Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα δύο Eurogroup που θα κρίνουν την αξιολόγηση - Η συμβιβαστική πρόταση - Ξορκίζουν τις εκλογές στο Μαξίμου

tags :
Τα δύο Eurogroup που θα κρίνουν την αξιολόγηση - Η συμβιβαστική πρόταση - Ξορκίζουν τις εκλογές στο Μαξίμου
Μαξίμου: Δε συζητούμε «σαλαμοποίηση» και εκλογές
Σε ένα πρώτο θετικό σήμα στοχεύει η κυβέρνηση από το Eurogroup της 9ης Μαΐου, στο οποίο ωστόσο δε θα υπάρξει staff-level agreement για να κλειδώσει η αξιολόγηση.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του και τους θεσμικούς για την ελληνική πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, το γνωστό και ως «κόφτη δαπανών».
Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, εάν στο Eurogroup ξεπεραστούν οι αξιώσεις του Βερολίνου και του ΔΝΤ για ψήφιση μέτρων υπό αίρεση από την ελληνική βουλή, τότε θα οριστεί νέο Eurogroup, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Jeroen Dijsselbloem, το οποίο θα κλειδώσει την αξιολόγηση.
Αυτό σημαίνει ότι με βάση το καλό σενάριο, και αν δε σημειωθούν νέες εμπλοκές, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να φέρει για ψήφιση στη βουλή τη συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση, το 3ο δεκαήμερο του Μαΐου.

«Κόφτης δαπανών» με ευελιξία αποφάσεων σε μέτρα

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι δε συζητά και δεν πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη βουλή ένα πακέτο μέτρων υπό αίρεση και υπό τη μορφή «κάβας», τα οποία θα τίθενται σε εφαρμογή στην περίπτωση απόκλισης τους στόχου για επίτευξη πλεονάσματος της τάξεως του 3,5% το 2018.
Με το ΔΝΤ και τον Wolfgang Schäuble να επιμένουν σε αυτό το σενάριο, το οποίο έχει ήδη χαρακτηριστεί αντισυνταγματικό από την ελληνική κυβέρνηση, ευρωπαίους αξιωματούχους και θεσμικούς, το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά σε συμβιβασμό, στη βάση της πρότασης που έχει αποκαλύψει από την προηγούμενη εβδομάδα το bankingnews.gr.
Το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται να ψηφιστεί ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, και σε περιπτώσεις που θα σημειώνονται αποκλίσεις, να θέτει σε εφαρμογή εντός 15 ημερών μέτρα τα οποία θα έχουν προσυμφωνηθεί με τους θεσμούς, και θα προέρχονται από συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού, ή και φορολόγησης.
Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται σε λίστα, η ελληνική πλευρά θα έχει την ευελιξία της επιλογής για το ποιο θα εφαρμοστεί, με τους θεσμούς να διατηρούν το δικαίωμα ελέγχου της απόδοσης της προτεινόμενης περικοπής ή νέας φορολόγησης.
Με βάση την πρόταση που είχε αποκαλύψει το bankingnews.gr, ο έλεγχος της απόκλισης του ελληνικού προγράμματος θα γίνεται σε τετράμηνη βάση.
Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της eurostat, που αφορούν το 2016 και 2017, ενώ καθοριστική σημασία για την ελληνική υπόθεση θα έχει και η συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Michel Sapin, Wolfgang Schäuble, και τους επικεφαλής του κουαρτέτου, με στόχο να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν πιο καλά το Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Μαξίμου: Δε συζητούμε «σαλαμοποίηση» και εκλογές

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρραγής και ισχυρή, και πως η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως τα σενάρια των εκλογών τροφοδοτούνται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επιθυμούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, και να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η συμφωνία θα κλείσει με τρόπο πολιτικά και επικοινωνιακά διαχειρίσιμο, και συμπλήρωναν πως «όσοι, εντός και εκτός συνόρων, επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης, θα διαψευσθούν».
Μάλιστα, η κοινή εμφάνιση στη φρεγάτα «Αδρίας» του Αλέξη Τσίπρα, με τον κυβερνητικό του εταίρο και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, είχε στόχο να καταστήσει σαφές πως στα δύο κόμματα που αποτελούν την κυβερνητική πλειοψηφία, υπάρχει απόλυτη σύμπλευση και ταύτιση απόψεων στο ζήτημα της διαπραγματευτικής τακτικής, και των επιλογών στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως δε μπαίνουν πάνω στο τραπέζι προτάσεις ή σκέψεις για «σπάσιμο» της συμφωνίας.
«Η «σαλαμοποίηση» του προγράμματος, δηλαδή λιγότερα μέτρα για εκταμίευση υποδόσεων, επιτείνει την οικονομική ασφυξία και αβεβαιότητα», αναφέρει κυβερνητική πηγή στο bankingnews.gr, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στο μήνα με θετικό πρόσημο, περιλαμβανομένης και της συζήτησης για το χρέος.
Στην κυβέρνηση πάντως ξεκαθαρίζουν πως προϋπόθεση για την αποδοχή και την ψήφιση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, αλλά και της προσυμφωνημένης λίστας μέτρων και περικοπών με τους θεσμούς, προϋποθέτει την έναρξη της συζήτησης για την απομέιωση του χρέους, με σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατάληξή της.
Όλα δείχνουν πως η αισιοδοξία που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζεται από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, ευρωπαίων ηγετών, με την ελληνική κυβέρνηση να μένει να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτει το Ταμείο και ο γερμανός υπουργός οικονομικών.

Η μάχη κατά τη διαφθοράς αντίβαρο στη συμφωνία

Σε κινήσεις με στόχο τη συσπείρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και την επικοινωνιακή αντεπίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, προχωρά η κυβέρνηση, σηκώνοντας το λάβαρο της μάχης κατά τη διαφθοράς και διαπλοκής.
Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του το επόμενο διάστημα θα καλούν σε καθημερινή βάση τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, να πάρουν θέση για το αν συμφωνούν με το μείγμα μέτρων και πολιτικής που προτείνει το ΔΝΤ, και αν συμπλέουν με τις θέσεις Schäuble, θέλοντας να προκαλέσουν αμηχανία στους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Μάλιστα, οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης θα ανέβουν κατακόρυφα, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιλέγει την πολιτική του «σκληρού ροκ», που θα επισκιάσει τα δύσκολα της συμφωνίας.
Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις θα βρίσκονται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει επικοινωνιακή στροφή σε ένα πεδίο που θεωρεί προνομιακό, μέσω της συζήτησης που θα διεξάγεται στη Βουλή, για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και την δανειοδότηση των καναλιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης