Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σαββάκης (ΣΒΒΕ) στο bankingnews: Η σταθεροποίηση της οικονομίας θέλει χρόνο…

Σαββάκης (ΣΒΒΕ) στο bankingnews: Η σταθεροποίηση της οικονομίας θέλει χρόνο…
Άρθρο του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Αθανάσιου Σαββάκη
Και εφέτος από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ακούσαμε εξαγγελίες για την ανάπτυξη της χώρας και τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Για μας στον ΣΒΒΕ, το συμπέρασμα είναι ένα: η σταθεροποίηση της οικονομίας χρειάζεται ακόμη αρκετό χρόνο για να γίνει πραγματικότητα.
Γι’ αυτό, η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων παραμένουν ακόμη ζητούμενα, μετά τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από το βήμα της 81 ης ΔΕΘ.Ο ΣΒΒΕ υποστηρίζει ότι η άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις, μπορεί να γίνει μόνο με άμεση μείωση της αβάσταχτης φορολογίας και με την επιτάχυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον.
Μετά από επτά χρόνια μνημονιακών προσαρμογών, και μετά από έναν και πλέον χρόνο κεφαλαιακών ελέγχων, η προοπτική ανάκαμψης της βιομηχανίας φαντάζει μακρινός στόχος.
Δυστυχώς, όσο παραμένει κεντρικό ζητούμενο η διάσωση το κράτους και η επιβίωση των τραπεζών, ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας θα συρρικνώνεται διαρκώς.
Η πρότασή μας είναι σαφής: δεν αρκούν οι διακηρύξεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και οι ευχές για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την πατρίδα μας.
Απαιτείται δράση και σχέδιο από την πολιτεία προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, και, κυρίως, θετική αντιμετώπιση των υγιών και εξωστρεφών επιχειρήσεων, από τη δημόσια διοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό, και για να γίνει πράξη –επιτέλους- η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, προτείνουμε:

1. την εντατικοποίηση των κυβερνητικών προσπαθειών για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, στοχοθετημένων και συνδυασμένων, που θα χωροθετούνται στην περιφέρεια και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα,

2. τη στήριξη της καινοτομίας και της εφαρμοσμένης έρευνας στην περιφέρεια,

3. τη μείωση της γραφειοκρατίας σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης, και ειδικά σε ό,τι σχετίζεται με την επιχειρηματικότητα,

4. την υλοποίηση των μεταφορικών υποδομών και των υποδομών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας σε ολόκληρο το Βορειοελλαδικό Τόξο,

5. την άρση των ασαφειών του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην επιχειρηματικότητα, με προτεραιότητα στα νομοθετήματα εκείνα που επιδρούν άμεσα στην υλοποίηση επενδύσεων.

6. την παροχή επιπλέον κινήτρων προς τις επιχειρήσεις που θα ενισχύουν την εξωστρέφειά τους και θα βελτιώνουν την εξαγωγική τους επίδοση,

7. την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση των αγορών στο σύνολο των τομέων της οικονομίας.

8. τον αποτελεσματικό έλεγχο της αγοράς,

9. την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού με προσόντα χρήσης της τεχνολογίας των υπολογιστών και των τεχνολογιών πληροφορικής,

10. την τιμωρία όσων δεν τηρούν τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, και,

11. την έμπρακτη κρατική υποστήριξη για την ανάπτυξη δράσεων εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

Τέλος, και ειδικά για το θέμα της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης το οποίο μας απασχολεί στο ΣΒΒΕ διαρκώς και σε καθημερινή βάση, αφού, όπως είναι γνωστό, πολλές επιχειρήσεις της περιοχής μας έχουν μεταφέρει μέρος των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων σε όμορες χώρες χαμηλού εργατικού κόστους.
Στην κατεύθυνση αυτή οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες:
1. να υπάρξει οργανωμένη προβολή και προώθηση μεμονωμένων προϊόντων ή ομάδων προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού,
2. να δημιουργηθεί «Παρατηρητήριο Διεθνοποίησης» Ελληνικών επιχειρήσεων και να θεσμοθετηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της μεθοριακής βιομηχανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης