Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξεκίνησε η λυπητερή του ΕΝΦΙΑ για το 2016 - Μεγάλες επιβαρύνσεις για 278 χιλ φορολογουμένους

tags :
Ξεκίνησε η λυπητερή του ΕΝΦΙΑ για το 2016 - Μεγάλες επιβαρύνσεις για 278 χιλ φορολογουμένους
Ο φετινός «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ είναι αυξημένος από 1 λεπτό έως και 50 ευρώ για περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων
(upd) ‘Ήγγικεν η  ώρα της πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής άρχισε η ανάρτηση της πρώτης παρτίδας εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του 2016 στους λογαριασμούς που διατηρούν οι υπόχρεοι στο  Taxisnet.
Η ανάρτηση θα γίνεται σταδιακά και τις επόμενες μέρες.
Για να τα δουν οι υπόχρεοι θα πρέπει να επισκεφθούν την διεύθυνση www.gsis.gr και να κάνουν είσοδο συμπληρώνοντας τους κωδικούς τους.
Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, για όσους έχουν ήδη εκδοθεί,  εμφανίζονται και στην επιλογή «δήλωση Ε9».
Οι υπόχρεοι θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ είτε εφάπαξ (στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016) είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εκπνέει 30 Σεπτέμβριο και η τελευταία (5η δόση) τον Ιανουάριο του 2017.
Να σημειωθεί ότι ο φόρος θα υπολογιστεί με το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 200.000 από  300.000 ευρώ που ήταν πέρυσι και με τους νέους αυξημένους φορολογικούς  συντελεστές.
Επίσης, για πρώτη φορά φέτος δεν θα ισχύσει η έκπτωση του 20% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 ενώ το μόνο θετικό είναι ότι για το 2016 απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και διατηρούνται οι εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ όσοι είναι άνεργοι ή πολύτεκνοι και έχουν υψηλούς τόκους.
Ο φετινός «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ είναι αυξημένος από 1 λεπτό έως και 50 ευρώ για περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ μεγαλύτερες είναι οι επιβαρύνσεις για 278.052 φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα και κατοικίες όπου  η αντικειμενική αξία των οποίων υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
Ακριβότερος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ του 2016 και για 24.218 επιχειρήσεις.

Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι στον ΕΝΦΙΑ του 2016 υπάρχει «ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες»,  κάτι που σημαίνει ότι για 4,9 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ο φορο - λογαριασμός θα είναι ίδιος ή οριακά μειωμένος σε σχέση με τον περσινό.

ΥΠΟΙΚ: Το ίδιο ή λιγότερο ποσό σε σχέση με πέρσι πληρώνει η συντριπτική πλειονότητα για τον ΕΝΦΙΑ
Την θέση ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών πληρώνει το ίδιο ή και λιγότερο ποσό σε σχέση με πέρσι για τον ΕΝΦΙΑ διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών.
Πηγές από το υπ.Οικονομικών υποστήριξαν μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το 65% των πολιτών πληρώνει ίδιο ή και λιγότερο ΕΝΦΙΑ.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, το 24% επιβαρύνεται με ποσό από 1 λεπτό έως 10 ευρώ, το 10% καλείται να πληρώσει ποσό πάνω από 10 ευρώ και εξ αυτών μόλις το 4% επιβαρύνεται με ποσό πάνω από 50 ευρώ.
Τέλος μόνο το 0,3% καλείται να πληρώσει ποσό μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ.


Μ. Χ.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 28 Αυγούστου 00:38)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης