Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Γολγοθάς» για τους φορολογούμενους ο συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή του φόρου εισοδήματος

«Γολγοθάς» για τους φορολογούμενους ο συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή του φόρου εισοδήματος
Αν δεν υποβληθεί η αίτηση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει πρώτα και τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ
Δεν θα αποφύγουν την επίσκεψη στην εφορία και τη νέα ταλαιπωρία οι φορολογούμενοι που θέλουν να συμψηφίσουν την επιστροφή του φόρου εισοδήματος που δεν έχουν λάβει ακόμα με τον ΕΝΦΙΑ.
Ο νόμος και ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει τη διενέργεια αυτεπάγγελτων αυτόματων συμψηφισμών ανάμεσα σε χρέη και απαιτήσεις κατά του δημοσίου, πλην όμως -όπως διευκρινίζουν πηγές των εφοριακών- ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός δεν υλοποιείται για «τεχνικούς λόγους».
Άρα, ο φορολογούμενος θα πρέπει να σπεύσει στην εφορία του και να υποβάλλει αίτηση συμψηφισμού.
Συνεπώς, ιδιοκτήτης ακινήτων στον οποίο η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ οδήγησε σε οφειλή 400 ευρώ και στον οποίο την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών χρωστά επιστροφή φόρου 400 ευρώ ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε να πληρώσει τίποτα και αυτόματα να γίνει συμψηφισμός, θα πρέπει να τρέξει στην Εφορία του και να υποβάλει αίτηση συμψηφισμού.
Αν δεν υποβληθεί η αίτηση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει πρώτα και τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ, και στη συνέχεια από το τέλος Ιανουαρίου και μετά να περιμένει την επιστροφή φόρου εισοδήματος.
Η πρακτική που ακολουθείται, όπως αναφέρουν πηγές των εφοριακών, είναι να μην δίνεται εντολή επιστροφής φόρου εάν υπάρχουν τρέχουσες ακόμα και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Στέλεχος της Φορολογικής Διοίκησης αναφέρει πάντως πως δεν λείπουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ μπορεί να δώσει εντολή διενέργειας επιστροφής φόρου νωρίτερα, αν διαπιστώσει για παράδειγμα ότι πληρώνονται εμπρόθεσμα και με συνέπεια οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.
Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ οδήγησε σε βεβαίωση εσόδων 3,179 δισ. ευρώ ενώ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου 307 εκατ. ευρώ για περισσότερους από ένα εκατομμύριο φορολογούμενους.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έως το τέλος Ιουλίου οι συνολικές επιστροφές φόρου από τις αρχές του έτους ανέρχονταν σε 1,720 δισ. ευρώ εκ των οποίων 250 εκατομμύρια εντός Ιουλίου.
Στις αρχές Αυγούστου παράλληλα, το Δημόσιο χρωστούσε σε επιστροφές ΦΠΑ 983 εκατ. ευρώ με τις εκκρεμείς αιτήσεις να φτάνουν τις 63.426, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης