Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναζητείται φόρμουλα ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει με 7-8 δισ. στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδος το 2017 – Σχεδιάζουν και το 4ο μνημόνιο

Αναζητείται φόρμουλα ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει με 7-8 δισ. στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδος το 2017 – Σχεδιάζουν και το 4ο μνημόνιο
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προσφωνήσει την δεύτερη αξιολόγηση η οποία θα κλείσει πολύ γρήγορα, η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ξεκινήσει 18 Οκτωβρίου του 2016
Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επικρίθηκε, κατηγορήθηκε από την Ελλάδα, να έφθασε η κυβέρνηση να παρακολουθεί τις συνομιλίες των εκπροσώπων του Ταμείου… αλλά παρασκηνιακώς αναζητείται φόρμουλα ώστε να παραμείνει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα συνεισφέροντας όχι μόνο τεχνική υποστήριξη αλλά και 7-8 δισεκ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα έως το τέλος του 2017. 
Με βάση πηγή που μίλησε στο bankingnews «δεν θα απέκλεια η παραμονή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο από το 2017 και με οικονομική συμμετοχή να συνδυαστεί με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους όχι το 2016 αλλά το 2017.
Συγκεκριμένα όπως είναι σήμερα η όλη κατάσταση, ούτε το ΔΝΤ θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, ούτε θετική έκθεση βιωσιμότητας θα δώσει το Ταμείο.
Όμως εάν η Ελλάδα κλείσει γρήγορα την δεύτερη αξιολόγηση, οι δανειστές θα έρθουν στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου για να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση και υπάρξει μια διαπραγμάτευση ώστε το ΔΝΤ να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα διατηρώντας τον σημαντικό του ρόλο, τότε θα μπορούσε η έκθεση βιωσιμότητας να είναι θετική με αστερίσκους.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική πλευρά ζητάει να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση για το χρέος ώστε να αποσαφηνιστούν οι σχεδιασμοί και να περάσουν οι δανειστές ένα μήνυμα στις αγορές ότι στηρίζουν την Ελλάδα.
Δεν θα απέκλεια να δω το ΔΝΤ να χρηματοδοτεί με 7-8 δισεκ. την Ελλάδα έως τα τέλη του 2017, δεν θα απέκλεια να δω τον SSM να αγοράζει μέρος των παλαιών δανείων του ΔΝΤ και επίσης δεν θα ήταν έκπληξη μια έκθεση βιωσιμότητας με αστερίσκους από το Ταμείο».
Με βάση αυτή την προσέγγιση
1)Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προσφωνήσει την δεύτερη αξιολόγηση η οποία θα κλείσει πολύ γρήγορα, η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ξεκινήσει 18 Οκτωβρίου του 2016.
2)Τέλη Νοεμβρίου του 2016 θα παρουσιαστεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ και θα ακολουθήσει και η έκθεση βιωσιμότητας από την ΕΚΤ.
3)Οι παρεμβάσεις για το χρέος θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο α΄ τρίμηνο του 2017 ώστε εν συνεχεία να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση – που θα παραταθεί τον Μάρτιο του 2017 από την ΕΚΤ – και ακολούθως η Ελλάδα να βγει στις αγορές ώστε να επανεκδώσει 3ετές ομόλογο. 

Στο βάθος και 4ο μνημόνιο

Μετά το 2018 – το οποίο μπορεί να φαντάζει μακρινό αλλά δεν είναι – υπάρχει ένα σχέδιο ότι κεφάλαια χρειάζεται η Ελλάδα και δεν μπορεί να καλύψει από τις αγορές να υπάρχει διαθέσιμο ένα ειδικό 4ο μνημόνιο το οποίο θα στηρίζει την Ελλάδα χρηματοδοτικά.
Το 4ο μνημόνιο υπάρχει ως ένα βασικό σενάριο το οποίο κάποιοι κύκλοι μελετούν για την Ελλάδα.

(Πρώτη Ενημέρωση: 01:53, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης