Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σαββάκης (ΣΒΒΕ) στο bankingnews: Η προώθηση των Logistics μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές

Σαββάκης (ΣΒΒΕ) στο bankingnews: Η προώθηση των Logistics μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές
Άρθρο του Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιου Σαββάκη
Για μια μακρά περίοδο στην επιχειρηματική ιστορία, η αποθήκευση, η μεταφορά, το μέγεθος των αποθεμάτων καθώς και οι λειτουργίες που σχετίζονται με τη ροή των προϊόντων μέχρι τον τελικό καταναλωτή, αποτελούσαν δευτερεύουσα δραστηριότητα για τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας αλλά και διεθνώς.
Η διεθνοποίηση της αγοράς τα τελευταία είκοσι χρόνια ώθησε τις επιχειρήσεις σε μία έντονη στροφή σχετικά με τις αποφάσεις για τη ροή των προϊόντων μέχρι την κατανάλωση.
Αποτελεί κοινή συνείδηση πλέον ότι τα μεταβλητά έξοδα και το αυξανόμενο κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης πρέπει να μειωθούν όπως επίσης και τα αποθέματα με στόχο την αποδέσμευση κεφαλαίων.
Προς την κατεύθυνση αυτή οι σύγχρονες τάσεις και η μοντέρνα συμπεριφορά των επιχειρήσεων διεθνώς χαρακτηρίζεται από εξωτερίκευση του κόστους Logistics (Logistics Outsourcing).
Οι υπηρεσίες Logistics γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη άνθηση καθώς έχει αποδειχθεί ότι η προμήθεια των υπηρεσιών από τρίτους είναι οικονομικότερη και μειώνει σημαντικά το κόστος του τελικού προϊόντος.
Το ελληνικό περιβάλλον όσον αφορά τα Logistics χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη σημαντικών προβλημάτων στο χώρο, καθώς και των αναμφισβήτητων προοπτικών, μεταξύ των οποίων δεσπόζουσα θέση κατέχει η ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης σε ένα ισχυρό διαμετακομιστικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Βόρεια Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και των Παρευξείνιων χωρών έχει επισημανθεί και υπερτονισθεί τα τελευταία χρόνια ενώ έχουν αναληφθεί και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες εδραίωσης αυτού του ρόλου.
O ΣΒΒΕ, αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα των logistics και της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας στην ενίσχυση των σύγχρονων μεταποιητικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, προχώρησε έγκαιρα στην ανάδειξη των αναπτυξιακών προοπτικών του τομέα, μέσα από τη συμμετοχή και υποστήριξή του κατά το παρελθόν στην Εταιρία Ανάπτυξης Ιδιωτικών Υποδομών Βορείου Ελλάδος, η οποία χρηματοδότησε επτά κέντρα Logistics στη Βόρεια Ελλάδα.
Κατά τον ΣΒΒΕ τα Logistics θα πρέπει άμεσα να αναχθούν ως τομέας παρεμβάσεων πρώτης προτεραιότητας στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιτευχθεί η εξάλειψη των υφιστάμενων προβλημάτων, η μεγιστοποίηση των ωφελειών και η διατηρήσιμη και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.
Μεταξύ των ποικίλων προβλημάτων που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά Logistics πρωτεύουσα θέση κατέχουν μεταξύ άλλων:
* Η χρόνια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των απαραίτητων - ζωτικών υποδομών (ελλιπές οδικό και ανεπαρκές σιδηροδροµικό δίκτυο), που έχει ως συνέπεια την αύξηση του μεταφορικού κόστους, τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές.
* Η περιορισμένη διαλειτουργικότητα των υφιστάμενων μέσων μεταφοράς και η ανυπαρξία τερματικών σταθμών (οδικών και σιδηροδρομικών π.χ. εμπορευματικά κέντρα, σταθμούς μεταβίβασης).
* Τα ουσιαστικά προβλήματα των εταιριών Logistics (ασαφές νομικό πλαίσιο, αδυναμία ένταξης του σχεδιασμού και της υλοποίησης μίας επένδυσης κέντρου αποθήκευσης – διανομής στα αναπτυξιακά προγράμματα, γραφειοκρατία.
* Η έλλειψη ολοκληρωμένων προπτυχιακών προγραμμάτων στο Logistics Management, καθώς και τα ελάχιστα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.
* Το ανεπαρκές επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού των ελληνικών επιχειρήσεων σε θέματα Logistics.
Προκειμένου η χώρα μας να χαρακτηριστεί ως κέντρο Logistics και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων θα πρέπει να εφαρμόσει μία ολοκληρωμένη στρατηγική, ανάλογη αυτών της Ιρλανδίας, της Φιλανδίας, και της Ολλανδίας.
Η πολιτεία οφείλει έγκαιρα να συμβάλλει αποφασιστικά να διαμορφώσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά Logistics.
Ανάμεσα στις απαραίτητες παρεμβάσεις πρωτεύουσα θέση μεταξύ άλλων κατέχουν:
Α. Απαραίτητες υποδομές υποστήριξης.
Β. Θεσμικές μεταρρυθμίσεις και δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος.
Γ. Δημιουργία βασικών υποδομών Logistics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης