Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διαφωνίες στην τηλεδιάσκεψη λόγω ΕΚΑΣ και NPLs - Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι ουρές του μνημονίου

Διαφωνίες στην τηλεδιάσκεψη λόγω ΕΚΑΣ και NPLs - Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι ουρές του μνημονίου
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα περάσουν τα τελευταία μέτρα του μνημονίου
(upd5) Άκαρπη αποδείχθηκε η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης σήμερα 29 Μαίου του 2016.
Η τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε περίπου 17:30 το απόγευμα δεν κατέληξε σε συμφωνία για το ΕΚΑΣ και για την διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Ειδικά στα κόκκινα δάνεια το πρόβλημα εστιάζεται στον χρόνο απελευθέρωσης και της πρώτης κατοικίας αλλά και στα χρονοδιαγράμματα πώλησης ενήμερων και μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σκοπεύει η κυβέρνηση να κλείσει τις τελευταίες εκκρεμότητες του μνημονίου.
Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τους δανειστές.
Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εκκρεμότητες του Μνημονίου που κρατούν ανοικτή την αξιολόγηση άρα και την δόση των 7,5 δις. ευρώ, πρόκειται για:

1. Την διευθέτηση της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ από 90.000 συνταξιούχους.
Η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα επιστραφούν τα χρήματα από τους δικαιούχους που τα έλαβαν δημιουργεί «τρύπα» 100 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το ΕΚΑΣ δεν θα ζητηθεί αναδρομικά πίσω ή, αν αυτό συμβεί, θα αποζημιωθούν οι συνταξιούχοι είτε από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (που διαβεβαίωσε ότι θα συσταθεί) είτε με άλλον τρόπο.

2. Τις βελτιώσεις του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να δοθεί η δυνατότητα πώλησης τους σε funds ακόμη και αυτών που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Πρόκειται κυρίως για δάνεια που έλαβαν ΔΕΚΟ, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιώτες επιχειρήσεις τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 13,7 δισ. ευρώ.
Εξ αυτών, υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα και οι πιστωτές ζητούν να πωληθούν σε funds.

3. Την κύρωση της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού από τη Βουλή και της σύμβασης της Εγνατίας Οδού.
Το σχετικό Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των επενδυτών και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ως τις 23 Μαΐου, αλλά η ελληνική πλευρά ζήτησε παράταση ενός μηνός.

4. Την λειτουργία του νέου φορέα των αποκρατικοποιήσεων με τους δανειστές να ζητούν τη νομική κατοχύρωση του ακαταδίωκτου των μελών του νέου Ταμείου.

5. Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που μαζί με τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ αποτελούν τις δύο δυσκολότερες «ουρές» της συμφωνίας του Eurogroup.
Η παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, που χαρακτήρισε αντισυνταγματική την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης. Στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης, όμως, οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ξεκαθάρισαν πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει πίσω το μέτρο.
Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος  δήλωσε ότι η εξάλειψη των εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ είναι μία από τις λίγες απαιτήσεις της τρόικας που τον βρίσκουν σύμφωνο.
Εξέφρασε δε την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, ανεξάρτητα από το αν ζουν σε νησιωτικές ή ορεινές περιοχές.

6. Την υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.
Η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει ως τον Σεπτέμβριο το σχέδιο μεταβίβασης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ (η πλειοψηφία θα μεταβιβαστεί στο Δημόσιο και το 20% θα αποκτηθεί από στρατηγικό επενδυτή), ενώ έπρεπε να είχε εγκρίνει τον σχεδιασμό εφαρμογής του συστήματος δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, μέσω του οποίου επιδιώκεται η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και χονδρική αγορά.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει αυτά τα ανοικτά αυτά ζητήματα  πριν από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την προσεχή Τετάρτη στην διάρκεια του οποίου θα αποφασιστεί ότι τα ελληνικά ομόλογα ξαναγίνονται αποδεκτά ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Επιπλέον, όσο πιο γρήγορα κλείσουν οι εκκρεμότητες, τόσο ταχύτερα θα εγκριθεί η συμφωνία για τη δόση από τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς μέσα στην εβδομάδα για να κλειδώσει η συμφωνία ενώ στο «χορό» των τηλεδιασκέψεων μετέχουν ήδη  τα τεχνικά κλιμάκια και από τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Κυριακή, μετά τις 17:30 το απόγευμα, μεταξύ του Υπουργού Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και των δανειστών.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα «κόκκινα» δάνεια, το ΕΚΑΣ, το ΦΠΑ στα νησιά και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη εντός της εβδομάδας, προκειμένου να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα πριν από τη δόση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η δόση είναι ύψους 10,3 δισεκ. αλλά η πρώτη υποδόση θα είναι ύψους 7,5 δισεκ. για να καλυφθούν περίπου 3 δισεκ. για αποπληρωμή ΕΚΤ και ΔΝΤ καθώς και υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Εκτιμάται ότι τα 3,5 δισεκ. που θα δοθούν για αποπληρωμές του ελληνικού δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα θα έχουν επίδραση +0,5% στο ΑΕΠ.
Θυμίζουμε ότι με δανεικά και η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 είχε πετύχει θετικό ρυθμό σε τριμηνιαία βάση όπως πιθανότατα θα πετύχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης