Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πτώση των πωλήσεων έως -7% στο λιανεμπόριο το α΄ εξάμηνο 2016 - Η αύξηση του ΦΠΑ θα μειώσει τα κρατικά έσοδα

tags :
Πτώση των πωλήσεων έως -7% στο λιανεμπόριο το α΄ εξάμηνο 2016 - Η αύξηση του ΦΠΑ θα μειώσει τα κρατικά έσοδα
Λουκέτα και ανεργία φέρνουν οι νέοι φόροι
Μπαράζ αυξήσεων σε βασικά είδη κατανάλωσης φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 23% σε όλη τη χώρα.
Το τοπίο αλλάζει άρδην στα νησιά που είχαν μειωμένους συντελεστές οι οποίοι πλέον αναπροσαρμόζονται στις υψηλότερες κλίμακες.
Οι κατηγορίες προϊόντων που ανεβαίνουν στον συντελεστή 24% είναι τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, στην εστίαση – catering.
Στον συντελεστή 24% εντάσσονται ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές η αποχέτευση, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης και οι υπηρεσίες Στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο θα καταργηθούν και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.
Έτσι, στα συγκεκριμένα νησιά, από αύριο 1η Ιουνίου, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν:
α) από 5% σε 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
β) από 9% σε 13% για νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιϊας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά, φαρμακευτικά προϊόντα, είδη και συσκευές ορθοπεδικής, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας , υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
Εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 9% στο 13%, τα παραπάνω προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες θα ανατιμηθούν κατά 3,66%, στα συγκεκριμένα 9 νησιά.
Από 16% σε 24% για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, που υπάγονται στον βασικό συντελεστή.
Τα προϊόντα κι αυτές οι υπηρεσίες αναμένεται να ανατιμηθούν, στα συγκεκριμένα νησιά, κατά ποσοστά της τάξεως του 6,9%-7%.
Ακόμη θα επιβληθεί τέλος 10% στους μηνιαίους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης.
Επίσης θα αυξηθούν τα τέλη ταξινόμησης στα καινούργια και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού.

Οι επιχειρήσεις αλλάζουν τις τιμές των προϊόντων

Επί ποδός πολέμου τα λογιστήρια των επιχειρήσεων για να προσαρμόσουν σε εκατοντάδες κωδικούς προϊόντων το νέο αυξημένο συντελεστή 24%.
Στέλεχος της γενικής γραμματείας καταναλωτή είπε στο bankingnews ότι αν η αρχική τιμή του προϊόντος παραμένει η ίδια η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι 1% αλλά 0,81%.
Όμως τα λογιστήρια των επιχειρήσεων υπολογίζουν και την αύξηση του ΦΠΑ στα καύσιμα με αποτέλεσμα ο λογαριασμός να αυξάνεται εξαιτίας της ενίσχυσης τους κόστους μεταφοράς.
Η τελική τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης θα αυξηθούν ισόποσα από 1,5 έως 2 λεπτά το λίτρο.
Η λιανική τιμή της βενζίνης θα ξεπεράσει το 1,40 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης θα πλησιάσει το 1,05 ευρώ το λίτρο.
Στελέχη επιχειρήσεων του λιανεμπορίου θεωρούν ότι μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς είναι η πτώση της ζήτησης που κυμαίνεται ανάμεσα στο 6%με7% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Τα ίδια θεωρούν ότι οι λογαριασμοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δε θα ευοδωθούν διότι η πτώση της ζήτησης δεν επιτρέπει να εισπραχθούν τα αντίστοιχα ποσά παρότι ενισχύθηκαν οι συντελεστές φορολόγησης.
Παράδειγμα η κατανάλωση 1000 λίτρων καυσίμων πριν την αύξηση του ΦΠΑ σε διάστημα ενός μηνός θα έδινε περισσότερα έσοδα στο κράτος παρότι αυξήθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ όταν η κατανάλωση μειωθεί στα 980 λίτρα βενζίνης θα χαθούν τα έσοδα από τα 20 λίτρα που δεν πουλήθηκαν.
Στελέχη εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία της οικονομίας ενώ δεν συμμερίζονται τις απόψεις αναλυτών που κάνουν λόγο για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017.
Ορισμένα διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η επιχειρηματικότητα θα πληγεί περαιτέρω εξαιτίας της φορολογικής λαίλαπας η οποία θα φέρει νέα λουκέτα και απολύσεις εργαζομένων τους επόμενους μήνες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης