Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΚΤ: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE - Πλήρης επιβεβαίωση του bankingnews

tags :
ΕΚΤ: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE - Πλήρης επιβεβαίωση του bankingnews
Θα ληφθεί υπόψη η πρόοδος που θα γίνει στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με βάση τις αποφάσεις στο Eurogroup της 25ης Μαΐου
Δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την απάντηση του Mario Draghi σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, το οποίο θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Στην απάντησή της η ΕΚΤ υπενθυμίζει ότι 22 Ιουνίου επανέφερε το waiver για τις ελληνικές τράπεζες έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότησή της.
Η απόφαση αυτή ήταν συνέπεια της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και αναγνωρίστηκε η δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα του ESM.
Για τη συμμετοχή τίτλων έκδοσης Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα ληφθεί υπόψη η πρόοδος που θα γίνει στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με βάση τις αποφάσεις στο Eurogroup της 25ης Μαΐου.

Αναλυτικά η απάντηση του Mario Draghi προς τον Δημήτρη Παπαδημούλη:

ΕΚΤ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΜΟ
Mario DRAGHI
Πρόεδρος
κ. Δημήτριο Παπαδημούλη
Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σχετ.: Η επιστολή σας (QZ-077)

Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή στις 27 Ιουλίου 2016.
Στις 22 Ιουνίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε να επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) από τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία, υπό την επιφύλαξη ειδικών περικοπών αποτίμησης (haircuts).
Ως αποτέλεσμα, οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν εκ νέου να χρησιμοποιούν εμπορεύσιμα χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία ως εξασφαλίσεις για τις πιστοδοτικές πράξεις της ΕΚΤ.
Η απόφαση αυτή έλαβε υπόψη την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε τη δέσμευση που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές για την υλοποίηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής του ΕΜΣ και παράλληλα αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού.
Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο ανάφερε ότι το ενδεχόμενο αγοράς -στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme - PSPP)- εμπορεύσιμων χρεογράφων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και άλλους παράγοντες σχετικούς με τη διαχείριση κινδύνων.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, στη δήλωσή της στις 25 Μαΐου 2016, η Ευρωομάδα (Eurogroup) σημείωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής σειράς μέτρων σε βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, με σκοπό την επαναφορά του χρέους σε καθοδική πορεία και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών σε διατηρήσιμα επίπεδα.
Υπό το φως αυτών των παραγόντων, στην παρούσα συγκυρία δεν μπορεί να προσδιοριστεί ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις ενδεχόμενες αγορές -στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP- εμπορεύσιμων χρεογράφων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία.

Με εκτίμηση,
Mario Draghi

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr πρόσφατα:

Πόρτα από την ΕΚΤ στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE – Αρνητική η έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος από το ΔΝΤ

Μπαράζ αρνητικών εξελίξεων βρίσκονται προ των πυλών στην Ελλάδα αποδυναμώνοντας περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση η οποία εμφανίζεται με διάτρητο αφήγημα.
Η λύση για το χρέος και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ήταν δύο από τα βασικά όπλα που σχεδίαζε η κυβέρνηση ώστε να περάσει στην ελληνική κοινή γνώμη ότι οι θυσίες αποδίδουν.
Το μείγμα της φοροεπιδρομής που στις επιχειρήσεις δεν έχει κανένα προηγούμενο σε συνδυασμό με ορισμένα αντικοινωνικά μέτρα μεγάλης σημειολογίας όπως ο ΕΝΦΙΑ καθιστούν πολιτικά αδύναμη την ελληνική κυβέρνηση.
Ακόμη και οι δανειστές που δεν θέλουν να αγγίξουν σε αυτήν την φάση την Ελλάδα λόγω των πολλών ανοικτών μετώπων, βλέπουν ότι η τήρηση των προαπαιτούμενων αποδείχθηκε διάτρητη διαδικασία.
Η ύφεση στην οικονομία επιδεινώνεται στο -0,9% στο β΄ τρίμηνο του 2016 και φως στο βαθύ τούνελ της ύφεσης δεν φαίνεται.
Παρασκηνιακώς η κυβέρνηση πίεσε στο βαθμό του εφικτού την ΕΚΤ ώστε τον Σεπτέμβριο του 2016 να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση.  
Η ΕΚΤ όχι μόνο ξεκάθαρα αρνήθηκε τέτοιο ενδεχόμενο αλλά άφησε να εννοηθεί στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα εξεταστεί στην συνεδρίαση στις 8 Δεκεμβρίου του 2016 χωρίς να είναι βέβαιο αν θα εντάξει τελικώς τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ έκλεισε την πόρτα στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα νεώτερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι και το ΔΝΤ δεν θα δώσει το πράσινο φως για την βιωσιμότητα του χρέους, όσο παραμένουν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος σε μη ρεαλιστικά επίπεδα.
Η κυβέρνηση οδεύει προς την ΔΕΘ και το Συνέδριο στις 13 και 16 Οκτωβρίου του 2016 χωρίς κανένα κρυφό άσσο στο μανίκι.
Πρόκειται για μια ήττα στα σημεία καθώς μετά από 18-19 μήνες διακυβέρνησης θα αναμενόταν η ΕΕ να έχει δώσει κάτι στην Ελλάδα πιο χειροπιαστό.

Ο κίνδυνος τα 3,2 δισεκ. ελληνικών ομολόγων να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Υπάρχει μια πιθανότητα τα ελληνικά ομόλογα να μην ενταχθούν ποτέ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το γνωστό ως QE είχε αναφέρει το bankingnews πρόσφατα.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες «αν η ΕΚΤ έως στις 8 Δεκεμβρίου του 2016 που θεωρείται πολύ κρίσιμη συνεδρίαση καθώς θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει νέα μείωση επιτοκίων ή τροποποιήσεις στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν έχει ολοκληρώσει την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, όπως και το ΔΝΤ τότε θα πρέπει να αποκλειστεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων το 2016»
Υπάρχει μια περίπτωση τα ελληνικά ομόλογα να μην ενταχθούν ποτέ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πότε θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο ακραίο και αρνητικό ενδεχόμενο;
Να αποφασιστεί ότι η τελική λύση για το ελληνικό χρέος θα δοθεί το 2018, οπότε οι εκθέσεις βιωσιμότητας δεν μπορούν να καταλήξουν σε θετικό συμπέρασμα προκαταβολικά.
Σε αυτή την περίπτωση ούτε το 2017 θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και κάποια στιγμή λήγει το πρόγραμμα.
Αν δεν ανανεωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η λύση για το χρέος της Ελλάδος έρθει το 2018 τότε η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που τα ομόλογα της δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ για να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα το μέγιστο 3,2 δισεκ. συνολικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει όχι μόνο να έχει θετική έκθεση βιωσιμότητας αλλά και ενεργοποιημένη λύση.
Π.χ. αν ο ESM αγοράσει 14 από τα 21 δισεκ. των δανείων του ΔΝΤ καθίσταται το ελληνικό χρέος βιώσιμο;
Όχι σε καμία περίπτωση.
Το ελληνικό χρέος έχει αναρριχηθεί στα 328,34 δισεκ. καθώς αυξάνονται τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης.
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Αυτό όλοι το έχουν κατανοήσει.
Το ερώτημα είναι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδος από το ΔΝΤ θα είναι θετική;
Η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της ΕΚΤ θα είναι θετική;
Με βάση το σχέδιο που έχει αποφασίσει το τελευταίο Eurogroup ελληνικού ενδιαφέροντος η λύση θα είχε 3 στάδια
Βραχυπρόθεσμα (επιτόκια και ΔΝΤ - ΕSM)
Μεσοπρόθεσμα
Μακροπρόθεσμα το 2018 όπου θα εξεταστεί η τελική λύση.
Πρακτικά η λύση για το ελληνικό χρέος θα έρθει το 2018 οπότε σε ένα τέτοιο σενάριο για ποια έκθεση βιωσιμότητας μιλάμε όταν υπάρχει χάσμα προσέγγισης μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ;
Π.χ. το ΔΝΤ επιμένει για μείωση του 3,5% ως ορίου στο πρωτογενές πλεόνασμα σενάριο που δεν συζητάει η ΕΕ.
Ως προς την ουσία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πρακτικά το όφελος της Ελλάδος με έως 3,2 δισεκ. είναι σχεδόν μηδενικό.
Ο μόνος αντίκτυπος των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα ήταν στα επιτόκια των ομολόγων τα οποία μειώνονταν περαιτέρω π.χ. το 10ετές από 8% στο 5% και το πρώην 3ετές σημερινό ετήσιο από 6,75% στο 4%-3,6%.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες της ΕΚΤ

08/09/2016 Για θέματα νομισματικής πολιτικής
08/09/2016 Συνέντευξη τύπου
21/09/2016 Για θέματα μη νομισματικής πολιτικής
22/09/2016 Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στην Frankfurt
05/10/2016 Για θέματα μη νομισματικής πολιτικής
20/10/2016 Για θέματα νομισματικής πολιτικής
20/10/2016 Συνέντευξη τύπου
02/11/2016 Για θέματα μη νομισματικής πολιτικής
16/11/2016 Για θέματα μη νομισματικής πολιτικής
08/12/2016 Για θέματα νομισματικής πολιτικής
08/12/2016 Συνέντευξη τύπου
14/12/2016 Για θέματα μη νομισματικής πολιτικής
15/12/2016 Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στην Frankfurt

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης