Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Φαρμάκι» για τους Έλληνες η νέα «συνταγή» του ΔΝΤ – Τα πολύ χειρότερα του Εφαρμοστικού έρχονται! - EWG 29/9

tags :
«Φαρμάκι» για τους Έλληνες η νέα «συνταγή» του ΔΝΤ – Τα πολύ χειρότερα του Εφαρμοστικού έρχονται! - EWG 29/9
Ανάμεσα σε αυτά που εκκρεμούν είναι τα άτομα που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, η  νομική κατοχύρωση των μελών (ακαταδίωκτο) που θα βρίσκονται στο «τιμόνι» των αποκρατικοποιήσεων.
Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση προκειμένου τις επόμενες ημέρες να κλείσουν και τα τελευταία προαπαιτούμενα που είναι συνδεδεμένα με την υποδόση των 2,8 δις. ευρώ, η οποία θα κριθεί στο Euro Working Group της 29 Σεπτεμβρίου του 2016.
Ανάμεσα σε αυτά που εκκρεμούν είναι τα άτομα που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, η  νομική κατοχύρωση των μελών (ακαταδίωκτο) που θα βρίσκονται στο «τιμόνι» των αποκρατικοποιήσεων.
Ο μεγαλύτερος όγκος προαπαιτουμένων υλοποιήθηκε χθες 23/9 με πολυνομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την μεταφορά έξι ΔΕΚΟ (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και Δ.Ε.Η.), στο νέο Υπερταμείο αλλά και ασφαλιστικές ανατροπές με κόστος 75 εκατ. ευρώ για τους θιγόμενους επαγγελματίες, και πλήθος ρυθμίσεων για την αγορά ενέργειας.
Αν και πρόκειται για τον πιο «light» εφαρμοστικό νόμο που έχει κατατεθεί τον τελευταίο ένα χρόνο προς ψήφιση, εντούτοις δεν λείπουν οι επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους των Ταμείων.
Συγκεκριμένα προβλέπει ότι οι τουριστικοί επιχειρηματίες που δεν είναι ταυτόχρονα αγρότες και δραστηριοποιούνται σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους, εντάσσονται στον ΟΑΕΕ και από 1ης .1.2017 καταβάλλουν το 20% του δηλωτέου εισοδήματος τους για κύρια ασφάλιση (και όχι το 14% όπως ισχύει για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ) αλλά και εισφορά 6,9% υπέρ ΕΟΠΥΥ.
Επίσης, αγρότες και νέοι επιστήμονες δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση των «εκπτώσεων» και της μεταβατικής περιόδου που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για την αύξηση των εισφορών υγείας. Από 1/1/2017 όλοι θα πληρώνουν 6,95% επί του εισοδήματός τους για παροχές υγείας.
Για τους αγρότες που δεν έχουν ακόμη καταβάλει εισφορές για το 2016, οι εισφορές υγείας ορίζονται σε 3,61%, για να αυξηθούν στο 6,95% το 2017. Χωρίς έκπτωση στις εισφορές υγείας μένουν και οι νέοι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί κ.λπ.).

Από 1ης /1/2017 οι ασφαλισμένοι σήμερα στο ΕΤΑΑ με έναρξη επαγγέλματος από 0 έως και 5 θα πληρώνουν 6,95% του εισοδήματός τους (καθαρό φορολογητέο) για υγεία, όπως όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες.
Επίσης, θεσπίζει έκπτωση μόλις 2% κατ' έτος -αντί 15%- για αναγνώριση πλασματικών ετών.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το νομοσχέδιο οι επιβαρύνσεις για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες κατανέμονται σε βάθος 3ετίας ως εξής: 37,36 εκατ. ευρώ για το 2017, 31,13 εκατ. ευρώ για το 2018 και  6,23 εκατ. ευρώ για το 2019.
Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα και η ψήφισή του την Τρίτη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Το πολυνομοσχέδιο ήρθε μόλις λίγη ώρα μετά των «κεραυνών» που εξαπέλυσε το ΔΝΤ  για το ελληνικό πρόγραμμα «στρώνοντας» εμμέσως το «χαλί» για ένα νέο Μνημόνιο . Η νέα συνταγή του ΔΝΤ διά στόματος Βελκουλέσκου προβλέπει τα εξής: 
Νέες περικοπές στις συντάξεις, χαμηλότερο αφορολόγητο ποσό, «κούρεμα» και των τελευταίων φοροαπαλλαγών, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ελάφρυνση της φορολογίας των επιχειρήσεων, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τολμηρότερα μέτρα για τη μείωση του χρέους.
Το ΔΝΤ κάλεσε την κυβέρνηση να μην υιοθετεί προγράμματα τμηματικών πληρωμών και ρυθμίσεων, να επικεντρώσει τους ελέγχους σε μεγάλους φορολογούμενους και σε φορολογούμενους υψηλού πλούτου, και να συνεχίσει να ενισχύει τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για εκείνους που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν.
Συστήνει επιτάχυνση των παρεμβάσεων στα κόκκινα δάνεια,  αλλά και κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων το συντομότερο δυνατό, μέσα από ένα πλέγμα οροσήμων που θα είναι  συνάρτηση  της βελτίωσης στο οικονομικό κλίμα και  της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Θέτει θέμα όχι τόσο μείωσης των μισθών για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα αλλά  άλλων πλευρών του κόστους εργασίας που δεν έχουν βελτιωθεί ανάλογα και που θα πρέπει να επιταχυνθούν.
Κάνει σαφές ότι  υπάρχει ανάγκη για σημαντική μείωση του χρέους.
Αναφέρει ότι  η Ευρώπη έχει κάνει πολλά για την Ελλάδα με το πρόγραμμα αλλά πρέπει τώρα να παράσχει βοήθεια και  με πρόσθετη μείωση χρέους.
Εκτίμησε ότι η  επιστροφή στην ανάπτυξη  θα έρθει το 2017.

Παρουσιάζοντας σημεία της έκθεσης η επικεφαλής του κλιμακίου Ντέλια Βελκουλέσκου, πρότεινε:

-Μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Το Ταμείο θεωρεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του συστήματος, καθώς ρίχνει το βάρος μόνο στους εργαζόμενους και στις μελλοντικές συντάξεις.

- «Κλάδεμα» όλων των φοροαπαλλαγών.

-Μικρότερους φορολογικούς συντελεστές αλλά σε διευρυμένη φορολογική βάση. Σύμφωνα με τη Ν. Βελκουλέσκου αυτή τη στιγμή απαλλάσονται από τη φορολογία το 50% των μισθωτών και των συνταξιούχων, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό είναι περίπου 8%. Στην ουσία το Ταμείο επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου, υποστηρίζοντας ότι η υπερφορολόγηση λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη δηλωμένη εργασία και ενισχύει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.

-Εφαρμογή των διατάξεων για την είσπραξη φόρων και οφειλών, βάζοντας βέτο σε νέες ρυθμίσεις οφειλών γενικής εφαρμογής.

Για τα εργασιακά, αν και παραδέχθηκε ότι οι εργαζόμενοι σήκωσαν το βάρος της προσαρμογής και αναγνώρισε ότι δικαιολογημένα αντιστέκονται σε νέες αλλαγές, υπέδειξε την ανάγκη νέων παρεμβάσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο συνδικαλιστικό νόμο.
Χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα αδύναμο να χρηματοδοτήσει την οικονομία χωρίς να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια, ζητώντας πιο ενεργές πολιτικές, ενώ για τα capital controls πρότεινε έναν οδικό χάρτη με προαπαιτούμενα για την άρση τους.
Κόντρα στις προβλέψεις της Αθήνας και των Ευρωπαίων, για ταχεία ανάκαμψη από φέτος κιόλας, το ΔΝΤ βλέπει στασιμότητα, ανάκαμψη υπό προϋποθέσεις το 2017 και αδύναμες προοπτικές μακροπρόθεσμα, με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση.

 Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης