Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προβόπουλος (πρώην ΤτΕ): Ακόμη δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ της ελληνικής κρίσης

Προβόπουλος (πρώην ΤτΕ): Ακόμη δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ της ελληνικής κρίσης
Ως Τράπεζα της Ελλάδος είχαμε προειδοποιήσει γι' αυτό που ερχόταν και είχαμε προτείνει ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα για τη μείωση των «δίδυμων ελλειμμάτων»
Την εκτίμηση ότι ακόμη δε φαίνεται πολύ φως στην άκρη του τούνελ της ελληνικής κρίσης εξέφρασε σήμερα ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
Ειδικότερα, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του οικονομολόγου Δημήτρη Ιωάννου, «Ανατέμνοντας την κρίση», ο κ. Προβόπουλος μίλησε για απουσία «business plan», δηλαδή ενός εθνικού σχεδίου. Εξάλλου, επεσήμανε ότι η χώρα εισέρχεται στην όγδοη χρονιά μιας κρίσης που θα μπορούσε να έχει διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, με 10%-15% μείωση του ΑΕΠ και γρήγορη ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της θα άμβλυνε αυτές τις απώλειες.
Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι «ως Τράπεζα της Ελλάδος είχαμε προειδοποιήσει γι' αυτό που ερχόταν και είχαμε προτείνει ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα για τη μείωση των "δίδυμων ελλειμμάτων"».
Συνεχίζοντας, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ είπε ότι μόνο το 1/3 της προσαρμογής θα έπρεπε να έχει έρθει από τον τομέα των φορολογικών εσόδων κι αυτό όχι μέσω αυξήσεων των φορολογικών συντελεστών, αλλά μετά από παρεμβάσεις για επέκταση της φορολογικής βάσης και μείωση της φοροδιαφυγής.
Σημείωσε δε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εάν εφαρμόζονταν επαρκώς, θα μετρίαζαν τις επιπτώσεις της ύφεσης.
Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι, σε κάθε περίπτωση, μια χρεοκοπία, την οποία θα προκαλούσε η απουσία της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης- θα είχε ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
Τέλος, στάθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους και εξωστρέφειας της οικονομίας, ενώ επεσήμανε ότι ποτέ δεν έγινε μια συζήτηση στη Βουλή για το τι προκάλεσε την κρίση, ώστε να επιτευχθεί μια στοιχειώδης συναίνεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης