Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα τη Δευτέρα 9 Μαΐου - Επικοινωνίες με Dijsselbloem, Juncker και Lew

Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα τη Δευτέρα 9 Μαΐου - Επικοινωνίες με Dijsselbloem, Juncker και Lew
Τηλεφωνική επικοινωνία Ευ. Τσακαλώτου - J. Dijsselbloem
(upd 3)«Κλείδωσε» για τη Δευτέρα 9 Μαΐου το έκτακτο, κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), Jeroen Dijsselbloem, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδος).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Jack Lew, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι όλες οι πλευρές πρέπει να είναι «ευέλικτες» ώστε οι διαπραγματεύσεις να έχουν επιτυχή κατάληξη.
Σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών γίνεται αναφορά στην εν λόγω τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία και οι δύο άνδρες συμφώνησαν στη «σημασία» η Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί «να εργαστούν από κοινού με τρόπο εποικοδομητικό», προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.
Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Dijsselbloem να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Schaeuble, Sapin και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Draghi, Juncker και Lagarde, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup. 
Νωρίτερα, ο Pierre Moscovici τόνιζε πως ο μηχανισμός εφαρμογής των προληπτικών μέτρων στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι σύμφωνος με την ελληνική νομοθεσία, ενώ επαναλάμβανε ότι δανειστές και Ελλάδα βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.
«Υπάρχει συμφωνία κατά 99%, αλλά τα προληπτικά μέτρα χρειάζονται ακόμα δουλειά», είπε συγκεκριμένα.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα προληπτικά μέτρα δε χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα, αλλά να νομοθετηθεί ένας μηχανισμός που θα είναι πολύ σαφής για το πως αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή».
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τον μηχανισμό της αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης αξίζει να εξεταστεί από το κουαρτέτο.
Επανέλαβε, επίσης, τη θέση του Jeroen Dijsselbloem, ότι το Eurogroup για την Ελλάδα ενδέχεται να συγκληθεί είτε την επόμενη, είτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ενώ χαρακτήρισε ορθή την απόφαση του Dijsselbloem να μη συγκαλέσει Eurogroup σήμερα.
Πάντως, τόνισε ότι υπάρχουν τρία σημεία τα οποία χρειάζονται ακόμα δουλειά, προτού επιτευχθεί συμφωνία και κλείσει η αξιολόγηση: το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται να συμφωνηθεί και νομοθετηθεί πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τον μηχανισμό των προληπτικών μέτρων (3,6 δισ. ευρώ) και η βιωσιμότητα του χρέους.
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν καθώς είναι προς το συμφέρον όλων.
«Δεν μπορεί να συγκριθεί το παρόν αδιέξοδο με την κρίση του 2015», σημείωσε, ωστόσο, καθώς, όπως είπε, «έχει γίνει καλύτερης ποιότητας πρόοδος απ’ ότι τους προηγούμενους μήνες ή ακόμα και χρόνια».

Νωρίτερα, το BankingNews ανέφερε:

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενδέχεται να συνεδριάσουν εκτάκτως για την Ελλάδα στις 9 ή 10 Μαΐου, με στόχο να υπάρξει διέξοδος από το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών.
Οι ημερομηνίες αυτές παρουσιάζονται ως πιθανές, με βάση πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Το πρακτορείο Reuters, που αναμεταδίδει την πληροφορία, υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ζήτησε να οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή Eurogroup τις προσεχείς ημέρες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της αβεβαιότητας για το κατά πόσο η χώρα μπορεί να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της.
Ο Jeroen Dijsselbloem φέρεται να προσανατολίζεται σε σύγκληση του Eurogroup τη Δευτέρα 9 Μαΐου ή την Τρίτη 10 Μαΐου, ωστέ να υπάρξει ο χρόνος για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις.
Δεν αποκλείεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Schaeuble, Sapin και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Draghi, Juncker και Lagarde, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup. 
Παρόλα αυτά, το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που έτυχε παρασκηνιακής υποστήριξης από την Γαλλία παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Eurogroup στις 9 ή 10 Μαΐου δεν καταλήξει, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.

(Πρώτη Ενημέρωση: 18:14, Πέμπτη 28 Απριλίου) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης