Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βίζα και ρούβλι φρέναραν τους τουρίστες από τη Ρωσία - Αγκάθι και το ακριβό ευρώ

tags :
Βίζα και ρούβλι φρέναραν τους τουρίστες από τη Ρωσία - Αγκάθι και το ακριβό ευρώ
«Η έκδοση θεώρησης γίνεται πλέον σε 24 ώρες από τη στιγμή που η αίτηση μπει στο Προξενείο»
Την πλήρη ομαλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων στη Ρωσία τον τελευταίο μήνα αλλά και την υστέρηση της ζήτησης σε σχέση με την αναμενόμενη κίνηση εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των Ρώσων επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης στο Βήμα.
«Η έκδοση θεώρησης γίνεται πλέον σε 24 ώρες από τη στιγμή που η αίτηση μπει στο Προξενείο» δηλώνει. «Η διαδικασία έχει ομαλοποιηθεί πλήρως από τα τέλη Μαΐου, με το Προξενείο της Μόσχας να έχει στελεχωθεί με 70 άτομα», τα οποία υποστηρίζουν τις υπηρεσίες για την έκδοση βίζας, από έξι άτομα στις αρχές του 2016.
«Υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης 6.000-7.000 θεωρήσεων την ημέρα, όμως προς το παρόν δεχόμαστε περίπου 4.000 αιτήσεις ημερησίως» τονίζει ο κ. Ξυδάκης διαπιστώνοντας μια «συγκράτηση» από τη ρωσική αγορά. Ο ίδιος επικαλούμενος σχετικά στοιχεία αποδίδει την κάμψη της ζήτησης στην οικονομική δυσπραγία των Ρώσων αλλά και στην υποτίμηση του ρουβλίου, που καθιστούν δυσπρόσιτους τους ακριβούς προορισμούς του ευρώ.
Οπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός, το Προξενείο, εκτός από τη στελέχωση των υπηρεσιών του και την επέκταση του χώρου εργασίας από 32 θέσεις σε 62, έχει προχωρήσει και σε βελτίωση του εξοπλισμού και του λογισμικού του. Την ίδια περίοδο, από τον Απρίλιο και μετά, τα visa centers στη Ρωσία αυξήθηκαν από 20 σε 31.
Το προσωπικό δε μπορεί να φθάσει άμεσα τα 110 άτομα, με εποχικούς υπαλλήλους. Παράλληλα εκτιμά ότι τα προβλήματα σε σχέση με τη βίζα έχουν περιοριστεί σε ποσοστό 1% και αφορούν κυρίως τον πάροχο (visa center) και την παράδοση της θεώρησης, ενώ εστιάζονται σε απομακρυσμένες πόλεις της Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι η σύμβαση του παρόχου, η οποία τελεί υπό παράταση, λήγει τον Νοέμβριο και ήδη ολοκληρώνεται η φάση ανάδειξης νέου. Πλέον, επισημαίνει ο κ. Ξυδάκης, δίνονται θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων τριετούς και πενταετούς διάρκειας, εφόσον υπάρχει καλή χρήση της πρώτης θεώρησης στο παρελθόν. «Οι μισές θεωρήσεις από τις αρχές Ιουνίου είναι τριετείς και πενταετείς και οι άλλες είναι μονοετείς» λέει, στοιχείο που θα διευκολύνει τους Ρώσους να ταξιδέψουν ξανά στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης