Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιέζουν οι δανειστές να επισπευστεί η Β΄ αξιολόγηση Ιούλιο ή Αύγουστο....παρά το Brexit - Δεν μειώνονται οι στόχοι

Πιέζουν οι δανειστές να επισπευστεί η Β΄ αξιολόγηση Ιούλιο ή Αύγουστο....παρά το Brexit  - Δεν μειώνονται οι στόχοι
Τα μηνύματα που έστειλε στην κυβέρνηση ευρωπαίος αξιωματούχος
Πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες στο πλαίσιο υλοποίησης των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ και τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, άρχισαν να ασκούν οι ευρωπαίοι δανειστές, μετά το Brexit και τους κλυδωνισμούς που αυτό προκαλεί στο ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα.
Το μήνυμα που εστάλη ήδη στην κυβέρνηση από ευρωπαίο αξιωματούχο που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, είναι να γίνει εμπροσθοβαρώς η δεύτερη αξιολόγηση και να μην περιμένουν Ελλάδα και Θεσμοί τον Σεπτέμβριο.
«Δεν υπάρχει λόγος τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου να μην γίνουν τον Ιούλιο ή έστω τον Αύγουστο, δεν υπάρχει δικαιολογία αν δεν γίνουν», ανέφερε σε άτυπη ενημέρωση ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων.
Όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος, «πρόκειται για το πρώτο βήμα στην διαπραγμάτευση που θα κριθεί από 5-6 περιοχές που σχετίζονται με παρεμβάσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην ενέργεια, στα κόκκινα δάνεια, στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, την νέα Αρχή Εσόδων κλπ.».
Αναλύοντας τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται και για την Ελλάδα μετά την ετυμηγορία των Βρετανών:
*Εξήγησε ότι η υπομονή των ευρωπαίων θα είναι μικρότερη αν καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις όπως συνέβη με την πρώτη αξιολόγηση.
Ακόμα και αν υπάρχουν συνέπειες λόγω της Βρετανικής αποχώρησης οι θεσμοί δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουν για προσαρμογές, αν το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά εφαρμογής.
*Ανέφερε ότι οι θεσμοί θα επιμείνουν στην εφαρμογή των πολιτικών, και αν φανεί ότι υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση, τότε και μόνο ίσως υπάρξει συζήτηση.
*Επεσήμανε ότι πλέον το βάρος εφαρμογής του μνημονίου δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά μετατίθεται στις μεταρρυθμίσεις και κυρίως σε 3 πεδία: αγορές, δημόσιο, δικαιοσύνη και όχι στα δημοσιονομικά μέτρα.
*Για τους μισθούς είπε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσής τους.
Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αλλά το κόστος του «επιχειρείν». Το πώς για παράδειγμα θα αυξηθούν οι εξαγωγές που αποτελούν ακόμα την Αχίλλειο πτέρνα.
* Τα μείζονα πεδία στα οποία θα εστιασθεί η δεύτερη αξιολόγηση είναι: η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο (ειδικά μισθολόγια περιλαμβανομένων των ένστολων, βαθμολόγιο κλπ.), και οι τομές στη δικαιοσύνη.
Ειδικά για το Δημόσιο έγινε λόγος για τα κρούσματα της τοποθέτησης μάνατζερ στα νοσοκομεία, θέμα για το οποίο οι θεσμοί απεύθυναν ερώτημα στην Ελλάδα.
*Τονίσθηκε ότι στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, γίνεται έρευνα των δυνατοτήτων αξιοποίησης ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Παράλληλα προαναγγέλθηκε το συμβούλιο εποπτείας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων θα έχει συσταθεί σε 2- 3 εβδομάδες ( 3 μέλη θα επιλέξει η Ελλάδα και 2 οι θεσμοί).
Για την αγορά εργασίας, το στέλεχος των Θεσμών είπε ότι «δεν είμαι βέβαιος ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέες αλλαγές» εξηγώντας ότι αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής, ενώ παραδέχθηκε ότι το θέμα πολιτικά είναι «καυτή πατάτα». «Αν η ελληνική πρόταση είναι λογική, θα είμαστε ανοικτοί» ανέφεραν οι κοινοτικές πηγές. Αλλά επισήμαναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο πλαίσιο προ μνημονίου και να βρεθεί μία λύση για το ζήτημα της υπουργικής υπογραφής στις ομαδικές απολύσεις.
Για το ελληνικό αίτημα για «χαμήλωμα» του στόχου του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, τονίσθηκε ότι «δεν υπάρχει απόφαση» αλλά μετά από διαπραγμάτευση μπορεί να αποφασιστεί για το μέλλον ένα πλεόνασμα το οποίο όμως να μην είναι χαμηλότερο από 1,5% του ΑΕΠ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης