Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία - θηλιά για δόσεις και χρέος - Πήραμε λίγα και παραχωρήσαμε ακόμη περισσότερα - Όλες οι παράμετροι

tags :
Συμφωνία - θηλιά για δόσεις και χρέος - Πήραμε λίγα και παραχωρήσαμε ακόμη περισσότερα - Όλες οι παράμετροι
Νέα προαπαιτούμενα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα για να πάρει την δόση
Σε συμφωνία «θηλιά» για την Ελλάδα κατέληξε το μαραθώνιο Eurogroup της Τρίτης.
Η κυβέρνηση για να μπορέσει να πάρει την δόση των 10,3 δισ. ευρώ και να βάλει σε τροχιά υλοποίησης τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους  θα πρέπει να υλοποιήσει μία σειρά προαπαιτουμένων.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα πρέπει:

1.       Να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο νόμο για το συνταξιοδοτικό

2.       Να «διορθώσει» τις αποφάσεις στο ΕΚΑΣ λόγω της μη αναδρομικής επιστροφής του που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Το Eurogroup δεν πείστηκε από την πρόταση της κυβέρνησης ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί με χρηματοδότηση από το υπό σύσταση Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, δεδομένου ότι η χρηματοδότησή του θα βασίζεται εν μέρει στο πρωτογενές πλεόνασμα, στο οποίο οι πιστωτές δεν επιτρέπουν να βάλει η κυβέρνηση χέρι. Εναλλακτικά ζήτησαν αντισταθμιστικά μέτρα για τα 100 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στα αναδρομικά του ΕΚΑΣ (για το πρώτο εξάμηνο του 2016)

3.       Στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων να προχωρήσει στην άμεση κύρωση από την Βουλή της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού και να δοθεί πλήρης νομική κάλυψη για αστικές και ποινικές ευθύνες στους τεχνοκράτες του νέου υπεραταμείου αποκρατικοποιήσεων.

4.       Να επιτρέψει την πώληση και των δανείων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

5.       Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας.

Οι παραπάνω εκκρεμότητες θα συνδεθούν με την εκταμίευση της συνολικής δόσης των 10,3 δισ. ευρώ η οποία «σπάει» σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη ύψους 7,5 δισ. ευρώ θα δοθεί   στα μέσα Ιουνίου προκειμένου να καλυφθούν οι  χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ( όπως το ομόλογο των 2,3 δις. ευρώ που ωριμάζει τον Ιούλιο) και να εξοφληθεί μέρος των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές του δημοσίου.  Η δεύτερη των 2,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 και αφού και αφού ολοκληρωθούν προαπαιτούμενες δράσεις μεταξύ αυτών η λειτουργία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Εκτός από τα προαπαιτούμενα ασφυκτική θα είναι η εποπτεία και ως προς την διαδικασία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προκειμένου να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς χρεών από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Χρέος

Σε ότι αφορά το χρέος, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ το Eurogroup θα κινηθεί στη βάση  των εξής τριών σταδίων:

*Βραχυπρόθεσμα: θα εξεταστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τι κινήσεις σταθεροποίησης πρέπει να γίνουν.

*Μεσοπρόθεσμα: Υπάρχει δεύτερο «σετ» κινήσεων που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του ελληνικού προγράμματος και δη το 2018, εφόσον αυτό ολοκληρωθεί κανονικά. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SNP’s και ANFA’s ).

*Μακροπρόθεσμα: Θα εξεταστεί  η δημιουργία ενός μηχανισμούς διαχείρισης του χρέους.

«Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών. 
Τονίζει ακόμη αυτό που συμφωνήθηκε στο Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20%.
Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια».
Επίσης «κεφάλαια» 21  δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως «διαθέσιμα» για πράξεις επαναγοράς του χρέους.

Συμμετοχή ΔΝΤ

Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του 2016. Θα πρέπει ωστόσο να προηγηθούν δύο βήματα: Μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.
Αυτό βέβαια που δεν είπε ο Ολλανδός είναι η κατάσταση η οποία επικράτησε στο εσωτερικό της αίθουσας μέχρι να πει το Ταμείο να πει το «ναι». Το ΔΝΤ (διά του Πολ Τόμσεν) και η Γερμανία ξιφουλκούσαν επί ώρες για το χρέος και τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι Ευρωπαίοι έθεσαν ως πλαίσιο συμφωνίας έναν «οδικό χάρτη» τριών φάσεων (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο), με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όπως η διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, η επιμήκυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο, η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Επικοινωνία Τόμσεν  - Λαγκάρντ

Ωστόσο, από τα μέτρα αυτά προκύπτει περίπου η μισή ελάφρυνση από εκείνη που θεωρεί αναγκαία το ΔΝΤ (45 δισ. ευρώ έναντι 90 δισ. ευρώ περίπου), γεγονός που οδήγησε σε διακοπή του Eurogroup προκειμένου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ να ενημερώσει την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για την πορεία των συζητήσεων.
Παράλληλα, τόσο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση της αποταμίευσης αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας που υιοθετήθηκε με «γοργά βήματα» τις τελευταίες ημέρες.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το Eurogroup μετείχε για πρώτη φορά και ο Πόλ Τόμσεν ο οποίος χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αθήνα. Στάθηκε στην δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων, ενώ υπενθύμισε την πάγια θέση του Ταμείου ότι απαιτούνται  μεταρρυθμίσεις και δραστικές αποφάσεις για το χρέος.
Την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδα αναγνώρισε και ο Γάλλος επίτροπος   λέγοντας  πως είναι σημαντική. «Φτάσαμε στη συμφωνία γιατί οι ελληνικές αρχές έδειξαν αποφασιστικότητα. Πέρασαν σημαντικά νομοσχέδια για το ασφαλιστικό, τα φορολογικά, τα κόκκινα δάνεια, την αυτόνομη αρχή εσόδων, τα κόκκινα δάνεια αλλά και τον «κόφτη» που είναι αξιόπιστος και αντικειμενικός» είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος έζησε ένα άνευ προηγουμένου θρίλερ στο χθεσινό Eurogroup.
Οι συζητήσεις μπορεί να ξεκίνησαν με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την αποδέσμευση της δόσης πλην όμως «σκόνταψαν» επανειλημμένα στις ανεκπλήρωτες μνημονιακές δράσεις.
Παράλληλα, η διαπραγμάτευση για το χρέος εξελίχθηκε σε Βαβέλ, λόγω της εμμονής του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μετατεθεί για το 2018 οποιαδήποτε ουσιαστική δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους.
«Σκοτσέζικο ντους» για την ελληνική πλευρά ήταν και οι διαβουλεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί δέσμευση για πλεονάσματα διαρκείας στα επίπεδα του 3,5% του ΑΕΠ (καθώς, κάτι τέτοιο, συνδέεται με την ενεργοποίηση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών) μετά το 2018. Βεβαίως, αυτή η δέσμευση δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ  που θεωρεί ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος  του 3,5% και ότι σε βάθος χρόνου ο πήχης πρέπει να πέσει μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης