Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ψαλιδίζεται το αφορολόγητο – Ανεβαίνουν οι φόροι στα εισοδήματα από ενοίκια – Μπορεί να κλείσει στις 25/3 η διαπραγμάτευση

tags :
Ψαλιδίζεται το αφορολόγητο – Ανεβαίνουν οι φόροι στα εισοδήματα από ενοίκια – Μπορεί να κλείσει στις 25/3 η διαπραγμάτευση
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, διότι με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα αναχωρήσουν λίγες ημέρες πριν από το Καθολικό Πάσχα (27 Μαρτίου).
(upd3) Σε μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ποσού (9.550 ευρώ) και αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για όσους αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια, επιμένουν οι δανειστές, μετά τη νέα συνάντηση που είχαν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η συνάντηση μεταξύ δανειστών και των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, έγινε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Το κουαρτέρο εμφανίστηκε αμετακίνητο με βάση την πρόταση που είχε καταθέσει την περασμένη Πέμπτη για ψαλίδισμα της έκπτωσης του φόρου των 2.100 ευρώ που χορηγείται σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ότι δεν πρέπει να πειραχτεί το αφορολόγητο, καθώς και οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Έτσι, φαίνεται να αντιστέκεται ακόμη και στο ενδεχόμενο μιας μικρής μείωσης του αφορολόγητου (200-300 ευρώ), με το επιχείρημα ότι θα φορολογικά έσοδα κινούνται πολύ καλύτερα απ΄ αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής.
Όπως ανέφερε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου μετά το πέρας της συνάντησης,  «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».
Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια.
Την ίδια στιγμή, οι δανειστές θεωρούν ότι η φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων, τα οποία είτε προέρχονται από μισθούς και συντάξεις, είτε από ελευθέρια επαγγέλματα, θα πρέπει να γίνονται με ενιαία κλίμακα.
Απ΄ αυτή θα εξαιρεθούν τα εισοδήματα από ενοίκια για τα οποία θα προχωρήσει το αρχικό σενάριο της αύξησης του συντελεστή σε 15% από 11% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, σε 35% από 33% σε άνω των 12.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ, ενώ θα επιβληθεί πιθανώς νέος συντελεστής στο 40% για υψηλότερα εισοδήματα.
Πάντως, συμφωνία φαίνεται να υπάρχει στην πρόταση της κυβέρνησης που αφορά τη νέα κλίμακα επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που πλέον από 8% θα φτάνει  μέχρι το 10%.
Ακόμη, τα  κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% το 2016 και 26% το 2017.
Ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, έχουν βάλει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο για να προχωρήσει η συζήτηση.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, εκτός της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018.
Επιπλέον, δεν υπάρχει συμφωνία για το μακροοικονομικό πλαίσιο.
Το μπράντεφερ μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, ενώ όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση «γίνεται να κλείσει έως τις 25 Μαρτίου αλλά μπορεί και νωρίτερα».

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής η νέα συνάντηση, του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα τρία μεγάλα «αγκάθια» αυτής της αξιολόγησης : συνταξιοδοτικό, φορολογικό και δημοσιονομικό «κενό» τριετίας.

Η σημερινή διαπραγμάτευση είναι ιδιαίτερη κρίσιμη, καθώς από την έκβαση της θα φανεί εάν τελικά η Αθήνα οδεύει σε συμφωνία με τους θεσμούς - εταίρους ή οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές καταλήξουν σε ναυάγιο.
Η ατμόσφαιρα πάντως στο Χίλτον όπου διεξάγονται αυτές οι επαφές παραμένει «ηλεκτρισμένη» ενώ συμβιβαστική λύση πάνω στα   επίμαχα ζητήματα ( νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέες κλίμακες για εισόδημα και  εισφορά αλληλεγγύης,  πρόσθετα μέτρα τριετίας 2016 - 2018 και διαχείριση «κόκκινων» δανείων ) δεν φαίνεται να υπάρχει για την ώρα.
Σήμερα το μεσημέρι η ελληνική πλευρά θα «απαντήσει» στο κουαρτέτο για το πώς είδε  την αντιπρόταση που αυτό κατέθεσε την Πέμπτη το μεσημέρι για το φορολογικό και η οποία προβλέπει χαμηλότερο αφορολόγητο ποσό στην περιοχή των 7.000 ευρώ έναντι 9.550 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Χαμηλότερο αφορολόγητο σημαίνει και χαμηλότερη έκπτωση φόρου (που χορηγείται μέσω του αφορολόγητου των 9.550 ευρώ) η οποία από το ύψος των 2.100 ευρώ θα κατέλθει στα επίπεδα των 1.700 με 1.800 ευρώ.
Σύμφωνα με τους θεσμούς την έκπτωση θα την δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος από τη στιγμή που το αφορολόγητο θα είναι σταθερό.
Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο διαφέρει σημαντικά από αυτό της κυβέρνησης, καθώς κεντρικός στόχος αυτού είναι να οδηγήσει περισσότερους φορολογούμενους στο ταμείο της Εφορία.
Εκτιμάται ότι από τις νέες επιβαρύνσεις που θα προκαλέσει στους φορολογούμενους η πρόσθετη φορολογική «σοδειά» υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 800 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το σχέδιο Τσακαλώτου τοποθετεί τα νέα φορολογικά βάρη στα 600 εκατ. ευρώ.
Δεδομένης της ανατροπής αυτής είναι πιθανό κάποιοι άλλοι φόροι να «παγώσουν»-  χωρίς αυτό βέβαια είναι ακόμη σίγουρο.
Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο εκτός των 150εκατ. ευρώ που προβλέπει από τα εισοδήματα φυσικών προσώπων διεκδικεί ακόμη εισπράξεις 140 εκατ. ευρώ από τη νέα κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, 32 εκατ. ευρώ από τους αγρότες και 210 εκατ. ευρώ από το τέλος των 5 λεπτών στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Της μετωπικής για το Φορολογικό θα προηγηθεί το συνταξιοδοτικό, όπου οι δύο πλευρές θα βάλουν στο «ζύγι» τις αλλαγές που θα γίνουν στο Ασφαλιστικό. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες και μετά το πρώτο τριήμερο συζητήσεων, σε κίνδυνο φαίνεται να βρίσκονται οι συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ, ενώ οι περικοπές στις κύριες συντάξεις μπορεί να γίνουν και κάτω από τα 1.000 ευρώ.
Στις επικουρικές συντάξεις το «ψαλίδι» φαίνεται να μπαίνει σε ποσά άνω των 170 ευρώ μηνιαίως, ενώ έρχεται και «τσεκούρι» στο εφάπαξ, σε ποσοστά 25%-30%.
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, διότι με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα αναχωρήσουν λίγες ημέρες πριν από το Καθολικό Πάσχα (27 Μαρτίου).
Συνεπώς, η κυβέρνηση έχει ακόμα στη διάθεσή της περίπου ένα δεκαήμερο, για να κλείσει όσα περισσότερα ανοιχτά μέτωπα μπορέσει και να συνεχίσει το «μπρα-ντε-φερ» με τους πιστωτές στις αρχές Απριλίου.
Επόμενα ορόσημα είναι η Εαρινή Σύνοδος Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)-Παγκόσμιας Τράπεζας στις 15-17 Απριλίου και η νέα συνεδρίαση του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου.
Πάντως, μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έχουν απλώσει στο τραπέζι όλη την ατζέντα των ανοιχτών θεμάτων της αξιολόγησης, χωρίς να έχει διαφανεί διάθεση να ρίξουν τον πήχη των μέτρων που απαιτούν.
Το πλέον ενδεικτικό πεδίο είναι το δημοσιονομικό «κενό», το οποίο, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, φθάνει τα 1,9 δισ. ευρώ την τριετία 2016-2018, αλλά, σύμφωνα με τους δανειστές, διαμορφώνεται περί τα 5,5 δισ. ευρώ.

(Πρώτη ενημέρωση Σάββατο 12 Μαρτίου 2015, 01:08)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης