Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στους έμμεσους φόρους στηρίζονται τα φορολογικά έσοδα του κράτους, που φθάνουν στο 57%!

tags :
Στους έμμεσους φόρους στηρίζονται τα φορολογικά έσοδα του κράτους, που φθάνουν στο 57%!
Στο 57% φτάνουν ως ποσοστό οι έμμεσοι φόροι, από τους υψηλότερους συντελεστές στην Ε.Ε.
Στους έμμεσους φόρους στηρίζονται τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδος καθώς αντιπροσωπεύουν το 57% του συνόλου και το υπόλοιπο 43% προέρχεται από τη φορολογία των φυσικών προσώπων των επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας.
Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων ενώ στην κορυφή βρίσκονται η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία με το ποσοστό των έμμεσων φόρων να ξεπερνά το 65%.
Οι πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία το ποσοστό των έμμεσων φόρων διαμορφώνεται χαμηλότερα από το 45%.
Η Ελλάδα όμως “κερδίζει” την Πορτογαλία αφού το ποσοστό των έμμεσων φόρων διαμορφώνεται στο 50% του συνόλου.
Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι φορολογικοί μηχανισμοί που στηρίζουν τα έσοδα τους στους έμμεσους φόρους είναι αναποτελεσματικοί και ανώριμοι καθώς αδυνατούν να διαμορφώσουν μια πιο δίκαιη φορολογία που βασίζεται με βάση τα ετήσια εισοδήματα.
Το φορολογικό σύστημα της χώρας μας μοιάζει με τον... σκύλο που κυνηγά την ουρά του με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια κατάσταση που βασίζεται κυρίως στους προληπτικούς ελέγχους που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων με συντελεστή στο 29% και με την προκαταβολή φόρου στο 100% διαμορφώνει το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με μελέτη της PWC, αποκαλύπτει ότι η συμμετοχή των εταιρειών στο σύνολο των εσόδων κινούνται ιστορικά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Υποχώρησε στο 5% το 2012 για να ανέλθει οριακά στο 6% το 2013.
Αντίθετα όταν οι φορολογικοί συντελεστές ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα και στην αγορά τα φορολογικά έσοδα έφθαναν στο 15% στο σύνολο των εσόδων του κράτους.
Όταν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανέβαζε τους συντελεστές φορολόγησης των κερδών τα έσοδα έπεφταν κατακόρυφα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα έσοδα από τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να πέσουν φέτος κάτω από το 5% διότι οι επιχειρήσεις που παρουσιάσουν κέρδη η προκαταβολή φόρου ανήλθε στο 100% από 80% που ήταν μέχρι πρότινος.
Πάντως τα φυσικά πρόσωπα είναι οι σταθεροί “αιμοδότες” των φορολογικών εσόδων καθώς η συμμετοχή διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 25% του συνόλου από το 2001 μέχρι σήμερα.
Το 2012 η συμμετοχή τους ανήλθε στο 30% για να υποχωρήσει στο 26% το 2013.
Σε χώρες της Ευρωζώνης τα φυσικά πρόσωπα συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη με ποσοστά υψηλότερα του 35% και φθάνουν έως το 42%.
Τα έσοδα από τα περιουσία στοιχεία των Ελλήνων συμμετείχαν με ποσοστό 11% στο 2013 ενώ το 2001 ήταν στο 8%.
Τέλος να σημειωθεί ότι η πτώση της κατανάλωσης “χτυπά” το βασικό κορμό των εσόδων που είναι οι έμμεσοι φόροι.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης