Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ευνοούνται οι χώρες του Βορρά, όχι του Νότου

Τσακαλώτος: Από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ευνοούνται οι χώρες του Βορρά, όχι του Νότου
«Η Ελλάδα για να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό»
Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψει η χώρα σε μία βιώσιμη ανάπτυξη, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο Λουξεμβούργο, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος «πρέπει να υπάρξει μία πιο δίκαιη κατανομή των κερδών στους εργαζόμενους και στην περιφέρεια, αλλά και μεγαλύτερος δημοκρατικός έλεγχος των πολιτικών αποφάσεων».
Επίσης, διαμήνυσε πως η Ελλάδα για να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό.
«Οι επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές αποφάσεις.
Αν αυτές έρθουν σε πέντε χρόνια, θα επενδύσουν σε πέντε χρόνια», υπσοτήριξε, προσθέτοντας πως και το επίπεδο των μισθών αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά την στρατηγική της Ελλάδας στο δρόμο προς τη βιώσιμη ανάκαμψη, σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν αδυναμίες δεκαετιών όπως είναι η οργάνωση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, μέσω του νέου Υπερταμείου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς:
«Χρειάστηκε μια αριστερή κυβέρνηση για να εισπραχθεί ο ΦΠΑ στα τρία πιο πλούσια νησιά της Ελλάδας, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο».
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στην Ευρώπη «πιο δίκαιο, πιο κοινωνικό και πιο συμμετοχικό», ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι ακόμα και από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επωφελούνται κυρίως οι χώρες του Βορρά».
Τέλος, ο υπουργός χαιρέτισε την πρόσφατη πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker για ενίσχυση του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.
Σημειώνεται πως τον κ. Τσακαλώτο υποδέχθηκε και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer ο οποίος τόνισε πως κατά την περίοδο της κρίσης «κανένας λαός δεν υπέφερε τόσο όσο οι Έλληνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης