Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσαλίδης (ΤΡΑΙΝΟΣΕ): Πάρα πολύ χαμηλό το τίμημα της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηρόδρομους

Τσαλίδης (ΤΡΑΙΝΟΣΕ): Πάρα πολύ χαμηλό το τίμημα της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηρόδρομους
Η εταιρεία πλήρωσε αμαρτήματα που σχετίζονται με το παρελθόν και τρίτους τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Την εκτίμηση ότι το τίμημα πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηροδρόμους ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ ήταν πάρα πολύ χαμηλό διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, Φ. Τσαλίδης.
Σε δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Τσαλίδης υποστήριξε ότι η «εταιρεία πλήρωσε αμαρτήματα που σχετίζονται με το παρελθόν και τρίτους».
Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, ο κ.Τσαλίδης τόνισε ότι «υπάρχει η διαδικασία για την υπογραφή της Συμφωνίας Μεταβίβασης Μετοχών (Shares Purchase Agreement - SPA), μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των Ιταλικών Σιδηροδρόμων.
Αμέσως μετά επίκειται ο έλεγχος της SPA από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Μέχρι την υπογραφή της SPA, η σημερινή διοίκηση θα ασκεί την εκτελεστική της εξουσία όπως την ασκεί και σήμερα, δηλαδή χωρίς παρεμβάσεις στο έργο της.
Μετά την υπογραφή της SPA, η διοίκηση θα έχει περιορισμένη αυτονομία στις κινήσεις της (όπως περιγράφεται στη Συμφωνίας Μεταβίβασης των Μετοχών)».
«Συνεχίζει να είναι προτεραιότητά μας η αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας, και εργαζόμαστε για την αξιολόγηση των νέων κυκλωμάτων (του προσωπικού έλξης – μηχανοδηγοί και του προσωπικού κίνησης - συνοδοί), καθώς και του νέου σύγχρονου Οργανογράμματος της εταιρείας.
Όλα αυτά θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ολίγων εβδομάδων.
Επίσης, τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας και, ειδικότερα, η αγορά ή το leasing τροχαίου υλικού, καθώς και η δημιουργία θυγατρικής διαμεταφορικής εταιρείας είναι στις άμεσες προτεραιότητες της διοίκησης» τόνισε ο κ.Τσαλίδης.
Ερωτηθείς για το πώς κρίνει το τίμημα πώλησης και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν σαφής.
«Με την απελευθέρωση της αγοράς και την αδυναμία λόγω θεσμικού πλαισίου να ενισχυθούν οι παραγωγικές δραστηριότητες (λόγω της νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων) αποφασίζεται το 2005 η δημιουργία αυτόνομης εταιρείας που ανέλαβε τη σιδηροδρομική εκμετάλλευση, δηλαδή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.
Η εταιρεία λειτούργησε πλήρως κατά το 2008, μεταφέροντας όμως τα προβλήματα από τη μητρική εταιρεία (ΟΣΕ ΑΕ).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η δραστηριότητα αυτή μείωνε τις ζημιές του ΟΣΕ ΑΕ, είναι σαφές ότι πρόκειται για ενδο-ομιλική μεταφορά ζημιών.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι το 2011 συσσώρευσε ζημιές 700 εκ. ευρώ (προς τον ΟΣΕ), γεγονός που την οδήγησε σε αρνητική καθαρή θέση.
Στη διευθέτηση που προτάθηκε το 2011 περιλαμβάνεται η διαγραφή του χρέους προς τον ΟΣΕ, εφόσον πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση.
Η πρόταση βασίζεται στο πρωτοφανές σκεπτικό ότι η ανάγκη αναδιάρθρωσης της εταιρείας πρέπει να περιλαμβάνει και πόρους που θα προέρχονται από αυτή.
Σε ό,τι αφορά στο τίμημα, σημειώνεται ότι 75 εκ. ευρώ (25 εκ. ευρώ κεφάλαιο κίνησης + 50 εκ. ευρώ από το κράτος για την επιδότηση των άγονων γραμμών) θα είναι διαθέσιμα στον αγοραστή κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της επιχείρησης.
Πέραν αυτών, 200 εκ. ευρώ θα δοθούν ακόμη από το κράτος για την επιδότηση των άγονων γραμμών (2017-2020).
Κατά συνέπεια, το τίμημα των 45 εκ. ευρώ κρίνεται πάρα πολύ χαμηλό.
Ουσιαστικά, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πλήρωσε "αμαρτήματα” που σχετίζονται με τρίτους (τον ΟΣΕ ΑΕ) και όχι δικά της, σε συνδυασμό με πιέσεις που ασκήθηκαν για διατήρηση του διαγωνισμού στο αντικείμενο και τους όρους που περιλαμβάνονταν στην αρχική προκήρυξη (κατά την προηγούμενη περίοδο), υπό την απειλή μάλιστα καταλογισμού των κρατικών ενισχύσεων και εκκαθάρισης της εταιρείας.
Σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ουδόλως αναμίχθηκε σε αυτές.
Πρέπει να σημειώσω ότι η χώρα μας θα έχει το "προνόμιο” να είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα όπου το Δημόσιο δεν θα διαθέτει σιδηροδρομική εταιρεία» επεσήμανε ο κ.Τσαλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε απόλυτα ψευδείς τις πληροφορίες ότι υπήρχαν συζητήσεις από τη πλευρά της διοίκηκσης για να δοθούν στους εργαζόμενους κρυφές αυξήσεις.
Ερωτηθείς για την οικονομική επιβάρυνση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων το τελευταίο διάστημα ο κ.Τσαλίδης είπε πως «η οικονομική επιβάρυνση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω Ειδομένης και απεργιακών κινητοποιήσεων είναι μεγάλη και προσεγγίζει τα 3,5 εκ. ευρώ».
«Τους επόμενους μήνες είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, τόσο από πλευράς διοίκησης όσο και από πλευράς εργαζομένων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί αυτή η ζημία.
Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Ταυτόχρονα όμως η μείωση αυτής της ζημίας εξαρτάται και από εξωγενείς παράγοντες, όπως από τη διαθεσιμότητα (του απαραίτητου για το μεταφορικό της έργο) τροχαίου υλικού» τόνισε ο κ.Τσαλίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης