Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιτσιλής (ΓΓΔΕ): Η ισονομία και ο υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη με δίκαιους όρους

Πιτσιλής (ΓΓΔΕ): Η ισονομία και ο υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη με δίκαιους όρους
"Η συμμόρφωση αυξήθηκε από τότε που εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους", είπε ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής
«Έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους όσους ασχολούνται με την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να καταλάβουν την αξία της συμμόρφωσης και της εφαρμογής του νόμου.
Η ισονομία και ο υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη με δίκαιους όρους τη χώρα», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.
Ο κ. Πιτσιλής  ανέφερε στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ότι η εισπραξιμότητα αποτελεί βασικό στόχο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
«Σκοπός μας είναι να μην σπαταλούνται ανθρώπινοι πόροι και να είμαστε αποτελεσματικοί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τελικά να εισπράττονται έσοδα από τους ελέγχους», είπε χαρακτηγριστικά.
Σχετικά με τους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται σημείωσε ότι «για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με συνέπεια το πλαίσιο των διατάξεων για την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.
Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε με τέτοια έκταση και με τέτοια διασπορά και με στόχευση τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι τα μικροποσά.
Αυτό λοιπόν πέρασε ένα μήνυμα ότι η φορολογική διοίκηση είναι παρούσα.
Πολύ καλή συνεργασία επίσης υπήρξε και με άλλες ελεγκτικές και διωκτικές υπηρεσίες όπως με την οικονομική αστυνομία και είναι πολύ σημαντικό διότι πέρασε ένα μήνυμα ότι είμαστε εδώ και ότι δεν θα αφήνουμε τα πράγματα να γίνονται όπως γινόντουσαν».
Η δική του αίσθηση, όπως είπε, είναι ότι «η συμμόρφωση αυξήθηκε από τότε που εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους».
Ο ίδιος, στέλνοντας μήνυμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις αλλά και σε όσους δέχονται να μην λαμβάνουν αποδείξεις, είπε «ό,τι νομίζουμε ότι γλιτώνουμε με τη μη έκδοση απόδειξης το πληρώνουμε διπλό και τρίδιπλο με άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους όσους ασχολούνται με την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να καταλάβουν την αξία της συμμόρφωσης και της εφαρμογής του νόμου».
«Η έννοια μας είναι να λειτουργούμε με ισονομία και δικαιοσύνη» ανέφερε  ο κ. Πιτσιλής και πρόσθεσε «να είμαστε αυστηροί στην παραβατικότητα.
Να είμαστε όμως αρωγοί και στην επιχειρηματική προσπάθεια που είναι επίσης πολύ σημαντικό».
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, μεταξύ των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν ακόμη και το facebook και το instagram και όλα αυτά τα διαδικτυακά για την άντληση στοιχείων, απάντησε «και εγώ στις εφημερίδες το διάβασα.
Το βρήκα ενδιαφέρον.
Από την άλλη πλευρά πρέπει να πω ότι υπάρχουν εξελιγμένα μοντέλα στο εξωτερικό τα οποία λαμβάνουν υπόψη κα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δε νομίζω όμως ότι αυτό που γράφτηκε στις εφημερίδες έχει να κάνει με τον τρόπο ελέγχου ο οποίος εφαρμόζεται διεθνώς με επιτυχία στα θέματα αυτά».
Ακόμη, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στα πανηγύρια γίνονται έλεγχοι, αλλά «η στόχευση η δική μας είναι η συγκριτικά μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.
Δίνουμε δηλαδή βάρος και άμα δείτε και τις περιπτώσεις και των 48ωρων αλλά και της αναστολής λειτουργίας που θα έρθει με τις άλλες διατάξεις είναι τα πιο μεγάλα τα πιο σημαντικά που οι πηγές οι εστίες φοροδιαφυγής είναι μόνιμες και όχι συγκυριακές ή ευκαιριακές».
Σε ό,τι αφορά τις κατασχέσεις λογαριασμών στο πρώτο επτάμηνο, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως «είναι νομίζω κοντά στις 750.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια και παραπάνω δεν έχω ακόμα οριστικά νούμερα».
Κατά τον ίδιο, από τις κατασχέσεις, τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις που έχουν γίνει από την αρχή του έτους μέχρι τέλος Ιουνίου το ποσό απόδοσης πάνω από 3.000 ευρώ είναι πάνω από 70%.
Δηλαδή αυτά που βρίσκουμε σε ποσοστό πάνω από 70% είναι ποσά πάνω από 3000 ευρώ.
Μαλιστα, όπως είπε, το 82% των οφειλετών του δημοσίου είναι οφειλέτες με ποσά κάτω από 3000 ευρώ ή μέχρι 3000 ευρώ και είναι και ένα ποσοστό αυτό το οποίο διαμεταβάλλεται διαρκώς.
Για το λαθρεμπόριο καυσίμων σημείωσε ότι ψηφίστηκε πρόσφατα ο νόμος ο οποίος προβλέπει την ίδρυση συντονιστικού επιχειρησιακού κέντρου για το λαθρεμπόριο ειδικών προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Όπως είπε, «είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα γιατί για πρώτη φορά κάθονται στο ίδιο επιχειρησιακό τραπέζι όλες οι διωκτικές αρχές που ασχολούνται με το λαθρεμπόριο.
Η γγ δημοσίων εισόδων, τα τελωνεία δηλαδή, το ΣΔΟΕ, η γγ κατά της διαφθοράς, η οικονομική αστυνομία, το λιμενικό σώμα, ξεχνώ ενδεχομένως και κάποιες γιατί είναι μεγάλος ο κατάλογος αλλά δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι όλοι καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης