδων από τη γενική φορολογία με δεδομένο ότι η δαπάνη για τις ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτει από το φόρο, πχ αν οι εισφορές αυξηθούν κατά 100 ευρώ, εκπίπτουν τα 30.
Δηλαδή η αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες θα ενισχύσει τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ αντίθετα η γενική φορολογία θα χάσει ένα μέρος των εσόδων που έχουν προϋπολογιστεί με αποτέλεσμα πάλι να μην καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό.
Το θέμα απασχολεί το οικονομικό επιτελείο την ώρα ολοκληρώνει τις αντιπροτάσεις για το ασφαλιστικό με ταχείς ρυθμούς, καθώς το Μαξίμου επιθυμεί το μέτωπο των συντάξεων να «κλείσει» τέλος Φεβρουαρίου.
Οι θεσμοί ωστόσο δε φαίνεται να βιάζονται.
Το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο Pierre Moscovici εκτείνεται έως το τέλος Μαρτίου.
Τα εναλλακτικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, με μοναδική κόκκινη γραμμή την προστασία των κύριων συντάξεων από οριζόντιες περικοπές, λαμβάνουν υπόψη τις ενστάσεις των δανειστών στο σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν χαμηλότερους συντελεστές για τις νέες συντάξεις, περικοπές στις επικουρικές 2%-30% και δραστική μείωση του πλαφόν στα 2000 ευρώ (από 3000 που προτείνει το Υπουργείο Εργασίας) στις πολλαπλές συντάξεις.
Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% για τα επόμενα τρία χρόνια ώστε να εξασφαλίσει 250 εκ ευρώ ετησίως ενώ στις αντιπροτάσεις προς τους θεσμούς περιλαμβάνεται και λίστα εναλλακτικών πηγών εσόδων για την ενίσχυση των πόρων του συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «ξαναφρεσκάρεται» το παλαιότερο σχέδιο για θέσπιση τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.
Αρχικά προτείνεται ο φόρος να θεσπιστεί στις συναλλαγές για την πληρωμή των λογαριασμών των ΔΕΚΟ είτε ηλεκτρονικά είτε στις τραπεζικές θυρίδες και στα αυτόματα μηχανήματα.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Φανή Θεοδοσίου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης