Τελευταία Νέα
Οικονομία

EWG: «Η Αθήνα έχει διορία ως την Τρίτη 4/10 για να κλείσει τα 3 προαπαιτούμενα» - Θετικό το Eurogroup 10/10

EWG: «Η Αθήνα έχει διορία ως την Τρίτη 4/10 για να κλείσει τα 3 προαπαιτούμενα» - Θετικό το Eurogroup 10/10
Το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα αποφανθεί αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει και τα 15 προαπαιτούμενα, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Στη χθεσινή του συνεδρίαση (29/9/2016) το EuroWorking Group, εξέτασε την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες για τις οποίες η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα έχουν κλείσει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τους εκπροσώπους των 19 ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα γιαπενθήμερη παράταση της προθεσμίας προκειμένου να κλείσει και τα 3 εναπομείνοντα προαπαιτούμενα και συνεπώς να ολοκληρωθεί το ενιαίο «πακέτο» των 15.
Το αίτημα των Αθηνών για 5θήμερη παράταση δεν αποτέλεσε έκπληξη και το είχε προαναγγείλει προχθές από το Λουξεμβούργο ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Το αίτημα των Αθηνών έγινε αμέσως αποδεκτό.
Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, μετά τη συνεδρίαση του EWG, εφόσον ρυθμιστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα είναι σε θέση να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Τα 3 προαπαιτούμενα , την υιοθέτηση των οποίων «χρωστάει» η κυβέρνηση είναι:
1) η υιοθέτηση του νόμου για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, θέμα για το οποίο οι θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία,
2) η κατανομή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και η αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ, και
3) επιβεβαίωση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι καταβλήθηκε στους δικαιούχους τουλάχιστον το 80% του ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προηγούμενης δόσης.

Η Ελλάδα είχε λάβει ήδη το μήνυμα ότι αν δεν υλοποιηθούν αυτά τα τρία δεν πρόκειται να λάβει την υποδόση. Ετσι για να μην βγει εκτός χρονοδιαγράμματος θα πρέπει στις επόμενες ημέρες να τελειώσει με αυτές τις εκκρεμότητες που για την ώρα κρατούν ανοικτή την ημερομηνία εκταμίευσης των χρημάτων.

Εφόσον δεν γίνει αυτό, υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης και απομάκρυνσης του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.
Το ποσό των 2,8 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Εάν σημειωθεί καθυστέρηση στη λήψη απόφασης των 19 για την εκταμίευση, το ποσό επιστρέφει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί νέα υπουργική απόφαση της ευρωζώνης και νέα επικύρωση από τα κοινοβούλια .
Στη συνεδρίαση των επιτελών των υπουργών Οικονομικών συμμετείχε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος ενημέρωσε το EWG για την πορεία των τεχνικών εργασιών σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο λόγος για τα μέτρα που στόχο έχουν να καταστήσουν πιο διαχειρίσιμες τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει αποφασιστούν πριν από το τέλος του χρόνου και να τεθούν σε εφαρμογή αρχής γενομένης από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου, με την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

 Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης