Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κοντά στη «χρυσή τομή» για τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ βρίσκονται κυβέρνηση και ΔΝΤ

Κοντά στη «χρυσή τομή» για τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ βρίσκονται κυβέρνηση και ΔΝΤ
Το ΔΝΤ από την πλευρά του συμφώνησε στο να αμβλύνει τις πιέσεις του ως προς την άμεση ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο
Κοντά στην «χρυσή τομή» για τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δις. ευρώ τα οποία θα συζητηθούν σε έκτακτο Eurogroup που θα συγκληθεί μετά το Πάσχα στις 9 Μαίου,  βρίσκονται κυβέρνηση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα παίρνοντας «σήμα» από το Μαξίμου δεσμεύτηκε ότι θα καταρτίσει «λίστα» με ποσοτικοποιημένα τα νέα μέτρα τα οποία θα αποκρυσταλλωθούν εκ του σύνεγγυς με τους δανειστές.
Οι παρεμβάσεις δεν θα είναι μόνο από την πλευρά των δαπανών όπως είχε αρχικά είχε προτείνει το οικονομικό επιτελείο στη βάση του μηχανισμού «αυτόματης διόρθωσης» των δημοσιονομικών μεγεθών (σ.σ. πρόταση Γιάνη Βαρουφάκη) αλλά θα μπαίνουν και στα «χωράφια» των φόρων.
Το ΔΝΤ από την πλευρά του συμφώνησε στο να αμβλύνει τις πιέσεις του ως προς την άμεση ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο του «πακέτου» των προληπτικών μέτρων από τη στιγμή που ο βασικός «κορμός» με τις τακτικές παρεμβάσεις των 5,4 δις. ευρώ που θα επιβληθούν στην τριετία 2016 - 2018 έχει σχεδόν «κλειδώσει».
Με εξαίρεση 200 εκατ. ευρώ που λείπουν από φόρους και άλλα 70-100 εκατ. ευρώ από περικοπές που πρέπει να γίνουν στις συντάξεις για τις οποίες πιέζουν μετ’ επιτάσεως οι θεσμοί.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και το ύψος του νέου αφορολόγητου για μισθούς και συντάξεις, δηλαδή αν θα είναι 9.100 ευρώ όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο ή 8.600 ή 8.182 ευρώ σε βάθος τριετίας όπως προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση των ευρωπαίων εταίρων.
Ένα ακόμη ζήτημα που έχει ακόμη ξεκαθαριστεί και αποτέλεσε σημείο τριβής στις χθεσινές συζητήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαριάκη με τα νομικά κλιμάκια των δανειστών είναι «ποιος θεσμός θα είναι αυτός ο οποίος θα πιστοποιεί την απόκλιση ή την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων».
Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται κανένα άλλο θεσμό πέραν της Eurostat.
Αντίθετα το ΔΝΤ θέλει αυτό το ρόλο αποκλειστικά δικό του διαφορετικά ζητά τη συμμετοχή και δικού του στελέχους στην έκδοση των ανακοινώσεων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.
Για πρόοδο που σημειώθηκε σε επίπεδο διαπραγματεύσεων και η οποία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος αλλά και των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζει χθεσινή λακωνική ανακοίνωση των εκπροσώπων των θεσμών.
Συγκεκριμένα Ε.Ε, ΕΚΤ, IMF και ESM γνωστοποιούν την αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα προσθέτοντας ωστόσο ότι η δουλειά με τις ελληνικές αρχές και τα κράτη-μέλη θα συνεχιστεί από τις έδρες τους.
Η ανακοίνωση των δανειστών έχει ως εξής:
«Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έκαναν σημαντική πρόοδο σε ένα πακέτο πολιτικών που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για συζητήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν από τις έδρες τους με τις αρχές και τα κράτη-μέλη για τα τελικά συστατικά ενός πλήρους πακέτου πολιτικής».
Και ενώ κυβέρνηση – δανειστές μαγειρεύουν νέα μέτρα η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών μειώνεται χρόνο με το χρόνο όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της γενική γραμματείας δημοσίων εσόδων (ΓΓΔΕ).
Σύμφωνα με αυτά οι οφειλές των φορολογούμενων στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν στα 3,22 δισ. ευρώ ενώ συνολικά (μαζί με τις παλαιότερες οφειλές) τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 87 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2012 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στα 55,1 δισ. ευρώ.
Σε διάστημα τριών χρόνων τα χρέη των φορολογούμενων αυξήθηκαν κατά 32 δισ. ευρώ ποσό το οποίο αντιστοιχεί στους πρόσθετους φόρου που επιβλήθηκαν.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης