Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η απαίτηση για ρευστό αυξήθηκε στην αγορά - Φόβος για ακραίες εξελίξεις

tags :
Η απαίτηση για ρευστό αυξήθηκε στην αγορά - Φόβος για ακραίες εξελίξεις
Το ρευστό επιστρέφει στις καθημερινές συναλλαγές ως το πιο ασφαλές - Οι προμηθευτές απαιτούν την πληρωμή των προϊόντων σε «ζεστό» χρήμα
Κλίμα ανησυχίας επικρατεί στην επιχειρηματική κοινότητα, εξαιτίας της εμπλοκής που παρατηρείται στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο.
Η πολιτική αβεβαιότητα χτύπησε εκ νέου “κόκκινο” υποχρεώνοντας τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να λάβουν τα μέτρα τους.
Το ρευστό επιστρέφει στις καθημερινές συναλλαγές ως το πιο ασφαλές.
Οι προμηθευτές απαιτούν την πληρωμή των προϊόντων σε “ζεστό” χρήμα που όταν εμφανίζεται δίνουν επιπλέον έκπτωση έως 10% ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει και το 25% στον τομέα των υπηρεσιών.
Οι παραπάνω συναλλαγές γίνονται σε καθεστώς αδιαφάνειας για τους φορολογικούς μηχανισμούς.
Ειδικότερα οι “μικροί’ επαγγελματίες για να κερδίσουν καλύτερες τιμές εμφανίζουν ρευστό για τη συναλλαγή τους στην προσπάθεια τους να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους.
Οι συναλλασσόμενοι προσπαθούν να αποφύγουν το τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση στα χρήματά τους.
Στην αγορά επανήλθε ο φόβος ενός GREXIT λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Η περίοδος των αργιών λόγω του Πάσχα συνέβαλλαν στη δημιουργία σεναρίων που έχουν ως περιεχόμενο το “κούρεμα” καταθέσεων.
Πρόκειται όμως για σενάριο επιστημονικής φαντασίας διότι οι τράπεζες ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ανάγκη όμως για “ζεστό” χρήμα στις συναλλαγές δίνει βήμα για σενάρια επί σεναρίων τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Στελέχη επιχειρήσεων θεωρούν ότι η χρονική καθυστέρηση που παρατηρείται στο κλείσιμο της συμφωνίας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην οικονομία.
Το πρώτο εξάμηνο θεωρείται ότι χάθηκε ενώ το δεύτερο θα ξεκινήσει από χαμηλότερη βάση μειώνοντας τις αρχικές προσδοκίες για κάτι καλύτερο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές επιχειρήσεις μεταξύ αυτών και του τουριστικού κλάδου ζητούν από τους πελάτες τους οι πληρωμές να γίνονται μέσω τραπεζών του Λουξεμβούργου δίνοντας και τον αντίστοιχο λογαριασμό κατάθεσης.
Πάντως και αρκετές συναλλαγές που γίνονται στη χώρα μας τα χρήματα πηγαίνουν σε τράπεζες του εξωτερικού διότι η αποπληρωμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών μηχανημάτων POS που... βλέπουν απευθείας τις ξένες τράπεζες.
Το μήνυμα που δίνει η αγορά είναι αρνητικό και όλοι προσπαθούν να αγοράσουν με ρευστό που πλέον έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε άλλο τρόπο πληρωμής.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης