Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιες ΔΕΚΟ πήραν δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου - Καταπτώσεις 285 εκατ. λόγω ΟΣΕ στο α΄ τρίμηνο του 2016

Ποιες ΔΕΚΟ πήραν δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου -  Καταπτώσεις 285 εκατ.  λόγω ΟΣΕ στο α΄ τρίμηνο του 2016
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε πρόταση να εξαιρεθούν από την πώληση τα δάνεια με εγγύηση ελληνικού Δημοσίου που έχουν χορηγηθεί σε πυρόπληκτους, σεισμοπαθείς
Την ακτινογραφία των δανείων που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου όπου το τελευταίο διήμερο  βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών, παρουσιάζει σήμερα το bankingnews.
Μία ημέρα πριν από την κατάθεση της διάταξης που θα βάλει, καθ’ υπόδειξιν των δανειστών, σε τροχιά πώλησης τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο των δανείων διαμορφώθηκε μέχρι και το τέλος Μαρτίου σε 13,7 δισ. ευρώ.
Το θέμα εξετάστηκε σε νέα  τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια με τα αντίστοιχα των θεσμών και  η οποία συνεχίστηκε σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκλου στην διάρκεια της οποίας «κλείδωσαν»  οι τελευταίες λεπτομέρειες της διάταξης.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε πρόταση να εξαιρεθούν από την πώληση τα δάνεια με εγγύηση ελληνικού Δημοσίου που έχουν χορηγηθεί σε πυρόπληκτους, σεισμοπαθείς και επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα των παραμεθόριων περιοχών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:
1. Σε 7,49 δισ. ευρώ ανέρχεται το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο των δανείων που έχουν λάβει οι φορείς που βρίσκονται εντός γενικής κυβέρνησης.
Πρόκειται για δάνεια κρατικών επιχειρήσεων (ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ, ΟΣΕ, Αττικό Μετρό), δημόσιων οργανισμών (ΕΤΑΔ, Εθνική Βιβλιοθήκη, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΣΚ) και ΟΤΑ (Δήμοι Αθηναίων και Ηρακλείου).
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ύψος αυτών των δανείων είχε ανέλθει πριν από έναν χρόνο σε 8,2 δισ. ευρώ.
Το Δημόσιο μέχρι 31/3/2016 πλήρωσε για καταπτώσεις 284,9 εκατ. ευρώ για δάνεια που έλαβε ο ΟΣΕ και δεν τα πλήρωσε, ενώ σε 4,88 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι καταπτώσεις από τους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς.
2. Σε 13,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος του 2015 το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο των φορέων που βρίσκονται εκτός γενικής κυβέρνησης (το 2014 ήταν 14,552 δισ. ευρώ). Από αυτά τα δάνεια, ένα ποσό της τάξης 2,9 δισ. ευρώ προέρχεται από δάνεια δημόσιων επιχειρήσεων ΔΕΚΟ.
Ειδικότερα, το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο στις 31/12/2015 της εταιρείας «Αττική Οδός» είναι 101,1 εκατ. ευρώ, του Διεθνή Αερολιμένα 438,63 εκατ. ευρώ, της ΔΕΗ 2,030 δισ. ευρώ, του ΑΔΜΗΕ 188,3 εκατ. ευρώ, του ΔΕΣΦΑ 238,11 εκατ. ευρώ, της ΜΒΗ 0,95 εκατ. ευρώ. Κανένα από αυτά τα δάνεια δεν έχει καταπέσει καθώς εξυπηρετούνται κανονικά. Αντίθετα, δόθηκαν νέες εγγυήσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ για δάνεια του ΑΔΜΗΕ.
3. Σε 1,575 δισ. ευρώ ανέρχεται το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο των δανείων προς τους ιδιώτες και σε 1,638 δισ. ευρώ των δανείων για την αποκατάσταση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.
Τα δάνεια που δεν πληρώθηκαν από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και κατέπεσαν με αποτέλεσμα να πληρωθούν από τα κρατικά ταμεία ανήλθαν σε 3,16 εκατ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης