Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων η λύση για την ελληνική οικονομία - Τα παραδείγματα των άλλων χωρών

tags :
Η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων  η λύση  για την ελληνική  οικονομία - Τα παραδείγματα των άλλων χωρών
Στην  Κύπρο το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε  με νομοθετικές  παρεμβάσεις
Οι  “γύπες” ή “κοράκια “ και  γνωστά ως  distress Funds ...πετούν πάνω  από τον  Αττικό  ουρανό. Έτσι προβάλλονται   έτσι ...πουλάνε περισσότερο  όμως η αλήθεια  κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Η Ιρλανδία  κατανόησε ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων  δανείων ήταν μονόδρομος και συνέβαλλε στην ανάπτυξη  της  οικονομίας  της. Η αξία  των δανείων που πουλήθηκε ανήλθε σε 28 δισ  ευρώ, το 2014 για να μειωθεί  στα 25,5 δισ  ευρώ  το 2015. Να  σημειωθεί  ότι γα τα εμπορικά  ακίνηα η τιμή πώλησης  κυμάνθηκε μεταξύ του 20% και 40% της  ονομαστικής  αξίας. Ο έντονος  ανταγωνισμός  που αναπτύχθηκε ανάμεσα στις εταιρείες που ανέλαβαν   τη διαχείρισή τους  έκαναν το  … θαύμα τους.  Οι τιμές  αυξήθηκαν  στο 49% το 2015  από  29% που ήταν το προηγούμενο  χρόνο.
Στην  Κύπρο το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε  με νομοθετικές  παρεμβάσεις . Αρχικά δόθηκε περιορισμένη προστασία για  την πρώτη κατοικία. Επιπλέον ο νόμος  δίνει τη δυνατότητα σε έναν δανειολήπτη να διαπραγματευτεί με την τράπεζα ώστε να εξαγοράσει το δάνειο του, πριν η τράπεζα το πουλήσει σε τρίτους. Η διοίκηση  της  Κεντρικής Τραπεζας  της Κύπρου διαπιστώνει  τα πρώτα θετικά στοιχεία στο μέτωπο  των μη εξυπηρετούμενων δανείων συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή  τροχιά  της κυπριακής  οικονομίας παρουσιάζοντας  θετικούς  ρυθμούς ανάπτυξης  στο 1,4%  το 2015.  Φέτος αναμένετια  επιπλέον άυξηση  τηης κυπριακής  οικονομίας  στα επίπεδα του 1,5%.
Στην  Ευρώπη η πώληση των μη εξυπηρετούμενων  δανείων  έχει  ενδιαφέρον δίνοντας στίγμα για την αγορά. Στην Πολωνία  τα  καταναλωτικά δάνεια πουλήθηκαν  μεταξύ 11% και 14% της ονομαστικής  αξίας ενώ  τα επιχειρηματικά  δάνεια μεταξύ του 6% και 10%.  Όμως οι πολύ  χαμηλές  τιμές  είχαν ως  αποτέλεσμα η αξία  του χαρτοφυλακίου  που πουλήθηκε διαμορφώθηκε μόλις  στα 2,5 δισ  ευρώ  το 2012 και 2103. Στην Τσεχία  και στην Σλοβακία  τα καταναλωτικά δάνεια δόθηκαν  στο 19% έως το 21%  της  αξίας τους. Στην Ουγγαρία τα στεγαστικά προσφέρθηκαν  στο  54% και τα καταναλωτικά στο 12% με 15%  της  αξίας  τους και  στη Ρουμανία  μεταξύ του 6% και 10%.
Στην  Ελλάδα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  έχει  βάλλει ως στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας στις  διαπραγματεύσεις  με τους θεσμούς. Την ίδια στιγμή  όμως έχει προχωρήσει το νομοθετικό πλαίσιο φθάνοντας στη δημιουργία δευτερογενής  αγοράς διαχείρισης  των “κόκκινων” δανείων. Αξιόπιστη πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος  εκτιμά  ότι η αγορά  θα είναι έτοιμη  σε δύο χρόνια  ενώ έχει βάλλει ως όρο οι προσφορές αγοράς των “κόκκινων” δανείων  να φθάνουν τουλάχιστον τις τρείς  για να δώσει στη  συνέχεια  την έγκρισή της.  Αξίζει  να σημειωθεί ότι με βάση  τα τελευταίαα στοιχεία της ΤτΕ η αξία  των NPLs ανέρχονται  στα 72,3 δισ  ευρώ  ενώ  τραπεζικά  στελέχη  ανεβάζουν την αξία τους στα 105 δισ  ευρώ. Όλοι αναγωρίζου ότι η διαχείριση  των κόκκινων δανείων θα δώσει   αρχικά  ρευστότητα στις τράπεζες η οποία στη συνέχεια θα κατευθευνθεί  στην ελληνική  οικονομία. Στελέχη  αγοράς που προετοιμάζονται να εισέλθουν  στη διαχείριση  των μη εξυπηρετούμενμων  δανείων θεωρούν  ότι η είναι η μοναδική λύση για την ανατροπή  του αρνητικού  κλίματος που επικρατεί  στην ελληνική οικονομία.  Για  υπεραξίες  που μπορεί να ξεπεράσουν τα 25  δισ. ευρώ  εκτιμάται ότι θα  φέρει η  διαχείρισή τους  ενώ  θα περιορίσουν  την αναγκαιότητα  για νέα ανακεφαλαιοποίηση  του εγχώριου  τραπειζκού συστήματος.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης